שתף קטע נבחר

היסטוריה בחלל: החללית ג'ונו נכנסה למסלול סביב צדק

החללית ששוגרה באוגוסט 2011 הגיעה לכוכב הלכת הגדול במערכת השמש, לאחר שגמאה קרוב ל-3 מיליארד ק"מ. בשעה 6:18 הבוקר המנוע המרכזי הופעל והחללית נכנסה כעבור 35 דקות למסלול סביב כוכב הלכת הגדול במערכת השמש

אחרי כמעט חמש שנים של מסע בחלל נכנסה הבוקר (יום ג') החללית ג'ונו למסלולו של כוכב הלכת צדק. לקראת ההגעה לכוכב הלכת הגדול ביותר במערכת השמש האיטה החללית את מהירותה. ג'ונו אמורה להקיף את צדק 37 פעמים במשך כ-20 חודשים.

 

 

הדמיה של הבעירה של המנוע (צילום: נאס"א) (צילום: נאס
הדמיה של הבעירה של המנוע(צילום: נאס"א)

 

הדמיה של תהליך הכניסה למסלול (צילום: נאס"א) (צילום: נאס
הדמיה של תהליך הכניסה למסלול(צילום: נאס"א)

 

הדמיה של הפעלת מנוע ההאטה (צילום: נאס"א)
הדמיה של הפעלת מנוע ההאטה(צילום: נאס"א)

 

לקראת ההגעה, בשעה 6:18 (שעון ישראל) הופעל אחד המנועים במשך כ-35 דקות כדי להאט את מהירותה העצומה של החללית ולאפשר לה להיכנס למסלול מסביב לצדק. בנאס"א אמרו כי הם מקווים לאסוף מידע באמצעות החללית על כמות המים בצדק ולחפש עדויות להיווצרות ולהתפתחות מערכת השמש. החללית תקיף את כוכב הלכת 37 פעמים, כאשר היא תתקרב אליו למרחק של כמה אלפי קילומטרים ואז תתרחק למשך 14 יום כדי לשדר מידע ולבדוק את תקינות המערכות. 

 

 

ד"ר יגאל פת-אל הסביר כי החללית ג'ונו, שגמאה קרוב ל-3 מיליארד ק"מ, קרויה בשמה הלטיני של אשתו של צדק (יופיטר). יש בכך מעט מן הסמליות שג'ונו הולכת לבלוש אחר בעלה ואחר ארבעת ירחיו הקרויים כולם על שם דמויות שעמן היה ליופיטר, אבי האלים, רומן. החללית היא בלתי מאוישת, אבל בתוכה שלוש דמויות קטנות - של יופיטר, רעייתו ג'ונו וגם של גלילאו גליליי, שגילה את ארבעת הירחים הקרובים של כוכב הלכת לפני כ-400 שנה.

 

הדמיה (צילום: נאס"א) (צילום: נאס
הדמיה(צילום: נאס"א)

החללית תקיף את צדק 37 פעמים (צילום הדמיה: נאס"א) (צילום הדמיה: נאס
החללית תקיף את צדק 37 פעמים(צילום הדמיה: נאס"א)

 

הדמיה של גודל החללית. יותר גדולה ממגרש כדורסל (צילום: נאס"א) (צילום: נאס
הדמיה של גודל החללית. יותר גדולה ממגרש כדורסל(צילום: נאס"א)

מרכז הבקרה בדנבר (צילום: נאס"א) (צילום: נאס
מרכז הבקרה בדנבר(צילום: נאס"א)

 

ההקפות של ג'ונו סביב כוכב הלכת יהיו הקפות פולאריות (מסלול מעל הקטבים), כאשר בנקודה הקרובה ביותר ג'ונו תגיע למרחק של 4,300 ק"מ בלבד מהקוטב של צדק, מרחק המאפשר לראות ולבחון את האטמוספירה של כוכב הלכת ביעילות גבוהה ביותר, כפי שטרם נעשה עד כה. נציג מטעם נאס"א אמר הבוקר כי גולשים יוכלו להשפיע לאן יכוונו המצלמות שעל החללית.

 

המסלולים של ג'ונו מוארכים מאוד, באופן שהנקודה הרחוקה ביותר תגיע אל מעבר למסלולו של קאליסטו, המרוחק מבין ארבעת ירחיו הגדולים. בכך, מצטרף צדק אל משפחה נכבדה של גופים במערכת השמש שיש סביבם לווינים מעשי ידי אדם - הירח, מאדים, שבתאי וכמובן כדור הארץ.

 

ציוצים של ג'ונו במהלך הלילה (צילום: נאס"א)
ציוצים של ג'ונו במהלך הלילה(צילום: נאס"א)

 

הדמיה (צילום: נאס"א) (צילום: נאס
הדמיה(צילום: נאס"א)

 (צילום: נאס"א) (צילום: נאס
(צילום: נאס"א)

 

אחת הבעיות הגדולות בהקפתה של מקפת סביב צדק הוא השדה המגנטי העצום שלו, המסוגל להשבית ציוד אלקטרוני. לכן, המסלול תוכנן בקפידה, לפי הנתונים הידועים ממשימת גלילאו, באופן שהמגע עם חגורות הקרינה העיקריות של צדק יהיה מינימלי. השדה המגנטי העצום של צדק מהווה את אחת המטרות העיקריות במשימתה של ג'ונו.

תמונה שצילמה ג'ונו לפני כמה שבועות (צילום: נאס"א) (צילום: נאס
תמונה שצילמה ג'ונו לפני כמה שבועות(צילום: נאס"א)

 

צדק הוא כוכב הלכת הגדול ביותר במערכת השמש והראשון בסדרת כוכבי הלכת הגזיים. קוטרו 142,990 ק"מ, פי 11.21 מקוטרו של כדור הארץ. לו היינו יכולים למלא את כוכב הלכת צדק

 בכדורי ארץ, היינו מצליחים לדחוק לתוכו לא פחות מ- 1400 כדורי ארץ! למרות זאת, משקלו של צדק גדול 'רק' פי 318 ממשקל כדור הארץ. מכאן נובע, שמשקלו הסגולי של צדק קטן ממשקל כדור הארץ; אכן, צפיפותו הממוצעת של צדק היא 1.33 גרם לסמ"ק, גדולה בשליש מהמשקל הסגולי של מים. למשקל הסגולי הנמוך של צדק ישנה סיבה: שלא בדומה לכדור הארץ הסלעי, צדק עשוי בעיקר מגז. כשלושה רבעים ממסתו הם מימן וכרבע - הליום. הרכבו של צדק דומה מאוד להרכבה של השמש וניתן לומר כי צדק דומה יותר בהרכבו לכוכב מאשר לכוכב לכת סלעי כדוגמת כדור הארץ .


פורסם לראשונה 05/07/2016 06:27

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים