שתף קטע נבחר

רחוב הסרטן במפרץ חיפה: "אנשים בורחים מכאן"

"אחי נפטר מסרטן. אשתו נפטרה מסרטן. חבר שלי נפטר מסרטן": בשדרות דגניה בקריית חיים לא הופתעו מתוצאות המחקר שבחן את הקשר בין זיהום האוויר לשיעור התחלואה בחיפה ובקריות. גם הצעירים יודעים: "זה המצב. כלום לא ישתנה"

  

תושבי שדרות דגניה בקריית חיים לא הופתעו מתוצאות המחקר הבינלאומי שבחן את הקשר בין זיהום האוויר לבין מספר מקרי הסרטן הגבוה במפרץ חיפה. שדרות דגניה שוכנות בפאתי השכונה הדרומית של קריית חיים. לפי הדו"ח החדש, זה אחד האזורים החשופים ביותר לזיהום ממפעלי התעשייה של מפרץ חיפה. רחל אלבז, המתגוררת בשדרות דגניה, לא רואה פתרון לבעיית הזיהום המסרטן במקום מגוריה. "הסרטנים חוגגים אצלנו בקריה. יש לי חברה טובה, שכנה, שחלתה בסרטן שאינו הודג'קין ושמעתי שזה בגלל זיהום האוויר. לגבי חולים בסרטן ריאות - רק בבלוק שלי נפטרו לפחות שמונה אנשים מסרטן. חייבים לסלק את המכלים מפה, חייבים לשפר את איכות האוויר".  

 

כמעט לכל אחד מתושבי הרחוב הסמוך לחוות המכלים שפגשנו יש קרוב משפחה מדרגה ראשונה או שכן שחלה בסרטן. תושב מודאג שבחר להישאר בעילום שם טוען: "המצב הנורא הזה של לחיות בקריית חיים ולקבל סרטן ידוע לכולם במשך שנים. כולם באים לצלם פה כתבות, פוליטיקאים באים לפזר הבטחות ואנחנו נשארים עם הזיהום ועם הסרטן. אין לנו כסף לעבור דירה. אני מפחד. יום אחד הסרטן יגיע גם אליי". 

 

שדרות דגניה, ליד חוות המכלים (צילום: google maps) (צילום: google maps)
שדרות דגניה, ליד חוות המכלים(צילום: google maps)

 

לא מפחיד אותך לגור פה?

"לאן אני אעבור? יש לי כסף לגור במקום יוקרתי? אני כועס על הרשויות שלא מטפלות באנשים הקטנים", אמר אחד התושבים ברחוב. אחד מבעלי העסקים באזור, יעקב הרוש, כועס: "דגניה זה רחוב מזוהם שמוגדר עם התחלואה הכי גדולה באזור. מאה מטר מאחורי הבתים שלנו נמצאים כל המכלים וגם חוף הים מזוהם. זה מעצבן מאוד. זו הבריאות שלנו. אני מכיר הרבה אנשים בשכונה שקיבלו סרטן. אנשים בורחים מפה. כאן רק משכירים".  

 

א', נערה צעירה, התגוררה ברחוב במשך כעשר שנים. לאחר שסרטן השד התגלה אצל אימא שלה עברה המשפחה מהשכונה. "אחרי שגילו את הסרטן אצל אימא שלי", היא מספרת, "התגלה סרטן השד גם אצל שכנה שלנו. ואז התחלנו להכיר הרבה אנשים מהשכונה שחלו בסרטן כתוצאה מזיהום האוויר".

 

- את כועסת?

"אין מה לכעוס. זה המצב. כלום לא ישתנה".

אחד הבתים ב"רחוב הסרטן" (צילום: אסף קמר) (צילום: אסף קמר)
אחד הבתים ב"רחוב הסרטן"(צילום: אסף קמר)

בתי הזיקוק במפרץ חיפה (צילום: ג'ורג' גינסברג) (צילום: ג'ורג' גינסברג)
בתי הזיקוק במפרץ חיפה(צילום: ג'ורג' גינסברג)
 

ניסים גבאי, תושב קריית חיים, כועס על הרשויות שלטענתו מזניחות את בריאות התושבים כדי להרוויח כסף מהארנונה הגבוהה שמשלמים המפעלים. "אנחנו נלחמים בזיהום יותר מ-40 שנה ולאף אחד לא אכפת. אשתו של אחי נפטרה מסרטן בגיל 24. אחי נפטר מסרטן בגיל 53. חבר שלי נפטר מסרטן ועוד הרבה אנשים שגרו פה. התקשורת עושה כתבות וכלום לא עוזר".

 

- למה אתה לא עובר דירה?

"פה נולדנו. 64 שנה אני כאן. אני לא אעזוב את אימא שלי בת ה-86 לבד. תביא לי כסף - אני אעבור דירה". 

הייתה יכולה להיות שכונה לתפארת. רחוב דגניה (צילום: אסף קמר) (צילום: אסף קמר)
הייתה יכולה להיות שכונה לתפארת. רחוב דגניה(צילום: אסף קמר)

משרד הבריאות קבע בשנים האחרונות שיש קשר בין היקפי התחלואה במפרץ חיפה לזיהום האוויר. במשרד להגנת הסביבה מציינים כי לזיהום שמקורו בתחבורה יש כיום חלק מרכזי לא פחות בפליטת המזהמים המסוכנים באזור זה. אולם אף שבין הגורמים השונים הייתה הסכמה כי רמת הזיהום באזור קיצונית - בין המומחים נתגלעו מחלוקות בנוגע לשאלה באיזה אופן התושבים משלמים על כך בבריאותם והיכן נמצאים המקומות המועדים לפורענות.

 

תוצאות המחקר החדש, שפרסם כתב עת יוקרתי בינלאומי, מוכיחות כי באזורים הסמוכים למפעלים יש הרבה יותר מקרים של סרטן ריאה וסרטן מסוג לימפומה שאינה הודג'קין - פי שלושה מהממוצע הארצי. מצד שני, מקומות אחרים בחיפה דווקא יותר בטוחים מרוב המדינה.

 

מפת הסרטן של חיפה והקריות מראה את הקשר בין זיהום האוויר באזור לבין מספר מקרי הסרטן. בין היתר, המחקר מציג מפות המפרטות באילו חלקים בחיפה ובקריות נתגלו הכי הרבה מקרי סרטן ריאות וסרטן מסוג לימפומה שאינה הודג'קין. המפות מראות כי במקומות שפונים לאזורי התעשייה, לבתי הזיקוק, לתעשייה הפטרו-כימית, לאזור הנמל שבו ניצבת תחנת הכוח של חברת החשמל ולמכלי הדלק הגדולים יש כמות גדולה יחסית של מקרי סרטן – מה שאמור כביכול לתמוך בטענה שיש לתעשייה השפעה על היקף התחלואה.

 

 

אופק שם-טוב עובד בחנות המכולת השכונתית ומכיר חולי סרטן רבים מהשכונה. "אחוז גבוה מהתושבים כאן קיבלו סרטן. לפני חמש שנים גילו אצל הדודה שלי, שגרה בשכונה, סרטן שד. יש נפט בחופים וזיהום האוויר הוא גבוה מאוד ולא מטפלים בזה. זה לא נורמלי מה שהולך פה. אני אישית לא הייתי מסכים לגור במקום כזה. בן אדם לא צריך לקבל סרטן בגלל שהוא גר כאן".  

 

האם משרד הבריאות יוכל לחלוק על הממצאים ועל המפות האלה? בין החוקרים החתומים על המחקר נמצאת גם פרופ' ליטל קינן בוקר, סגנית מנהלת המלב"ם – המרכז הלאומי לבקרת מחלות של משרד הבריאות – הגוף שאחראי בין היתר לבדוק את ניהול הרישום הלאומי לסרטן וניטור תחלואה זיהומית חריגה. לאור זאת, לא יהיה פשוט לערער על תוצאותיו.

 

לנוכח הנתונים החדשים, נשאלת השאלה אם יש מה לעשות, חוץ מלעבור דירה. המשרד להגנת הסביבה טוען כי הפעולות שהוא מבצע בשנים האחרונות הביאו לירידה משמעותית בהיקפי המזהמים שנפלטים מתעשייה באזור מפרץ חיפה, וכי תנאים חדשים שהוא הציב למפעלים השונים של בתי הזיקוק אמורים להביא להפחתה נוספת. עם זאת, במשרד הודו רק לאחרונה שהזיהום כתוצאה מתחבורה, שגורם לחלק ניכר מהסכנה לבריאות, לא עומד להשתנות.

 

פעילי סביבה באזור חיפה והצפון פסימיים אף יותר. הם טוענים כי הדרישות שהציב המשרד לבתי הזיקוק אינן מספקות. לדבריהם, חלק מאותן דרישות כלל לא יביאו לירידה בפליטת המזהמים, והצעדים שכן אמורים ליצור שינוי יימשכו עוד מספר גדול של שנים וממש לא בטוח שאכן ייושמו.

 

מור גלבוע, מנכ"ל מגמה ירוקה: "רק אתמול נחשפנו לסקר מפת תחלואת הסרטן באזורים ובשכונות הסמוכים למפרץ חיפה שמוכיחים את הקשר ההדוק בין תחלואת הסרטן לפעילות התעשייה המזהמת בחיפה. המשרד להגנת הסביבה כושל בתפקידו להגן על חייהם ובריאותם של קרוב למיליון תושבי האזור ומפנה את עיקר האנרגיה שלו בהתמודדות עם זיהום האוטיר מתחבורה שאחראי רק על 30% מזיהום האויר וכושל בתפקידו להגביל ולצמצם את התעשייה המזהמת ואת רמת פליטות זיהום האויר במפרץ. על ממשלת ישראל לשחרר את מיליון תושבי חיפה והקריות מלהיות בני ערובה של התעשייה המזהמת במפרץ".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אסף קמר
"פה רק משכירים". שדרות דגניה בקריית חיים
צילום: אסף קמר
מומלצים