שתף קטע נבחר

צפו: אם הדם בצבע אדום – למה הוורידים כחולים?

נוזל החיים - הדם, הוא אדום כמובן. אז אם הוא זה שזורם בתוך כלי הדם, איך קרה שהוורידים על הידיים נראים בצבע כחול? הד"ר מסביר

הביטו בגב כף היד שלכם: כן, הוורידים שלכם, בהם זורם דם שצבעו אדום, נראים דווקא כחולים. למה זה קורה?

 

 

צילום: אלי סגל, חגי דקל | איפור: עדיה שיפמן | עריכת וידאו: אמיר סולמון | אפטר: שי שבתאי | הפקה: הדר ספורמס, זהבית שאשא | ניהול אולפן: הדר גלעד | במאי: אלעד רובינשטיין

 

אז אם הייתם בטוחים שהוורידים שלנו נראים כחולים משום שאין בהם חמצן, טעיתם. הוורידים אמנם מחזירים דם שבו יש ריכוז חמצן נמוך יותר, בהשוואה לריכוז חמצן גבוה בדם שנישא בעורקים. אבל זו בטח לא הסיבה לכך שהוורידים נראים כחולים. כי הדם שלנו – אף פעם לא כחול, גם אם אתם שייכים למשפחת מלכים. גם דם שהוא בעל רמות נמוכות יותר של חמצן, יהיה עדיין בגווני אדום, ואף פעם לא כחול.

 

ומה עם כלי הדם עצמם – אולי הוורידים עצמם הם בצבע כחול? ודאי שלא: אם אכלתם בשר, בטח הבחנתם בוורידים של אותה חיה שבלסתם, שהם ממש לא כחולים. גם אם תבדקו אצל רופאים מנתחים, תוכלו לקבל את אותה התשובה: כלי הדם, כולל הוורידים, ממש לא כחולים, אלא בעצם אדומים-חומים.

 

מחזירים אור

אז איך זה בכל זאת, שהוורידים נראים לעין בצבע כחול? הכל בגלל האור שמוחזר מהגוף אל תוך העין. כשהאור חודר לגוף, חלק ממנו נספג בשכבות הגוף השונות, והשאר – חוזר אל הרשתית בעיניים. השומן שיש לנו בגוף סופג חלק מהאור ומחזיר לעיניים שלנו את מה שלא נספג.

 

גם גודלם השונה של כלי הדם משפיע על כמות האור שנספג בגוף ועל מה שמוחזר לרשתית בעיניים. העורקים הם בעלי שכבה שרירית, וייראו שונה מהוורידים שהם דקים יותר וקרובים יותר לעור.

 

פרמטר נוסף שמשפיע על הצבע שנקלט בעין, הוא ריכוז החמצן: הדם שזורם בעורקים הוא בעל ריכוז חמצן גבוה יותר ולכן נראה אדום בהיר, בעוד שהדם בוורידים הוא עם ריכוז חמצן נמוך יותר, ולכן נראה מעט כהה יותר. עם זאת כאמור, גם כשריכוז החמצן מאוד נמוך – הדם עצמו, אף פעם אינו כחול.

 



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
למה הוורידים כחולים?
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים