שתף קטע נבחר

שווייץ והסימנים המדאיגים לכלכלה העולמית

כשליש מהחוב הממשלתי במדינות המפותחות נסחר בתשואות שליליות, כשאחת הדוגמאות החריפות היא שווייץ. למעשה, המשקיעים מוכנים לשלם לממשלות עבור "הזכות" להלוות להן כספים ולרכוש אג"ח. מה מוביל אותם לכך ומה זה אומר על המשק העולמי?

השקעה בחוב ממשלתי היתה בעבר משעממת וישירה. קונים אגרות חוב - מקבלים ריבית. אך בימינו, המצב לא כל כך פשוט - שוקי החוב הממשלתי הפכו לעולם של עליות וירידות. התשואות על אגרות החוב הממשלתיות בכל העולם צנחו לאחרונה, לאחר שהמשקיעים המודאגים פנו לאגרות החוב בתור השקעה בטוחה. בכמה מקרים, התשואות של אגרות החוב, שיורדות ככל שהמחיר עולה - צנחו אל מתחת לאפס.

 

כתבות נוספות בערוץ הכלכלה בעולם

 

כשליש מהחוב הממשלתי במדינות המפותחות - יותר מ-7 טריליון דולר, במונחים של שווי שוק - נסחר כעת בתשואות שליליות, כך עולה מנתונים שמצטט אתר ביזנס אינסיידר, מתוך מחקר שפורסם באתר Quartz. משמעות הדבר היא שקונים מוכנים לשלם עבור אגרות חוב אלו יותר ממה שהם יקבלו בחזרה אם יחזיקו אותן עד לפקיעת החוב. למעשה, המשקיעים מוכנים לקנות נייר ערך שמבטיח שהם יפסידו רק מעט כסף בעוד עשור.

 

הדוגמא החריפה ביותר של המגמה היא שווייץ. בשבוע שעבר, התשואות על אגרות החוב השוויצריות ל-50 שנים, הפכו לשליליות. וכעת, המשקיעים צפויים לשלם על הפריבילגיה של הלוואת כספים לממשלת שווייץ במשך היובל הקרוב.

 

מדוע המשקיעים מגיעים לתנאים אלו? ראשית, הם לא רואים בסביבה אפשרויות בטוחות אחרות. הכלכלה העולמית מרגישה לא יציבה, במיוחד לאחר ההצבעה על יציאת בריטניה מהאיחוד האירופי, ששלחה את התשואות לשיעור נמוך אף יותר. במקביל, שמירה של מזומנים בכספת כלשהי עולה כסף וטרחה - צריך לכסות את עלות האבטחה והאחסון. כך שהם מוכנים לשלם לממשלות על מנת להחזיק עבורם סכומים מסוימים.

 

העובדה שמשקיעים בוחרים בתשואות שליליות עשויה גם לרמז על כך שהם חוזים דפלציה. משום שאם המחירים יצנחו מספיק, התשואה השלילית תהפוך לרווחית בשורה התחתונה.

 

המעגל האכזרי של התשואות מוביל את הבנקים המרכזיים לחשוש מהעלאת ריבית, משום שמהלך שכזה ישלח את המשקיעים לרכוש אגרות חוב של אותה ממשלה - מגמה שעשויה לדחוף את ערך המטבע כלפי מעלה, וזה בתורו לפגוע בייצוא ויגדיל את הסיכון לדפלציה.

 

לעת עתה, הממשלות יכולות לנצל את ההלוואות הזולות במיוחד כמו גם תזרים המזומנים שמתקבל. הן יכולות לצבור ריבית על תזרים המזומנים, להשקיע בתשתיות ציבוריות לתמרץ את הכלכלה או לחדש את תכנית החלל שלהן.

 

אם הממשלות ישקיעו במקומות הנכונים, הדבר עשוי לחלץ את הכלכלה העולמית מהסיטואציה שהובילה מלכתחילה לתשואה השלילית. המעגל האכזרי עשוי להפוך למעגל קסמים שמזין את עצמו. עכשיו נותר לראות לאיזה כיוון יפנו השווקים במדינות השונות על רקע התשואות השליליות הנוכחיות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים