שתף קטע נבחר

צילום: רויטרס

היסטוריה של הפיכות: כשהאיסלאם עולה, הצבא פועל

צבא טורקיה החזק ביצע ארבע הפיכות מאז 1960 - בעיקר כשזיהה איום לחילוניות של המדינה. בשנים האחרונות נראה שארדואן מצליח להחליש את מעורבות הקצינים בפוליטיקה, אבל ניסיונו להצעיד את טורקיה לכיוון דתי - הקים את הצבא גם עליו

ניסיון ההפיכה הצבאית הלילה (שבת) בטורקיה רחוק מלהיות אירוע יוצא דופן במדינה, שידעה כבר שלל הפיכות צבאיות, אבל הוא בהחלט הראשון זה שנים רבות.

 

ההפיכה הצבאית האחרונה בטורקיה הייתה ב-1997, ומאז שרג'פ טאיפ ארדואן התמנה לראש הממשלה ב-2002 עשה שלטונו מאמצים כבירים למנוע הפיכות דומות, מתוך הכרה בכך שטורקיה מועדת להפיכות. בשנים האחרונות נערכו משפטי ענק שבהם הורשעו מאות קצינים בצבא טורקיה בתכנון מזימות להפיכה, ונדמה היה שארדואן מצליח לעשות מה שלא הצליחו קודמיו – להחליש לפחות במידה מסוימת את יכולתו של הצבא להתערב בפוליטיקה הטורקית.

ארדואן בראיון בטלוויזיה הטורקית דרך הטלפון ()
ארדואן בראיון בטלוויזיה הטורקית דרך הטלפון
 

ייתכן שדווקא תחושת החוסן המסוימת שהרגיש ארדואן, שהעז בשנים האחרונות לקדם את האיסלאם בחיים הציבוריים בטורקיה על חשבון הערכים החילוניים, היא שהקימה עליו בסופו של דבר קבוצה מתוך הצבא. צבא טורקיה נחשב באופן מסורתי לשומר החילוניות במדינה, והניסיון של ארדואן לקדם ערכים דתיים וכוונתו לשנות את החוקה כך ששלטונו ארוך השנים יבוצר לעוד שנים ארוכות, עוררו דאגה גדולה בקרב מעוזים חילוניים.

 

ב-56 השנים האחרונות הודחו לא פחות מארבע ממשלות בהפיכה צבאית בטורקיה. ההפיכה הראשונה שבהן הייתה ב-2 במאי 1960 – הייתה זו מהפכה שבה כמעט לא נשפך דם: קצינים וצוערים מצבא טורקיה באיסטנבול ובאנקרה הם שהובילו את ההפיכה ההיא. ביום שלמחרת דרש מפקד כוחות היבשה קמאל גורסל רפורמות פוליטיות והתפטר כשדרישותיו לא נענו. הוקמה "ועדת אחדות לאומית" בת 38 חברים שבראשה ישב גורסל, ו-601 בני אדם הועמדו לדין – 464 מהם נמצאו אשמים. שלושה שרים לשעבר, בהם ראש הממשלה, הוצאו להורג, ועל עוד 12 – בהם הנשיא דאז – נגזר עונש מוות שהומר במאסר עולם.

 

ההפיכה הבאה הייתה ב-1971: צבא טורקיה שיגר אזהרות לממשלה ודרש ממנה להחזיר את הסדר אחרי חודשים של שביתות וקרבות רחוב בין אנשי שמאל ללאומנים. כמה חודשים אחר כך התפטר ראש הממשלה סולימן דמירל והוקמה קואליציה של פוליטיקאים שמרנים וטכנוקרטים כדי להחזיר את הסדר תחת פיקוחו של הצבא. הוטל משטר צבאי בכמה מחוזות והוא לא הוטל לגמרי עד ספטמבר 1973.

 

הפיכה נוספת אירעה ב-12 בספטמבר 1980, וזו הייתה הפיכת דמים. ההפיכה באה לאחר ששוב התפתחות קרבות רחוב בין אנשי שמאל ללאומנים. פוליטיקאים מובילים נעצרו והפרלמנט, מפלגות פוליטיות ואיגודי עובדים פורקו. "מועצה לביטחון לאומי" בת חמישה חברים תפסה את הפיקוד, השעתה את החוקה והכניסה לתוקף חוקה זמנית שנתנה למפקדי הצבא כוח כמעט בלתי מוגבל.

 

ההפיכה הרביעית, "ההפיכה הפוסט מודרנית", אירעה ב-1997. ב-18 ביוני של אותה השנה התפטר ראש הממשלה דאז ארדקן, שמתנגדיו טענו כי הוא מסכן את הסדר החילוני במדינה. הוא התפטר בלחץ הצבא, בעלי עסקים, מערכת המשפט ועמיתים שלו בפוליטיקה. הגנרלים ראו עצמם מחויבים לפעול כדי להגן על המדינה החילונית שאותה ייסד מוסטפה כמאל אטאטורק.

 

בשנת 2007 נחשפה התארגנות נוספת להפיכה, אבל היא לא הבשילה והצבא התנער ממנה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ארדואן בראיון הטלוויזיוני דרך הטלפון
מומלצים