שתף קטע נבחר

אל תסתפקו בגננת אוהבת ומחבקת

הורים רבים חושבים שעבור ילדים מתחת לגיל 3 אין משמעות לדמויות המחנכות אותם, ובבואם לבחור גן פרטי מסתפקים בגננת חמה ומחבקת, גם אם לא עברה שום הכשרה מקצועית. כמו שלא היינו מתפשרים על רופא או עורך דין, אסור לנו להתפשר על מי שמגדל את ילדינו

לפני כשבועיים נדרש אחד מילדיי לטיפול וחוות דעת רפואית מורכבת. לפניי עמדו שתי אפשרויות - האחת, ללכת לרופא הנחמד ביותר שייתן את היחס החם לילד, או אפשרות שנייה, לחפש קודם כל מישהו מקצוען ומוסמך בתחומו, שיוכל לאבחן את הבעיה ולהציע את הטיפול המתאים. מה דעתכם? התשובה, אני מניח, ברורה.

 

מדוע אם כך אנחנו מתייחסים לחינוך ילדינו בצורה מקלה וסלחנית ומסתפקים בגננת נחמדה וחייכנית, תוך התפשרות על הרקע וההכשרה המקצועית שלה? התשובה ברורה - ברוב המקרים פשוט אין לנו ברירה.

 

עוד מדריכים להורים המבולבלים:

מה צריך לשאול כשבוחרים גן ילדים? מדריך להורים

המדריך המלא: כך תבחרו גן מתאים לילד שלכם

8 דברים שחייבים לבדוק לפני שבוחרים גן

 

המדינה, מתוך אילוציה השונים, לא מחייבת הסמכה בתחום, ולא מבצעת אכיפה מספקת עבור המסגרות המיועדות לגילאים הקטנים, וכך אנחנו נאלצים לבחור מתוך המסגרות הקיימות את אלו שלדעתנו ייתנו לילדינו את החום והאהבה הנחוצים להם בצורה המיטבית.

 

הקווים האדומים כשבוחרים גן

בתקופה זו אנו נמצאים לקראת סיום הרישום לגנים הפרטיים. מאות אלפי הורים בישראל סבורים כי מצאו את מקומם והם מצפים לפתיחת שנת הלימודים הקרובה בתקווה מהולה בחששות.

 

זאת תחושה טובה לשים את האחריות הכבדה של בחירת הגן מאחורינו, ולדעת שיש לנו מקום שמור ומובטח במסגרת שבחרנו. אבל יחד עם זאת, כל עוד אפשר, שווה לקחת נשימה נוספת ולחשוב שוב על סדר העדיפויות שלנו - מהם הקווים האדומים שלנו ועל מה אנחנו מוכנים להתפשר.

 

פעוטות בגן. חבל שאין סינון יותר מחמיר (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
פעוטות בגן. חבל שאין סינון יותר מחמיר(צילום: shutterstock)

 

הורים רבים מאמינים, ובצדק רב, שחום ואהבה הם תנאי הכרחי שצוות הגן צריך לספק לילדיהם. אבל אני רוצה להוסיף כאן שאלה. האם אנחנו צריכים להסתפק בהם? האם מקום שבו כל היום יחבקו וינשקו את הילדים שלי ויקראו להם בשמות חיבה הוא בהכרח המסגרת המתאימה להם? או שאולי רצוי שיהיה בגן גם משהו מעבר?

 

ברור מאליו שלא נסכים להפקיד את הילדים שלנו בידי אנשים הנתפשים בעינינו כקרים ולא אוהבים, אבל יחד עם זאת, עלינו לוודא כי מתקיימים תנאים נוספים וחשובים לא פחות במקום בו אנחנו מפקידים את היקר לנו מכל למשמר. מאמרים רבים נכתבו על הדרך לבחירת גן, בכמה מהם אפילו רואיינתי בעצמי והתייחסתי לשאלה המורכבת הזו. הפעם אני מבקש להתייחס לרקע המקצועי של מובילת הגן, או בעברית פשוטה - האם היא יודעת על מה היא מדברת?

 

לכתבות נוספות - היכנסו לפייסבוק הורים של ynet

 

בגנים הכפופים למשרד החינוך ומיועדים לגילאי שלוש ומעלה, התשובה היא לכאורה פשוטה - הגננת אמורה להיות גננת מוסמכת שלמדה חינוך והוראה במשך מספר שנים, עברה סטאז' ונמצאה מתאימה לתפקיד על ידי רשויות המדינה, באמצעות קריטריונים מסננים המונעים מכל אחד לעסוק בתחום. 

 

לעומת זאת, בגנים הפרטיים, המיועדים לגילאים קטנים יותר, הסינון הפורמלי לא קיים. רבות מבעלות הגנים פתחו גן כדי לתת מענה לילדיהן הפרטיים או מתוך רצון להגשים חלום. חלקן לא למדו את המקצוע ומסתמכות על האינטואיציה שלהן. עד כמה שזה נשמע לגיטימי, האם הורה צריך להסתפק בכך כשהוא שם את ילדו תחת חסותן?

 

ללא פיקוח: זירת גני הילדים הפכה לג'ונגל

אם בוחנים את המצב בעולם המערבי, במקומות רבים יש צורך בתואר אקדמי רלוונטי כדי לפתוח מסגרת חינוכית, גם כזו שמיועדת לבני ובנות שלוש שנים ומטה. בחלק מהמקומות, למורים בבית ספר אף נדרש תואר שני. בארץ, כידוע, אין זה המצב. הרגולציה הישראלית מאפשרת לכל אדם לפתוח גן ילדים פרטי שמיועד לגילאים קטנים מ-3, ללא קשר להשכלתו, הכשרתו, ניסיונו והבנתו בתחום.

 

ברוב המקרים של גנים בהם מתחנכים עד עשרה ילדים, לא נדרשת כל בדיקה ובקרה על בעלי הגן ועל המסגרת שהוא מנהל. מה שאומר שהגן פועל ללא פיקוח פדגוגי, תברואתי, בטיחותי או אחר.

 

בגנים פרטיים גדולים יותר, יש צורך בהיתרים למבנה המתייחסים לענייני בטיחות ותברואה, אך במקרים רבים אין אכיפה מספקת לעניין זה. בכל מקרה, הרקע והיכולת המקצועית של בעלת הגן לא נבדקים. במילים אחרות, כל אדם יכול לפתוח גן כשהפרמטר המכריע הינו חוקי השוק. אם יש ביקוש, הגן יהיה מלא.

 

לפתח ילד עצמאי עם אישיות ייחודית

הורים רבים סבורים שתכנים הם לא הדבר החשוב, והעיקר הוא שישמרו להם על הילד וידאגו שהוא יהיה בריא, שמח ומאושר. אני עצמי סבור שלפני שמדברים על התכנים המועברים לילדים, צריך לדבר על התכונות.

 

אילו תכונות חשוב לנו שהילד יפתח בגיל הכל כך משמעותי הזה, בו נבנים ומתעצבים אופיו ואישיותו? אילו מרכיבי אישיות אנחנו מבקשים לחזק אצלו? איך מסייעים לכל ילדה וילד לבנות את ה"אני" הייחודי שלהם? כיצד מפתחים את האינדבידואל והשונות בין הילדים? כיצד בונים את תחושת המסוגלות והביטחון העצמי?

 

אלו הן חלק מהשאלות החשובות באמת בשלב הראשון בחינוך בגיל הרך. נקודות אלו ורבות אחרות נלמדו ונחקרו במשך עשרות שנים באופן מקיף - מאות מחקרים ואלפי ספרים נכתבו בתחום.

 

אז שקלו שוב, האם אתם מעדיפים לשים את היקר לכם ביותר אצל מי שנותן "חום ואהבה", אשר מסתמך על האינטרנט והאינסטינקטים שלו בלבד או על מי שבנוסף ל"חום ואהבה" גם עבר את המסלול הלימודי-הכשרתי ומתייחס לחינוך כמקצוע?

 

אם לא היינו מתפשרים על הרופא המקצועי או על העו"ד המתמחה בתחום הנדרש לנו, על אחת כמה וכמה אסור לנו להתפשר על מקצועיות אנשי החינוך המגדלים את ילדינו.

 

הכותב הוא אבא לשלושה, בעל תואר שני בחינוך מאוניברסיטת ת"א ומנכ"ל רשת גני גולן

 

מה עדיף - מטפלת או משפחתון? צפו בבייבי טוק:  

 

 

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
גן ילדים. חיבוק זה חשוב, אבל לא מספיק
צילום: shutterstock
מומלצים