שתף קטע נבחר

דוד שמש בקיץ: איך להשתמש בו נכון ולמנוע תקלות

על אילו כללי התנהגות חשוב להקפיד בקיץ? למה חשוב לשמור על תחזוקה שוטפת וכמה תיקון אמור לעלות? כל התשובות

לא רבים מודעים לכך, אבל דווקא בימות הקיץ דוד השמש שלנו מועד לפורענות. מרבית הדודים בישראל כוללים דוד שמש משולב עם דוד חשמל. לכן, הקפדה על כללי התנהגות נכונים תבטיח את תקינות הדוד גם בימים הקרים, שבהם לרוב מתגלות עיקר התקלות. אז מדוע חשוב להיזהר מהדלקת דוד החשמל בימים החמים, מדוע חשוב לסגור את השיבר כשיוצאים לחופשה ומהי התחזוקה הנדרשת להארכת חיי הדוד.

 

עוד כתבות בנושא:

דודי שמש: כמה זה יוצא בשקלים?

דודי שמש: המושגים העיקריים

תיקון דודי שמש: אל תחכו לחורף

 

על אילו כללי התנהגות חשוב להקפיד בקיץ?

"השמש בישראל יכולה להעלות את טמפרטורת המים בדודים לטמפרטורת שיא של 50-70 מעלות במהלך ימי הקיץ החמים", אומר רועי טביבי מהמרכז לדוודים ואנרגיה סולארית באתר 'המקצוענים'. "במצב כזה, יכול להיווצר לחץ בתוך הדוד שיכול לגרום לו להתפוצץ. לכן, בימים אלו חשוב להימנע מלהדליק את דוד החשמל בצורה בלתי מבוקרת, שכן אם שוכחים אותו דלוק לכמה שעות זה יכול להיות מאוד מסוכן, בייחוד אם התרמוסטט שבתוך הדוד אינו תקין".

 

טביבי הוסיף: "עוד דבר שכדאי לעשות הוא לסגור את השיבר הראשי של המים במקרה שיוצאים מהבית לכמה ימים. ברגע שהדוד אינו בשימוש ומצטברת בצנרת כמות גדולה של מים חמים במיוחד, הצינורות יכולים להתנתק מהמחברים שלהם ולגרום להצפה והדוד עלול להתפוצץ. במקרה של פיצוץ של הדוד הנזק יכול להגיע לאלפי שקלים ולגרום לנזקים ברכוש בעקבות הצפות המים".

 

תחזוקה שוטפת

כדאי לקרוא לטכנאי לתחזוקה שוטפת אחת לשנה. תחזוקה, תקטין את ההוצאות ותמנע את הצורך להחליף את הדוד על חלקיו השונים בתדירות גבוהה. טביבי: "בעת הביקור השגרתי חשוב לבדוק את תקינות הדוד והתרמוסטט, את מצב גוף החימום, את כמות האבנית שהצטברה עליו, את יציבות קולטי השמש וכן לדאוג לניקוי שלהם"

 

"החשיבות הגדולה של שטיפת הקולטים אחת לשנה היא מניעת הצטברות של אבנית בקולטים", מסביר ניר גלבוע, מנהל ואחראי טכני בחברת אמקור. "גם אם הוא לא נסתם לגמרי, אלא רק באופן חלקי, התפוקה שלו יורדת, ואין ניצול מקסימאלי שלו".

 

האם ניתן לנקות קולטים לבד? טביבי: "מאוד מומלץ להימנע מכך, מפני שאדם שאינו מיומן ואינו בעל הכשרה יכול לקבל כוויות מצינור מים רותחים שמתנתק ובמצבים שבהם אין גישה נוחה לגג הוא אף מסכן את חייו. הדבר היחיד שניתן לבצע לבד, ורק במקרה שיש גישה נוחה ובטוחה לדודים הוא ניקוי חיצוני של הקולטים באמצעות מטאטא או סמרטוט".

 

לעתים נדירות תידרשו להחליף את כל הדוד. במקרה שבעל מקצוע ממליץ לכם על כך, קחו את הצעתו בעירבון מוגבל ודאגו לקבל חוות-דעת נוספת מבעל מקצוע. טביבי: "נדיר שצריך להחליף את הדוד, אלא אם מדובר בדוד ישן במיוחד או במצב של התפוצצות או נזילות בדוד. במרבית המקרים תידרש רק החלפה של גוף החימום, של התרמוסטט או של כל הערכה החשמלית".

 

התאמת נפח הדוד למשק הבית

רוכשים דוד חדש? כדאי להתאים את נפח הדוד למספר האנשים שמשתמשים בו. זה ימנע מצב של חימום יתר של מים בכמות שאינה נדרשת עבור דוד גדול מדי, וימנע הפעלת הדוד שעות ארוכות מדי עבור דוד בתכולה קטנה מדי. גלבוע: "למשק בית עם עד שני אנשים מומלץ דוד בנפח של 80 ליטר, עבור משפחה בת 4-5 נפשות דוד בנפח של 120-150 ליטר, עבור משפחה בת 7-10 נפשות דוד בנפח של 200 ליטר, ועבור משפחה של מעל 10 נפשות דוד בנפח של 300 ליטר".

 

לא משנה איזה דוד אתם מתקינים כדאי בעלות נמוכה יחסית להתקין טיימר יחד עם הדוד, מה שיגרום לחיסכון בחשמל עבור אי כיבוי הדוד בזמן, וימנע שכחה של הכפתור שיכולה להוביל לנזק לתרמוסטט ולפיצוץ של הדוד.

 

האם כדאי להשקיע בפילטר (מסנן) למניעת הצטברות אבנית בדוד? טביבי: "זו הוצאה שמחזירה את עצמה בצורת חשבון חשמל מופחת ואריכות הימים של הדוד. ברגע שמצטברת אבנית על גוף החימום היא גורמת לתקלות בו, ולמים לוקח שעות ארוכות להתחמם, מה שגורם לבזבוז חשמל שלו ולתקלות נוספות ביתר חלקי הדוד. פילטר יכול להחזיק מעמד גם 8 שנים".

 

גלבוע: "התקנת מסנן אינה פותרת את הצורך בתחזוקה. הישראלים אינם מקפידים על תחזוקה כמו האירופים ולרוב פונים לבעלי מקצוע רק כשיש תקלות. במקרה של התקנת מסנן צריך לקחת בחשבון שאחת לשנה יש צורך להחליף את החומר הפעיל במסנן (כדוריות שתפקידן לרכך את המים) ואלו לא מחזיקות מעמד מעל שנה".

 

כמה זה עולה?

טביבי: "החלפה של גוף חימום אמורה לעלות 250-350 שקל, תרמוסטט יעלה 180-250 שקל וערכה חשמלית תעלה 500-700 שקל. שטיפה חיצונית של הקולטים על ידי בעל מקצוע תעלה 200-250 שקל, ושטיפת קולטים מקצועית תעלה 400-450 שקל, ומומלץ לבצע אותה אחת לשנה וחצי. מסנן מונע אבנית יעלה 350-450 שקל".

 

מחפשים טכנאי דודי שמש? לרשימה המלאה

 

 

אתר ynet הינו שותף באתר "המקצוענים"

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום:  כרומגן
דוד שמש. ארכיון
צילום: כרומגן
מומלצים