שתף קטע נבחר

לטובת החולים: אפשרו לרופאים לעבוד באופן פרטי

משרדי האוצר והבריאות חייבים להגיע להבנות הדדיות. הרופאים בעד רפואה ציבורית יעילה ובעד ציבור החולים. אפשר לאשר להם לעסוק חלקית ברפואה פרטית. ריכוך סעיף האיום על עיסוק הרופאים רחוק מלספק

המשבר הקשה שפרץ במערכת הבריאות סביב סעיף בחוק ההסדרים, הקובע כי ייאסר על מנהל מחלקות ויחידות בבתי חולים ציבוריים לעסוק בפרקטיקה פרטית, הולך ומחריף. ההסתדרות הרפואית (הר"י) הכריזה על סכסוך עבודה ובין משרד הבריאות לאוצר החל משבר אמון.

 

משה בר סימנטוב, מנכ"ל משרד הבריאות ולשעבר מבכירי האוצר, אנשי הר"י והרופאים, אינם אוהבים את הניסיון של האוצר לפתוח בדיון מזורז לפני שיכפו על המערכת באמצעות חוק הסדרים להגיע לחקיקה בעייתית שתגרום לשביתה.

 

האוצר אף הרגיז את כלל מערכת הבריאות כאשר בניגוד להבנה קודמת לפיה איסור העיסוק בפרקטיקה פרטית לא יחול על מנהלי מחלקות מכהנים ואלה רק על חדשים כפי שהוצג מלכתחילה החליטו באוצר לכלול לפתע גם את המכהנים.

 

בלי רפואה פרטית לרופאים במערכת הציבורית - תמורת תגמול ראוי (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
בלי רפואה פרטית לרופאים במערכת הציבורית - תמורת תגמול ראוי(צילום: shutterstock)

 

תגמול ראוי

בעוד האוצר משתמש באיומים כולל כפיית חקיקה, במשרד הבריאות מבקשים שבכירי הרופאים שלא יעסקו ברפואה פרטית יקבלו תגמול ראוי במסגרת הציבורית כיוון שעיסוקם יתמקד ברפואה הציבורית.

 

תוספת בתשלום עצמה כמובן נתונה מלכתחילה לוויכוחים אינסופיים. ריכוך סעיף עיסוק מנהלי המחלקות שהושג בין השרים כחלון וליצמן רחוק מלספק ועלול ליצור בעיות בעתיד.

 

היו שנים שגם אני עבדתי בשלושה מקומות עבודה כקרדיולוג בכיר. ברור שהייתי מעדיף לעבוד במקום אחד ולהשתכר שכר הגון אחרי שנים ארוכות ומפרכות של לימודים, התמחות, מומחיות ועבודה רצופה של 35 שעות ללא מנוחה. כפרופ' ומנהל במערכת הציבורית הגישה להפחית את הרפואה הפרטית ולהגדיל את הציבורית – הגיונית ורצויה.

 

כיוון שהתגמול במערכת הציבורית מוגבל, גם כאשר האוצר מוכן להגדילו למספר מנהלי מחלקות שיישארו לעבוד במערכת הציבורית, צריך לאפשר מקום לעבודה גם לרפואה הפרטית. אפשר לקבוע נורמות תעסוקה בשתי המערכות בלי לפגוע חד צדדית ברפואה הפרטית ולקיים את ההבנות לתועלת המערכת ולא על חשבון ציבור החולים.

 

הגישה הזו אומצה על ידי משרד הבריאות שחושש בצדק מחקיקה כפויה שלא תעמוד במבחן חוקי ותדחה בבתי המשפט בעקבות פניית הר"י לערער על חוק ההסדרים אם האוצר יכפה אותו.

 

בר סימנטוב ואנשיו חוששים לא רק מדיון משפטי, או מהחשש שהאוצר לא יעמוד בהקצבת כספים מאסיבית לשכר נוסף, אלה בעיקר מאובדן האמון מול ציבור הרופאים. אובדן שעלול לגרום לנזק כללי למערכת הבריאות.

 

אל תצמידו לרופאים אקדח מאיים לרקה

מאז הסכם הרופאים ב-2011  הכריזה ההסתדרות הרפואית מספר סכסוכי עבודה שנפתחו בהסכמות ובזריזות מול האוצר. הפעם כוונת האוצר לקיים מו"מ מול הרופאים ובמקביל שמירת האופציה של איום בחקיקה מהירה, הופך את המו"מ לסוג של דיבור עם אקדח שמוצמד לרקה, דבר שאינו יכול להיות דוגמה לאווירת מו"מ חיובי.

 

מערכת הבריאות עומדת בפני אתגרים רבים: שעות עבודה ארוכות והמתישות של מתמחים, הגדלת היקף בניית תשתיות ורכישת ציוד רפואי מתקדם, קיצור תורים ורפואה ציבורית יעילה ונגישה. במשרד הבריאות מבינים שבאבחה חדה המערכת לא תשתקם וקיים צורך לבצע שינויים בהדרגה ובהסכמה.

 

כדי למנוע נזק לחולים, במטרה לפעול לשיפור היעילות והפריון במערכת הבריאות הציבורית, חייבים להגיע להבנות גם בנושא הרפואה הפרטית ולא להניף גרזנים ולהפוך את הרופאים למטרה. הרופאים הם לב המערכת ומי שמסכן את הלב מסכן את כל המערכת.

 

פרופ' יהודה אדלר, הוא סגן דקאן המרכז ללימודים אקדמיים (מל"א), הנהלת בי"ח שיבא

 



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
לא להחזיק אקדח לרקה לראש הרופאים
צילום: shutterstock
פרופ' יהודה אדלר
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים