שתף קטע נבחר

תוכנית למניעת חיכוך: שוטרים עם "מצלמות גוף"

המשטרה מתחילה פיילוט שבו ישתתפו 150 שוטרי תנועה וסיור: לכל אחד מהם תוצמד מצלמה שתתעד את המגע עם האזרחים. המטרה: לוודא מפגש הוגן, לשמור על שקיפות ולצמצם את האלימות. בעתיד צפוי כל שוטר לקבל מצלמה

 

 

היום (ד') יוצא לדרך פרויקט פיילוט לשילוב מצלמות המוצמדות לשוטרי סיור ותנועה בפעילות מבצעית. הפיילוט יפעל במשך שלושה עד ארבעה חודשים, בהשתתפות כ-150 שוטרים מחמש יחידות מרחבי הארץ, והמשוב של השוטרים אמור להביא לייעול וחידוד כיווני הפעולה. המטרה היא שבסופו של דבר לכל שוטר סיור תוצמד מצלמה.

 

עבודת המטה על הפיילוט התבצעה בראשות תת-ניצב יוסי בכר על פי תוכנית המיושמת ברחבי העולם. המטרה היא להביא למפגש הוגן בין שוטר לאזרח, לשקיפות ולצמצום אלימות. בתוך התוכנית יופעלו מצלמות גם באירועים של אלימות במשפחה בתוך דירות. 

 

 

 (צילום: דוברות המשטרה) (צילום: דוברות המשטרה)
(צילום: דוברות המשטרה)

 (צילום: דוברות המשטרה) (צילום: דוברות המשטרה)
(צילום: דוברות המשטרה)

שוטרים עם המצלמות החדשות (צילום: דוברות המשטרה) (צילום: דוברות המשטרה)
שוטרים עם המצלמות החדשות(צילום: דוברות המשטרה)
 

התוכנית לצייד את השוטרים במצלמות גוף עלתה כבר לפני כמה שנים, אולם בינואר השנה הוחלט בדיון שבו השתתפו בכירי המשטרה להוציא אל הפועל פיילוט כבר במהלך הקיץ הנוכחי, כשהמטרה היא לצייד בסופו של דבר אלפי שוטרים עם מצלמות כחלק מתוכנית דגל של המשטרה להעלאת אמון הציבור.   

 

הפרויקט החדש יצא לדרך לאחר ליווי מחקרי ולימוד התהליך בארגוני משטרה אחרים בעולם, והדרכה והכשרה מקצועית לשוטרים. לאחר מכן פורסם מכרז לרכש ראשוני. השימוש במצלמות גוף נבחן גם בהיבטים משפטיים, אחרי כתיבת נהלים והנחיות והקמת תשתית טכנולוגית לפריקת חומרי התיעוד ואחסונם. המטרה היא לשמור על שרשרת ראייתית ומידור הנגישות והשימוש על פי הצורך. המורכבות של הסוגיה נוגעת בין היתר לבעיות של צנעת הפרט, ובמשטרה החליטו לפתח מנגנון שלא יאפשר לערוך את הסרטים ולפגוע באמינות הראיות.

 

השר ארדן (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
השר ארדן(צילום: גיל יוחנן)

משטרות בעולם דיווחו כי לאחר הפעלת פרויקט המצלמות ירדו משמעותית אירועי החיכוך בין שוטרים לאזרחים. כך למשל, משטרת ויקטוריה בקנדה דיווחה על ירידה של עשרות אחוזים במספר התלונות על אלימות שוטרים. ההערכה היא שהמצלמה משפיעה משמעותית על שני הצדדים במפגש בניהם.

 

ברירת המחדל של המצלמה היא לתעד 30 שניות ולמחוק בכל רגע שבו היא לא במצב של הקלטה. השוטר הוא זה שמפעיל את ההקלטה – ששומרת רטרואקטיבית את 30 השניות הקודמות, וממשיכה עד כיבויה. 

 

ההנחיה לשוטרי הפיילוט היא לצלם כל מגע עם אזרח וכן בתחילת נהיגה מבצעית. האחראים על הפיילוט ינהלו מעקב אחרי מספר שעות הצילום של כל שוטר כדי לאתר חריגים או לתגמל את המתעדים המצטיינים. במשטרה קראו לציבור לתת הערות לנוהל במהלך הפיילוט כאן.

 

המשרד לביטחון הפנים כבר תקצב 40 מיליון שקל לתשתיות מחשוב לפרויקט והציוד לפעילות. הפיילוט יכלול בשלב ראשון שוטרי סיור ותנועה בכמה תחנות: זבולון, באר שבע, פתח תקווה, מרחב איילון וימת"א נגב. תחנות אלו נבחרו בהתאם למאפייני התחנה אל מול היקף אוכלוסייה, תקינת שוטרים וניידות, מאפייני פשיעה ואירועי מוקד אליהם משוגרים הניידות. התחנות שנבחרו הן אלה ששי בהן ריבוי מקרים של מפגש שוטר-אזרח. בכל יחידה תהיה גם קבוצת שוטרים שלא תקבל מצלמות כקבוצת ביקורת לצורך המחקר.

 

המפכ"ל רוני אלשיך: "אנחנו בעידן מצולם אבל עד היום השוטר הוא היחיד שלא צילם. כולם צילמו אותו, היו לנו את כל הזוויות חוץ מזו של השוטר. אנחנו רוצים לבחון מה השוטר ראה, גם בהקשר ההתנהלות מול הציבור וגם בהיבט הראייתי".

 

השר לביטחון פנים גלעד ארדן: "אין עניין לגבות שוטר שנקט גישה אלימה. מצד שני אין לנו עניין שייעשה עוול לשוטר על ידי הצגה חלקית של אירוע".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דוברות המשטרה
"מצלמת גוף"
צילום: דוברות המשטרה
מומלצים