שתף קטע נבחר

סוף הזרם ההיסטורי של המוביל הארצי

הוא הפך לאחד מסמלי ההתיישבות, והזרים מהצפון מיליארדי קוב מים לברזים שלנו ולחקלאות. עכשיו, 52 שנה לאחר שהמוביל הארצי יצא לדרך, מתכננת רשות המים לצמצם למינימום את השימוש בו. הסיבה: התייבשות הכינרת

אחרי כ־52 שנים שבמהלכן שימש המוביל הארצי העורק הראשי לאספקת המים לישראל, מתכוונת כעת רשות המים להפסיק את השימוש בו כמעט לחלוטין. הסיבה: אין מספיק מים בכינרת.


המוביל הארצי מתחיל בכינרת. המים נשאבים ממנה ומוזרמים באמצעות צינורות ותעלות למרחק של 130 ק"מ עד לראש־העין. הקמתו הסתיימה ב־1964, ומאז זרמו דרכו לברזים שלנו מיליארדי קוב של מים.

 

ב־3 השנים האחרונות הייתה בצפון בצורת, ולפי הערכות שפורסמו ב"ידיעות אחרונות" המגמה הזו צפויה להימשך. לפיכך הוחלט לצמצם למינימום את שאיבת המים מהכינרת - כדי לא לסכן את האגם ולא לפגוע באיכות מימיו. בהרצאה שנשא בימים האחרונים ד"ר עמיר גבעתי, מבכירי רשות המים, נאמר כי אחד מכיווני הפעולה המרכזיים של הרשות, בעקבות המחסור במים בצפון, הוא ש"הכינרת תחדל לשמש מקור מים למערכת הארצית". למעשה, כבר השנה מוזרמת למוביל הארצי כמות המים הנמוכה ביותר מאז הקמתו: כ־20 מיליון קוב בלבד מתוכננים לזרום בו עד סוף השנה לעומת ממוצע של כ־350 מיליוני קוב בכל שנה בעבר הלא רחוק.

 

הצפון נהנה באופן מסורתי מריבוי גשמים, אבל בשנים האחרונות דווקא סובל ממחסור מתמשך, זאת בעוד במרכז ואפילו בדרום נהנים מכמות גשמים ממוצעת ולעיתים אף מעבר לכך. בעקבות החשש למחסור במים הוקמו בעשור האחרון מתקני התפלה. הם מספקים אומנם מים יקרים הרבה יותר, אבל במקביל יצרו ביטחון באספקה השוטפת.

 (צילום: דוד רובינגר) (צילום: דוד רובינגר)
(צילום: דוד רובינגר)
 

במצב שנוצר כעת יש חשש כבד שהמשך השאיבה מהכינרת יפגע באיכות המים שלה, שכן מליחותם תעלה עד כדי כך שלא ניתן יהיה להשתמש בהם. במקביל עלולות להתפתח באגם אצות רעילות. על רקע זה מסבירים ברשות המים כי בכוונתם להפסיק את השימוש במוביל הארצי. הוא לא ייסגר לחלוטין, ייתכן שיוזרמו בו כמויות מים זניחות כדי לשמור עליו מתפקד למקרה הצורך.

 

התוכנית היא להמשיך לשאוב מים מהכינרת, שכן הסכם שנחתם עם ירדן מחייב להזרים לה מדי שנה כ־30 מיליון קוב בשנה. כן יישאבו מים לטובת יישובי האזור.

 

ד"ר גבעתי: "על פי תוצאות המודלים, המגמות החזויות לאזורנו מדאיגות. צפויות התחממות והתייבשות בגלל המשך העלייה בטמפרטורה הממוצעת, פחיתה במשקעים ועלייה בהתאדות. לפרמטרים הללו השפעה מכרעת על המחזור ההידרולוגי — ורשות המים נערכת לכך".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: פריץ כהן, לע"מ
המוביל הארצי בתחילתו
צילום: פריץ כהן, לע"מ
מומלצים