שתף קטע נבחר

מרגישים יובש בפה? 10 סיבות אפשריות

זהו אחד הסימפטומים השכיחים ביותר בעולם. במרבית המקרים הוא אינו מצביע על בעיה חמורה, אך לעתים הוא נגרם בשל מחלה כרונית שדורשת בירור. הנה כמה מהסיבות הרפואיות השכיחות שגורמות ליובש בפה

אלפי ישראלים סובלים מיובש בפה, המוביל גם להבל פה רע. לעתים מדובר בחדר ממוזג המפחית את מידת הלחות, בהתרגשות לקראת מאורע מלחיץ או פשוט משום שלא שתיתם מספיק והגוף שלכם מאותת שאתם כבר בדרך להתייבשות. אבל בחלק לא מבוטל מהמקרים זוהי בעיה רפואית שכדאי לבדוק.

 

קראו עוד

ריח רע מהפה: הסיבות ואיזה טיפול יעזור

מה מעיד יובש בפה? 10 סימנים לאבחון דרך הפה

זה מתחיל בפה: המחלות שרופא השיניים יכול לגלות

 

הנה 10 מההפרעות שמתבטאות בין היתר ביובש בפה, עליהן כדאי להם להיוועץ ברופא:

 

1. אלה ההורמונים

תקופת המנופאוזה מתאפיינת בשינויים באיזון ההורמונלי, שעלולים להביא ליובש בכל ריריות הגוף, וגם בפה, יחד עם תסמינים נוספים כמו גלי החום המוכרים. אם את בגיל המתאים, כדאי לך להיוועץ בגינקולוג ולשקול טיפול בתחליפי הורמונים לגיל המעבר.

 

הורמונים עלולים לגרום ליובש בפה (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
הורמונים עלולים לגרום ליובש בפה(צילום: shutterstock)

 

2. זה האף

נשימת פה אופיינית למכלול הבעיות החסימתיות באף, החל מאלרגיות דרך הגדלה של הקונכיות, הפרעות במחיצה ובעיות אחרות. כך או כך, חסימת דרכי האף דרכו אנחנו נושמים ומחדירים לחות לאוויר, כופה נשימה דרך הפה בלבד, מה שמייבש אותו.

 

חסימת האף גורמת לא רק ליובש בפה, אלא גם לנחירות בלילה, המובילים לסכנה בריאותית נוספת – יתר לחץ דם. כדאי להיוועץ ברופא אף אוזן גרון, שעשוי למצוא פתרון להפרעה החסימתית.

 

3. מפחיתי גודש

תרופות המבטיחות "לייבש את הנזלת" פועלות באמצעת כיווץ כלי הדם בריריות. הן אמנם פותחות את דרכי האוויר באופן זמני אבל גם מפחיתות את הלחות שבאוויר הננשם, והתוצאה היא יובש בפה.

 

4. מי הפה

שטיפות במי פה הוכחו כבריאות לשיניים. אבל אלה המכילים אלכוהול, שנועד להשמיד את החיידקים בפה, עלולים לגרום ליובש משום שהאלכוהול גורם לגירוי של הריריות ולהתייבשותן.

  

5. צרבת

אחת הסיבות הפחות שכיחות ליובש בפה היא רפלוקס וושטי, המכונה גם צרבת. מדובר בחולשה של השסתום המפריד בין הוושט לקיבה, או בלחץ גובר על הקיבה בשל השמנת יתר. התוצאה היא חזרה של מיץ הקיבה החומצי במעלה הוושט, אל חלל הפה מה שגורם לפגיעה גם בבלוטות הרוק וגם ברירית הפה.

 

שתיית קפה רבה מדי עלולה לייבש (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
שתיית קפה רבה מדי עלולה לייבש(צילום: shutterstock)

 

6. יותר מדי קפה

צריכה מוגברת של משקאות המכילים קפאין, ובהם קולה, שוקו וגם כמובן קפה, עלולה לגרום להתייבשות. קפאין הוא חומר משתן, המגביר את תפוקת השתן.

 

7. סוכרת

רמות סוכר גבוהות עלולות לגרום גם ליובש בריריות. לרוב מתווספים למחלה סימפטומים נוספים כמו שתייה מרובה, צימאון מוגבר והשתנה מרובה. במקרים כאלה, חובה לגשת לרופא המטפל, לערוך בדיקות שתן ודם כדי לוודא שאין המדובר בהתחלה של סוכרת או בהחמרתה.

 

8. בעיות אוטואימוניות

מחלות כמו דלקות מפרקים, לופוס, תסמונת סיוגרן ואחרות, הן מחלות אוטואימוניות בהן מרכיבים של מערכת החיסון שלנו, תוקפים איברים ורקמות בגוף. אחת התוצאות היא לעתים גם יובש עז בריריות הפה והעיניים. אמנם לרוב אין מרפא למחלות אלה, אך ישנן תרופות שעשויות להגביר את הפרשת הרוק.

 

9. חבלת ראש

שניים מתוך שלושה זוגות של בלוטות רוק מגורות על ידי שני עצבי פנים העוברים בבסיס הגולגולת. חבלת ראש באיזור זה עלולה לפגוע בעצבים אלה, ולגרום בין היתר גם ליובש בפה.

 

10. התרופות שלכם

יובש בפה הוא תופעת לוואי של מאות תרופות, הן תרופות מרשם והן תרופות ללא מרשם. בין התרופות הללו גם תרופות כימותרפיה.

צפו: כך תטפלו באחד הגורמים המרכזיים ליובש בפה - התייבשות
 





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
יובש בפה מוביל לריח רע מהפה
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים