שתף קטע נבחר

94% מה-DNA שלנו זהה לקופים - עובדות מדהימות

בכל תא מגופכם שוכנים כרומוזומים ובכל אחד מהם - החומר התורשתי, הוא ה-DNA, שקובע איך תיראו, תתנהגו, באילו מחלות תלקו וכמה זמן תחיו. הנה כמה עובדות על הסליל הקסום

הוא אחד מפלאי הטבע ועדיין רב הנסתר על הגלוי: בכל תא מגופנו נמצאים כרומוזומים, ובכל אחד מהם שוכן החומר התורשתי - ה-DNA (דנ"א). מדובר בסליל כפול עצום מימדים, שמכיל את הקידוד הגנטי שלנו. ה-DNA קובע איך תיראו, תתנהגו, באילו מחלות תלקו ומה תהיה תוחלת החיים שלכם.

 

הנה עוד כמה עובדות מדהימות על ה-DNA:

 

 

הדנ"א הוא מולקולה גדולה חומצית, שמורכבת מארבעה בסיסים חנקניים: אדנין, גואנין, ציטוזין ותימין. בקיצור מכונים בסיסים אלה C ,G ,A ו-T, לפי האות הראשונה של שמם בלועזית. כל בסיס מסוגל להתחבר רק אל בסיס אחד אחר: אדנין עם תימין, וגואנין עם ציטוזין. הדנ"א בנוי כשני גדילים הכרוכים זה בזה.  מולקולת הדנ"א דומה איפוא לסולם מפותל סביב עצמו, ולכן היא מכוּנה "הסליל הכפול".

 

דנ"א נמצא בכל תא, ומרביתו מרוכז בכרומוזומים שבגרעיני התאים (למעט כמה יוצאים מן הכלל, כגון כדוריות הדם האדומות, חסרות הגרעין, ביונקים).  בכל מקומות הימצאו, הוא נושא את החומר התורשתי, שאותו מכתיב הרצף הקבוע של הבסיסים החנקניים לאורך מולקולת הדנ"א. בגוף האדם, אורכן של מולקולות הדנ"א המצויות בתא יחיד, אם יאוחד קצה-אל-קצה, יגיע לכשני מטרים.

 

תפקידו התורשתי של הדנ"א הוא החזקת המידע הדרוש לתא כדי לבנות מולקולות חלבון לפי הצורך. התהליך המתנהל לפי הוראת הדנ"א נקרא סינתזה חלבונית, והוא מתרחש באברוני תא הנקראים ריבוזומים.

  

כאשר תאים מתחלקים, הדנ"א מכפיל את עצמו תוך שמירה על הצופן הגנטי. בהכפלה נפרדים שני הגדילים, ומול כל גדיל ישן נבנה גדיל חדש. בתהליך זה נשמרת ההתאמה שבין הבסיסים החנקניים: כל בסיס בגדיל החדש קשור לבסיס התואם בגדיל הישן, וכך מתקבלים בסופו של דבר שני סלילים כפולים במקום שהיה קודם אחד בלבד.

 

הדנ"א כאמור, מכתיב את תכונות האדם. על פי הקידוד, נקבעת צורתנו, הליך החשיבה, האופי, פעילות הגוף, וגם הסיכוי ללקות במחלה. בשנים האחרונות הולך ומתפתחת הרפואה הגנטית המאפשרת בבדיקת דם פשוטה לאתר סיכון למחלות רבות, בהתאם לגנטיקה שלנו.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: index open
מה יש בדנ"א שלכם?
צילום: index open
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים