שתף קטע נבחר

מדריך: איך לבחור פרקט לבית שלכם

פרקט למינציה, מעץ טבעי או רב שכבתי? אתר "המקצוענים" עם מדריך שיעזור לכם לבחור את הפרקט המתאים לכם

רצפת פרקט הפכה למועדפת בעיני ישראלים רבים בזכות המראה הביתי והחמים שהיא מעניקה. גם אתם מעוניינים להתחדש בה, אך מתלבטים באיזה סוג פרקט לבחור? ישנם ארבעה סוגים עיקריים של פרקטים הקיימים בשוק: פרקט למינציה, פרקט טבעי (גושני, מעץ מלא), פרקט רב-שכבתי ופרקט פולימרי.

 

עוד כתבות בנושא:

הכסף שלכם על הרצפה

חפה עליי: אריחי עץ לקירות פנים

חיפוש בעלי מקצוע: ההמלצות שיעזרו לכם

 

על אילו פרמטרים כדאי לשים לב לפני שרוכשים פרקט? "כדאי להתאים את סוג הפרקט לסגנון העיצוב, לתקציב ולרמת התחזוקה שתתאים לנו", אומר נחמן בהלול מבהלול עיצובים פרקטים מאתר "המקצוענים". "גם למדינה המייצרת יש חשיבות, ולדעתי כדאי להעדיף פרקט מתוצרת אירופאית, שכן הם מתמחים בייצור פרקטים וטיב החומר ואיכות העבודה שלהם גבוהים במיוחד. בלגיה ושוויץ למשל, הן מדינות המתמחות בייצור פרקטים".

 

 (צילום: לירן שמש, באדיבות הלל אדריכלות ועיצוב פנים) (צילום: לירן שמש, באדיבות הלל אדריכלות ועיצוב פנים)
(צילום: לירן שמש, באדיבות הלל אדריכלות ועיצוב פנים)

 

פרקט למינציה (פרקט סינתטי)

זהו הסוג הזול ביותר, ולכן הוא גם יחסית פופולרי. "זהו מוצר שהולך ומשתבח משנה לשנה וכיום יש פרקטים שמדמים עץ בצורה מושלמת, כולל עיניים וחריצים, שנותנים תחושה תלת-מימדית של העץ", מסביר הדס רוט מהלל אדריכלות ועיצוב פנים. "הוא מגיע בלוחות באורך וברוחב הדומה לזה של פרקט עץ גושני. פרקטים סינתטיים עם פאזה היקפית מעניקים מראה אותנטי יותר, ועדיין זולים יותר וקלים לתחזוקה". ועדיין, ישנם גם פרקטים מלמינציה שיהיה שיהיו יקרים יחסים, משום שרזולוציית ההדפס שלהם גבוהה יותר ולכן הוא דומה יותר למקור.

 

מה החסרונות של פרקט למינציה? הוא הרבה פחות עמיד במים, ובמגע קל עם מים הוא מתנפח. לכן, לרוב הוא יתאים לריצוף של חדרי ילדים - שנרצה להחליף כל כמה שנים. אפשר להתייחס אליו כמעין "שטיח זמני" לחדר. היתרון שלו הוא שנעים לדרוך עליו ברגליים יחפות, ההתקנה שלו קלה ומהירה והוא יכול גם לעלות רק כשליש מעלות של פרקט מעץ מלא.

 

פרקט מעץ טבעי (גושני)

פרקט מעץ טבעי (גושני) הוא למעשה לוחות של עץ טבעי. "זה 'הדבר האמיתי' והטבעי ביותר במראה ובתחושה. הוא משדר איכות ויוקרה ולכן הוא נחשב להשקעה טובה לטווח ארוך", אומרת רוט. בנוסף, המדרך שלו פחות מרעיש מאשר יתר הפרקטים, כך שאם אינכם רוצים להעיר את בני הבית, הוא יהיה השקט ביותר מביניהם.

 

רוט: "החסרונות שלו הם מחירו ורגישותו. הוא היקר ביותר מבין כל סוגי הפרקט ורגיש לנזקי לחות, שמש ישירה ומשתנה בהתאם לתנאי מזג-האוויר. הוא מתאים למי שאין לו מגבלה תקציבית ואשר מתכוון להשקיע בתחזוקתו". הסיבה למחיר היא גם חומרי הגלם שהם טבעיים ולכן הרבה יותר יקרים מהחומר הסינתטי וגם עלות ההתקנה שהיא יקרה יותר בשל מורכבותה.

 

הוא אמנם לא זול לתחזוקה, אבל מאפשר חידוש כמות פעמים גדולה יחסית. בכל פעם שרוצים לרענן את מראה הפרקט משייפים את השכבה העליונה ומשמנים את הפרקט. בשונה מפרקט רב-שכבתי שהוא דק יותר, 7-8 מ"מ, ולכן לא ניתן לשייף אותו יותר מפעמיים ומפרקט למינציה שלא ניתן לחדש כלל וכלל, פרקט זה יישאר נאמן לרגליכם ככל הנראה למשך הרבה יותר שנים.

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

 

פרקט רב-שכבתי

פרקט רב שכבתי קיים בשוק במספר שכבות משתנה. הוא יכול להיות דו-שכבתי, תלת-שכבתי ורב-שכבתי. רוט: "למעשה שכבת העץ העליונה היא שכבת עץ אמיתית שמעניקה את המראה את הטקסטורה ואת המגע של עץ מלא".

 

מתחת לשכבת העץ המלא ישנן שכבות של MDF בשתי וערב. בעיקרון, ככל שיש יותר שכבות הפרקט אמור להיות יותר איכותי כי במקרה של התכווצות או התנפחות הוא יהיה יותר יציב כשיש לו שכבות רבות יותר.

 

ועדיין, לרוב ההבדלים בין כמות השכבות אינם בהכרח מעידים על איכות המוצר, אלא דווקא החברה המייצרת. למשל, יכול להיות פרקט שבו פחות שכבות, אבל הוא יהיה יותר איכותי. לכן, חשוב לבדוק מהי מדינת הייצור ומהו הדגם האיכותי ביותר שקיים לכל חברה. "פרקט זה זול משמעותית מפרקט מעץ מלא, הוא עמיד יותר ונוח יותר לתחזוקה. במקרה של שריטות או כתמים ניתן לשייף רק את השכבה העליונה שלו ואין צורך להחליף את כל הפרקט (בשונה מלמינציה)". 

 

פרקט לחדרי אמבטיה – טיק או פולמרי

רק המחשבה על פרקט בחדר האמבטיה יכול לגרום לרבים להרים גבה. ועדיין, כיום גם בתחום זה יש התקדמות משמעותית. אם תרצו עץ טבעי תוכלו לבחור בעץ מסוג טיק. הוא יקר במיוחד, אבל יעמוד בכמות המים של חדר רטוב כמו חדר האמבטיה והוא יכול להיות מותקן גם בתחתית המקלחון עצמו. העלויות שלו גבוהות במיוחד, אך למי שאין מגבלת תקציב הוא יכול להיות פתרון מעולה ויוקרתי. הפתרון הזול יותר הוא פרקט פולימרי שהוא פרקט סינתטי העמיד למים ובעל רמת שחיקה גבוהה. הוא עשוי מ-PVC איכותי וכולל ציפוי אנטי סליפ (נגד החלקה).

 

מהו סוג ההתקנה המומלץ בהתאם לסוג הפרקט?

"פרקט למינציה כדאי להתקין בהתקנה צפה, על גבי תשתית של ספוג איכותי", מסביר בהלול. "תפקיד הספוג הוא לאפשר מדרך נעים יותר והוא מפחית את כמות הרעש בעת הדריכה על הפרקט. פרקט מעץ מלא מומלץ להתקין אך ורק בהדבקה. בעבר נהגו למסמר פרקט מעץ מלא לריצוף עץ קיים, אך שיטה זו אינה מומלצת מפני שזה גם פוגע בפרקט, גם בתשתית הרצפה וגם הוא פחות נוח ובטיחותי כשדורכים עליו. לפרקט רב-שכבתי יש שתי שיטות התקנה. שיטה אחת היא התקנה צפה, על גבי ספוג. כלומר מחברים את לוחות הפרקט בקליק, וניתן לפרק אותם בעת תקלה, ולהחליף את הפרקט בקלות יחסית. שיטה נוספת היא התקנה בהדבקה. שיטה זו פחות מומלצת מפני שהיא יוצרת בעיות עם התפשטות החומר. בנוסף, זו הדבקה חד-פעמית ובמקרה של תקלה לא ניתן להחזיר חלק מהלוחות ויש צורך לפרק את כל המשטח. היתרון הוא שהתקנה בהדבקה מתאימים למי שמעוניין במדרך שקט לגמרי, שצמוד לרצפה ופחות מרעיש מאשר פרקט בהתקנה צפה".

 

לא משנה באיזו שיטה בחרתם, חשוב להקפיד לשמור על מרווח מהקירות בשלב ההתקנה. בהלול: "חשוב לשמור על מרווח של כחצי ס"מ של הפרקט מקירות החדר, מפני שפרקט נוטה להתפשט בקיץ ולהתכווץ בחורף. את המרווח הזה מסתירים בפאנל בעובי של סנטימטר, כך שלא רואים מרווחים בעין, והפאנל מאפשר תנועתיות של הפרקט מתחתיו, בהתאם לתנאי מזג-האוויר המשתנים".

 

מהו טווח המחירים להתקנת פרקט? 

סוגי הפרקטים השונים נבדלים זה מזה גם בטווחי המחירים למ"ר ומושפעים מכמה פרמטרים: העובי, הארץ שבה יוצרו, איכותם ועמידותם לאורך זמן וכמובן - סוג הפרקט. פרקט למינציה זול בצורה משמעותית מפרקט עץ ומחיר ממוצע למ"ר עומד על 60-70 שקל לפרקט סטנדרטי ועד 200 שקל לפרקט למינציה באיכות גבוהה יותר, בעוד שמחיר פרקט עץ גושני למ"ר יתחיל ב-250 שקל ויכול להגיע אף ל-700 שקל למ"ר בהתאם לזן העץ ולהתקנה הרצויה.

 

כך לדוגמה, אם תרצו לרצף דירת 2 חדרים בגודל 60 מ"ר בפרקט למינציה סטנדרטי, תגיעו להוצאה של 4,000 שקל, אך אם תרצו לרצף את אותה הדירה בפרקט עץ, מדובר בהוצאה שיכולה להיות גבוהה פי 4. מעוניינים לחסוך בהוצאות? התמקדו בחדרים מסוימים בלבד בריצוף. למשל - חדר השינה והסלון.

 

מחפשים בעל מקצוע בתחום - לרשימה

 

אתר ynet הינו שותף באתר "המקצוענים"

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: לירן שמש, באדיבות הלל אדריכלות ועיצוב פנים
פרקט
צילום: לירן שמש, באדיבות הלל אדריכלות ועיצוב פנים
מומלצים