שתף קטע נבחר

"מושפע מבלייד ראנר": קומיקס שמשלב בין יהדות ופנטזיה

כשהצייר אברהם גיא ברכיל תפס גלים בים וקרא מדע בדיוני בצעירותו, הוא לא העלה בדעתו שיום אחד יחזור בתשובה, ויפגיש בין הדת לבין סיפורי הפנטזיה - באמצעות קומיקס. "כמו הנוסע השמיני בעולם התשובה", הוא אומר על עבודתו. תערוכה חדשה תציג סרטי אנימציה בהשראת יצירותיו

 

"כשהייתי ילד אהבתי הרבה מדע בדיוני ופנטזיה, אבל הייתי רחוק מהיהדות והסיפורים שלה תמיד נראו לי משעממים. לא תיארתי לעצמי שיום אחד יתגלה לי בדת עולם פנטסטי כזה, והיום אני ממלא את החסך שהיה לי - אני מוצא את המדע הבדיוני במקורות היהודיים". כך מספר הצייר אברהם גיא ברכיל, שיוצר עבודות קומיקס סוריאליסטיות בהשראת התלמוד ועולם התוכן היהודי. 

 

"זו דמותו של האדם הראשון לאחר הגירוש מגן עדן, כשהאור היוצא מן הראש מסמל את הנשמה שעדיין שייכת לגן עדן". יצירה של ברכיל (אברהם גיא ברכיל) (אברהם גיא ברכיל)
"זו דמותו של האדם הראשון לאחר הגירוש מגן עדן, כשהאור היוצא מן הראש מסמל את הנשמה שעדיין שייכת לגן עדן". יצירה של ברכיל

ברכיל (40), שעבודותיו יוצגו בתערוכה "ארץ לא נודעת - מסע בדיוני אל מרחבי המסתורין היהודי", שאוצרת נועה לאה כהן במסגרת פסטיבל מנופים בירושלים, חי כיום בשכונת פלורנטין בתל אביב. בצעירותו הוא העדיף לתפוס גלים בים במקום ללכת לבית הספר, עד שעבר תאונה שבעקבותיה הפסיק לגלוש, וכך גילה את הציור. כשהיה בן 22 חזר בתשובה והתרחק לכמה שנים מעולם האמנות, אך כשחזר אליו - הכניס ליצירותיו את העולם הדתי ושילב אותו עם הפנטזיה.

 

יצורים בדרך לתפילה, בהשראת ספר הזוהר. עבודה של ברכיל (אברהם גיא ברכיל) (אברהם גיא ברכיל)
יצורים בדרך לתפילה, בהשראת ספר הזוהר. עבודה של ברכיל

היצירות שלו לא ממש נראות כמו קומיקס קלאסי - חלקן בכלל ציורים, וחלקן שייכות לז'אנר של נובלה גרפית, אבל ברכיל, כך הוא מעיד - חושב תמיד בשפת הקומיקס.

 

"זה לא 'שר הטבעות' או 'סטארוורס',  כי אני מרגיש שביהדות זו לא פנטזיה אלא סיפורים אמיתיים, אז ליצור את הדברים האלה גורם לי להרגיש סוג של שליחות", הוא מסביר על יצירתו. "אני רואה עצמי חלוץ שמייצר תרבות אלטרנטיבית ליהדות, שמראה לאנשים זוויות שהם לא רגילים לראות. למשל עכשיו אני עובד על סרט עם במאי ותסריטאי, ואנחנו מייצרים טקסטים שיחשפו את הקהל החילוני לסיפור היהודי - יוצרים סיפור פנטסטי, אבל עם קודים קבליים, רוחניים".


אז את הדת גילית דרך האמנות?

"אני מרגיש שאני חייב הרבה לעולם הוויזואלי של האמנות, כי דרך העולם הזה יכולתי להיכנס לעולם המופשט והרוחני. באמצעות האמנות אני יכול להמשיל לעצמי משלים ולהפוך דברים נסתרים לסיפור ויזואלי".

 

 (אברהם גיא ברכיל) (אברהם גיא ברכיל)
(אברהם גיא ברכיל)

בספרו "הצלם", שמורכב מציורים, ברכיל מביע ביקורת על הקיבעון האנושי ובורא עולם שכולו מורכב ממרובעים ומזוויות. יש בו ילדים ואנשים שמתהלכים, וכולם חיים בתוך התבנית המוכרת. "זה עולם שמשרטט גבולות. והילדים בספר נולדים לתוך העולם המרובע הזה", הוא מסביר. "הם לא מכירים משהו אחר - לא צבעים או עיגולים. הגיבור בסיפור לאט לאט מגלה את עולם העיגול, העולם שיש בו צבעים ומחשבה חופשית".

 

 (אברהם גיא ברכיל) (אברהם גיא ברכיל)
(אברהם גיא ברכיל)

למרות עיסוקו בתכנים דתיים ברכיל מדגיש שהוא לא מנסה להחזיר אף אחד בתשובה, אלא לשלב בין עולם החול לעולם הקודש. "אני לא אוהב את ההגדרות של דתי וחילוני. לא מאמין בהן. אני פשוט אדם שהגיע לנקודה מסוימת והבין שזה מה שהוא אוהב לעשות. העבודות שלי משקפות מקום חדש שהתרבות לא נחשפה אליו מספיק, כזה שמשלב בין החילוניות לדתיות. בתקופה האחרונה יש כל מיני חלוצים של תת התרבות הזו, המון מוזיקאים נגיד, שהם בעלי תשובה, ומביאים רוח חדשה לאמנות. אני מושפע מחומרים כמו "בלייד ראנר" ו"חולית". אולי מרגיש קצת כמו "הנוסע השמיני" בעולם התשובה. 

 

 (אברהם גיא ברכיל) (אברהם גיא ברכיל)
(אברהם גיא ברכיל)

ומה עם הגלים? חזרת לגלוש?
"בטח. זה לא קשור לתשובה או לדת. אלה דברים שבאים לעזור לנפש".

  

במסגרת התערוכה של ברכיל יוקרנו גם קטעים מסרטי אנימציה עליהם הוא עובד בימים אלה. התערוכה תתקיים במקלט לאמנות בירושלים, בין ה-15-22 בספטמבר.

 

מתוך הספר "בצלם":

 (אברהם גיא ברכיל) (אברהם גיא ברכיל)
(אברהם גיא ברכיל)

 (אברהם גיא ברכיל) (אברהם גיא ברכיל)
(אברהם גיא ברכיל)

 (אברהם גיא ברכיל) (אברהם גיא ברכיל)
(אברהם גיא ברכיל)

 (אברהם גיא ברכיל) (אברהם גיא ברכיל)
(אברהם גיא ברכיל)

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אברהם גיא ברכיל
האדם הראשון
אברהם גיא ברכיל
לאתר ההטבות
מומלצים