שתף קטע נבחר

החתן והכלה נגד האולם, הצלם והקייטרינג

לא מעט דברים עלולים להסתבך בדרך ליום המאושר בחייכם. מה חשוב לכלול בחוזה מול האולם והספקים השונים, ואיך תבטיחו לעצמכם מינימום עוגמת נפש ומקסימום הגנה?

 

מזל טוב! אתם עומדים להתחתן! כעת, כל שנותר לכם הוא לארגן חתונה שתענה על דרישותיכם וציפיותכם (או יותר נכון - על ציפיות ההורים), ולקוות שתצליחו לכסות את עלותה. עם זאת, ארגון חתונה אינו דבר פשוט כל כך, מה גם שמדובר בטקס המהווה אירוע ייחודי בחיי בני זוג שעשוי להיזכר למשך כל חייהם.

 

למעשה, תקופת ארגון החתונה עשויה להיות מורכבת ממספר רב של חודשים, בהם עשויים להיות ויכוחים בין הצדדים ומשפחותיהם, וחשוב לשים לב לפרטים רבים הנוגעים לאירוע, על מנת שבסופו של יום תיערך חתונה מכובדת, שאורחיה ייהנו ויזכרו אותה לטובה. להלן כל הדברים שחשוב לסכם מראש ובכתב עם אולם האירועים והספקים השונים, כדי שלא תסיימו חלילה את היום המאושר בחייכם כשאתם כועסים ומאוכזבים, בין כותלי בית המשפט.

היום המאושר בחיינו הפך לגיהינום (צילום: Shutterstock) (צילום: Shutterstock)
היום המאושר בחיינו הפך לגיהינום(צילום: Shutterstock)

 

לא כתוב - לא קיים

באירוע חתונה קיימים פרטים רבים שיכולים להיות פרטים שגרתיים וסטנדרטים כגון: מינימום מוזמנים לאירוע, כמה מלצרים יהיו, תנאי תשלום, תנאי ביטול וכדומה, ויכולים להיות גם פרטים ייחודים שכל זוג מעוניין לשלב במהלך חתונתו כגון: עיצוב מיוחד של החופה או כיסא הכלה, מנות מיוחדות לילדים, תאורה מיוחדת ועוד.

 

לכן מומלץ בחום (למעשה, זה בגדר חובה) לסכם את כל פרטי ההזמנה באופן ברור ומפורט בהסכם עם האולם - גם לצורך תיאום ציפיות, וגם על מנת למנוע באירוע או אחריו ויכוחים בנוגע להאם פרט כזה או אחר סוכם או לא לפני האירוע. במידה ובעת האירוע תגלו שקיימים חוסרים או אי התאמות בנוגע לדברים מסוימים שסוכמו בכתב בהסכם, הרי שיהיה לכם קל יותר להוכיח את אותן אי-התאמות (ניתן אף לנסות לערוך השוואה באמצעות סרט החתונה או עדים, בין מה שהובטח וסוכם בהסכם לבין מה שסופק לכם בפועל).

 

הקינוחים הוצאו בעיכוב - הזוג יפוצה

בית המשפט לתביעות קטנות ברחובות דן לאחרונה בתביעה בסך 33 אלף שקלים שהגישו בני זוג נגד אולם אירועים, בה נטען כי במהלך האירוע נתגלו חוסרים ואי-התאמות בין מה שסוכם מראש לפני החתונה לבין מה שקיבלו בני הזוג בפועל במהלך החתונה. בין היתר, נטען כי היו אי-התאמות בעיצוב החופה, בשולחנות ובכיסא הכלה, לא סופקה תאורה מיוחדת ומנה עיקרית לחלק מהאורחים, וחל עיכוב בהוצאת הקינוחים.

 

מנגד, הכחיש האולם את הטענות וטען כי למעט מנה מסוימת שלא סופקה לכל האורחים עקב צריכתה הקיצונית, הוא דווקא כן עמד בהתחייבויותיו. בית המשפט דן בטענות הצדדים, והחליט לקבל את התביעה בצורה חלקית, וחייב את האולם לשלם לבני הזוג על "עגמת נפש וצער שנגרמו להם" - סך של 5,000 שקלים. בית המשפט קבע כי למרות שלא היה סיכום בכתב בין הצדדים, הוא החליט לקבל את עדות בני הזוג וקבע כי היה קיים פער מסוים בין מה שהובטח להם לבין מה שסופק להם בפועל. עם זאת, נקבע כי פערים אלה "לא גרמו לתובעים חסרון כיס אלא צער ועגמת נפש, ואין מקום להפריז בנזק שנגרם להם".  

 

הכוח מתעורר

מרבית החתונות נסגרות על-ידי בני הזוג חודשים רבים מראש, כך שלא מעט דברים עשויים להשתנות במהלך הזמן שעובר ולהשפיע בדרך כזו או אחרת על אירוע החתונה. יחד עם זאת, אולם אירועים הנו עסק כלכלי לכל דבר ועניין, והוא צריך שתהיה לו ודאות לגבי קיומו של האירוע על מנת להבטיח שלא יהיה לו ערב ללא אירוע. זאת הסיבה לדמי הביטול הגבוהים שגובים מכם אולמות האירועים השונים.

 

מומלץ בחום לסכם במסגרת ההסכם עם האולם על מנגנון של דמי ביטול שיעלו ככל שמועד האירוע מתקרב, ובדרך זו תוכלו לדעת מראש בכמה כסף תאלצו לשאת אם תחליטו לבטל את החתונה בכל מועד אשר יהיה. בנוסף, מומלץ לסכם סעיפי כוח עליון (כגון: מלחמה, תנאי מזג אוויר קשים אם החתונה בגן אירועים וכדומה), שבהתקיימותם תבוטל או תדחה החתונה מבלי שתחויבו בדמי ביטול.

אם זה לא כתוב, זה לא קיים. אל תשכחו להכניס הכל לחוזה שלכם (צילום: Shutterstock) (צילום: Shutterstock)
אם זה לא כתוב, זה לא קיים. אל תשכחו להכניס הכל לחוזה שלכם(צילום: Shutterstock)

 

בפסק דין שניתן על-ידי בית המשפט השלום ברחובות, נדונה תביעה שהוגשה על-ידי אולם אירועים נגד בני זוג שחתמו עמו על הסכם לקיום חתונתם, והפקידו בידו צ'ק ביטחון להבטחת התשלומים שהתחייבו לשלם עבור החתונה. אך פחות מחודש ממועד החתונה הודיעו בני הזוג לאולם על ביטולה.

 

לאחר הודעת הביטול מילא האולם את צ'ק הביטחון בסכום של 54 אלף שקלים, שהיווה לטענתו את הסכום שהיה על בני הזוג לשלם לו עבור האירוע, וטען כי הנו זכאי לקבל סכום זה מכיוון שבהסכם נקבע כי ביטול החתונה פחות מחודש - תחייב את בני הזוג בתשלום של 100% מסכום ההזמנה. בני הזוג טענו מנגד כי הוסכם בינם לבין האולם שהאירוע ידחה למועד אחר מבלי שידרשו לשלם קנס כלשהו, ולכן האולם לא זכאי לקבל את התשלום עבור ביטול החתונה.

 

בית המשפט קבע כי מכיוון שבני הזוג הודיעו על ביטול האירוע פחות מחודש מראש, הם חייבים לשלם לאולם פיצוי, ואין זה רלוונטי מי מבני הזוג ביטל האירוע או מה הסיבה לכך. יחד עם זאת, בית המשפט קבע כי שיעור הפיצוי שדרש האולם לקבל בסך של 100% מערך ההזמנה הינו מופרז, וחייב את בני הזוג לשלם לאולם 50% מעלות ההזמנה, קרי, סך של 27 אלף שקלים.

 

לערוך הסכם כתוב עם הצלם

לקראת אירוע החתונה עשויים בני הזוג להתקשר עם מספר ספקים ולא רק עם האולם עצמו, ביניהם מעצבת חופה, חברת קייטרינג וכמובן גם עם צלמים - להם קיים תפקיד חשוב בכל הקשור לתיעוד החתונה. לכן, מומלץ עם כל ספק כזה לערוך הסכם שיכלול את כל התנאים וההתחייבויות מראש, גם לצורך תיאום ציפיות, וגם על מנת למנוע לאחר מכן ויכוחים של "כן אמרתי" או "לא אמרתי".

אל תשכחו לתאם ציפיות עם הצלם ולערוך עמו חוזה כמו עם כל הספקים (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
אל תשכחו לתאם ציפיות עם הצלם ולערוך עמו חוזה כמו עם כל הספקים(צילום: shutterstock)

 

החופה לא צולמה - בני הזוג קיבלו פיצוי

בפסק דין שניתן על-ידי בית המשפט השלום בתל-אביב, נדונה תביעת בני זוג נגד חברת צילום וצלמיה, בה טענו בני הזוג כי הם שלמו 9,000 שקלים לצורך קבלת צילום סטילס, צילום וידאו, ופיתוח אלבומים דיגיטאליים של החתונה, וסמכו על הצלמים שהציגו עצמם בפניהם כאנשי מקצוע מיומנים ואחראיים, אך בפועל הם קיבלו קבצי וידאו קצרים, חסרים, לא ערוכים וברמת צילום ירודה, וטענו כי בעקבות המקרה נגרמה להם עוגמת נפש, ובת הזוג שרויה מאז בדכדוך ובמצב רוח דיכאוני.

 

מנגד, טענו הצלמים כי בני הזוג קיבלו מהם שירות מצוין וכי הם סיפקו להם את כל מה שסוכם ביניהם, למעט את החלק השני של צילומי הווידאו של החתונה שלא סופק בשל כוח עליון.

בית המשפט קיבל את התביעה חלקית, וחייב את חברת הצילום והצלמים לשלם לבני הזוג פיצוי בסך של 25 אלף שקלים, לאחר שבמהלך המשפט צפה בית המשפט בקטעי וידאו החתונה, מהם עלה כי האירוע המרכזי של החתונה שהנו החופה, לא הונצח בצילומי הווידאו אלא רק בצילומי סטילס. עם זאת, בית המשפט קבע כי מכיוון שחלק מהחתונה  דווקא כן צולם, אין מקום לפסוק פיצוי גבוה יותר.

 

להכניס את התפריט כנספח להסכם

אחד הדברים היותר חשובים באירוע החתונה הוא האוכל. אולי לבני הזוג זה פחות חשוב במהלך האירוע עצמו, אך וודאי שלהוריהם הדבר חשוב מאוד. לכן, מומלץ לצרף להסכם שלכם עם האולם כנספח גם תפריט מפורט, עליו יחתום האולם. בנוסף, יש להקפיד להכניס להסכם סעיף שמאפשר לבני הזוג לבטל את האירוע במידה והם לא יהיו שבעי רצון מהאוכל שיוגש להם במעמד אירוע הטעימות. בעניין זה יש לזכור כי ככל ובני הזוג מעוניינים לבטל את האירוע בגלל הטעימות, יש להודיע זאת לאולם כמה שיותר בסמוך למועד הטעימות, ומומלץ כבר באירוע הטעימות עצמו להביע את חוסר שביעות הרצון מהאוכל.

 

בפסק דין שניתן על-ידי בית משפט לתביעות קטנות בתל-אביב, נדונה תביעה של בני זוג נגד אולם אירועים בה דרשו בני הזוג להשיב להם מקדמה ששולמה על-ידם בסך של עשרת אלפים שקלים עבור החתונה שלבסוף בוטלה. במסגרת ההסכם שחתמו בני הזוג עם האולם לפני החתונה, סוכם כי בני הזוג יהיו רשאים לבטל את האירוע ולקבל בחזרה את המקדמה במקרה של אי-שביעות רצונם מהטעימות.

 

אלא שבאירוע הטעימות עצמו לא העבירו בני הזוג ביקורת על האוכל שטעמו, ושבועיים לאחר מכן, הם הגיעו לאולם על מנת להתרשם מאירוע שנערך בו. למעשה רק אחריו הם העבירו בפני מנהל האולם ביקורת, שכללה תלונות על שירותים מלוכלכים, דשא לא גזום ובוץ. זמן קצר לאחר מכן וכחודשיים לפני החתונה, החליטו בני הזוג להודיעו לאולם על ביטולה, ודרשו להשיב להם את המקדמה. אולם האולם סירב לבקשה, ולכן החליטו בני הזוג להגיש נגדו תביעה בה טענו כי משום שהם לא היו שבעי רצון מהטעימות, הם ניצלו את זכותם וביטלו את החתונה כדין, ולכן הם זכאים לקבל חזרה את המקדמה.

הטובות המנות בעיניכם? (צילום: Shutterstock) (צילום: Shutterstock)
הטובות המנות בעיניכם?(צילום: Shutterstock)

 

מנגד טען האולם כי הסיבה לביטול החתונה לא הייתה חוסר שביעות רצונם של בני הזוג מהטעימות היות והם לא העבירו כל ביקורת על האוכל בטעימות עצמן, והסיבה הייתה חוסר שביעות רצונם מהאולם, אך משום שהם ביטלו את החתונה פחות מחודשיים ממועד האירוע, היה עליהם לשלם לאולם פיצוי בסך של 25% מעלות האירוע, כפי שהוסכם בין הצדדים בהסכם.

 

בית המשפט החליט לדחות את התביעה, וקבע כי האירוע בוטל על-ידי בני הזוג בגלל חוסר שביעות רצונם מהאולם וחרטה באשר להתקשרותם עמו, ולכן קבע כי לבני הזוג לא הייתה זכות לקבל בחזרה את תשלום המקדמה.

 

לדרוש לראות רישיון עסק וביטוח בתוקף

לא מעט אולמות אירועים הוקמו באופן לא חוקי. חלק מהאולמות מצליחים להסדיר את העניין תוך כדי הפעלתו וכנגד חלקם ניתנים צווי סגירה או הריסה. קיימים אף מקרים בהם מוטל על האולם צו סגירה בתוקף, אך למרות זאת האולם אינו טורח ליידע את בני הזוג שבאים לסגור אצלו חתונה על עצם קיומו של הצו, ובכך חושף אותם לסיכון ממשי, שמא עד לקיום החתונה האולם כלל לא יהיה פעיל!

 

לכן, מומלץ לדרוש מהאולם לראות רישיון עסק בתוקף ולצרף העתק ממנו להסכם, ולדרוש ממנו להצהיר ולהתחייב בהסכם שיהיו בידיו בתוקף במועד האירוע כל האישורים והרשיונות הנדרשים לצורך הפעלת האולם, ובמקרה והרשיונות לא יהיו בתוקף - ייחשב הדבר כהפרה יסודית מצד האולם. בנוסף, מומלץ לראות שיש בידי האולם את כל הביטוחים הנדרשים, לרבות ביטוח צד שלישי לכיסוי תאונות, ומומלץ לדרוש ממנו להצהיר זאת במסגרת ההסכם ולצרף העתק של הביטוח כנספח להסכם.

 

האולם לא גילה על צו הסגירה – וישלם פיצוי של 15 אלף שקלים

בפסק דין שניתן על-ידי בית המשפט לתביעות קטנות בכפר סבא, נדונה תביעה של בני זוג נגד אולם אירועים עמו הם חתמו על הסכם לקיום חתונה. כחודשיים לפני האירוע, פנה האולם אל בני הזוג וטען בפניהם כי האירוע לא יוכל להתקיים עקב עבודות שיפוצים שצפויות להתבצע באולם במועד החתונה.

 

בשלב מאוחר יותר התברר לבני הזוג שהאולם נסגר מספר שבועות לפני חתונתם עקב צו סגירה שהוטל עליו, וכי בעל האולם ידע שמועד החתונה שלהם אמור להיות לאחר שייכנס לתוקף צו הסגירה, אך בכל זאת החתים אותם על הסכם ומבלי שגילה להם זאת. בית המשפט קיבל את התביעה וחייב את האולם לשלם לבני הזוג פיצוי בסך 15 אלף שקלים.

 

אין באמור במאמר זה, כדי להוות ייעוץ משפטי או תחליף לייעוץ משפטי או חוות דעת כלשהי.

 

הכותב הינו עורך דין אהוד פאי

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הכרויות
כתבו לנו
מומלצים