שתף קטע נבחר

הפנדה הענק כבר לא בסכנת הכחדה

חדשות מעודדות: מעמדו של גזע הפנדה הענק שונה מ"בסכנת הכחדה" ל"פגיע", בעקבות גידול באוכלוסייה. עם זאת, האיגוד הבינלאומי לשימור טבע מזהיר - שינויי אקלים עלולים לחסל את ההתקדמות

כבר לא בסכנת הכחדה. פנדה בגן החיות הלאומי בוושינגטון (צילום: AP) (צילום: AP)
כבר לא בסכנת הכחדה. פנדה בגן החיות הלאומי בוושינגטון(צילום: AP)

האיגוד הבינלאומי לשימור הטבע שינה את מעמדו של הפנדה הענק מ"בסכנת הכחדה" ל"פגיע", אחרי שאוכלוסיית היונק הנדיר גדלה בכ-16 אחוזים תוך פחות מעשור. הסיבה המרכזית לשינוי היא תוכנית השימור שהובילה ממשלת סין, ושהתמקדה בשיקום בתי הגידול של הפנדות ביערות.

 

לפי גורמים סינים, בסקר שנערך בשנים 2002-1998 נמצאו 1,596 פנדות שחיו בטבע, ובסקר מאוחר יותר שנערך בשנים 2014-2011 נמצאו 1,864.

 

בהצהרה שפרסם, הזהיר האיגוד מפני שינויי אקלים שעלולים לחסל יותר מ-35% מבית הגידול הטבעי של הבמבוק. המשמעות של אירוע כזה היא שכל הגידול שנרשם באוכלוסיית הפנדה הענק ב-20 השנים האחרונות ייעלם.

שינויי אקלים עלולים לחסל את ההתקדמות. פנדה בגן החיות בוושינגטון (צילום: AP) (צילום: AP)
שינויי אקלים עלולים לחסל את ההתקדמות. פנדה בגן החיות בוושינגטון(צילום: AP)

ד"ר רונלד סווייסגוד, ראש צוות הפנדה הענק באיגוד הבינלאומי לשימור הטבע, סיפר: "המצב הנוכחי הוא שכל המגמות חיוביות. הפנדה הענק מתרבה, ובתי הגידול משוקמים. עם זאת, האוכלוסייה אינה רציפה בעקבות קטיעת בתי הגידול, כך שקיימות 33 אוכלוסיות קטנות שחיות בבידוד חלקי".

 

נכון לעכשיו, נעשים מאמצים לחבר את בתי גידול של הפנדות, או למקם אותן מחדש אם הדבר לא אפשרי. ד"ר סווייסגוד, שעובד עבור גן החיות הבינלאומי בסן-דייגו, אמר כי אם הייתה לפנדות גישה לבתי גידול מתאימים, הם היו יכולים לשגשג.

 

"הבמבוק גדל בכל היערות ההרריים בסין, כך שאם יאפשרו ליער לצמוח מחדש או בכמה מקרים ישקמו את היערות, תהיה לכך השפעה ישירה בדמות גידול באוכלוסיית הפנדות. תנו להם כמה יערות במבוק טובים, והם כבר יסתדרו". אמר.

 

"אם יש מיתוס אחד שאפשר להפריך בקשר לפנדות זה שהם לא יודעים להתרבות. נכון, בהתחלה היה קצת קשה לגרום להם לעשות את מה ש'מגיע בטבעיות' בימים הראשונים של תוכנית הרבייה, אבל עם קצת מחקרים וידע מדעי, גילינו שהם מתרבים טוב מאוד. הליקוי היה אצלנו, לא אצל הפנדות".

"חדשות מאוד מעודדות". שלישיית גורי פנדה שנולדה בסין (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
"חדשות מאוד מעודדות". שלישיית גורי פנדה שנולדה בסין(צילום: רויטרס)

הקרן העולמית לשימור חיות הבר (WWF), שהפנדה משמש כסמל שלה, תיארה את ההחלטה כ"חדשות מאוד מעודדות", אך הוסיפה שצריך לראות את הנתונים כחלק מהנתונים שמראים ירידה של 52% באוכלוסיית היונקים, הדגים, הציפורים, הדו-חיים והזוחלים בין 1970 ל-2010.

 

גלין דייויס, מנהל התוכניות העולמיות בסניף הבריטי של הקרן, אמר כי "זה מסמל את ההצלחה הגדולה בשימור הפנדות, לאחר שנים של מאמצים מצד ממשלת סין וארגונים לא ממשלתיים. זה מוכיח שגישה משותפת יכולה להביא לשינוי משמעותי במצבם של מינים מאוימים, אפילו בתקופה של צמיחה כלכלית ותעשייתית גדולה כמו בסין".

 

יחד עם זאת, הוא הצביע על דו"ח של הקרן שפורסם בשנת 2014, ותיאר צניחה משמעותית באוכלוסיית בעלי החיים בכדור הארץ. "הדו"ח הזה מזכיר לנו שחיות הבר בכוכב הלכת שלנו עדיין ניצבות בפני איומים אדירים", אמר.

 

"אנחנו צריכים לייצר עולם שבו האדם והטבע משגשגים יחד. אנחנו צריכים לפעול בדחיפות כדי לשמור על הטמפרטורה בכדור הארץ, להגן על הגידולים הטבעיים, ולדאוג שאנחנו לא צורכים יותר ממה שהטבע יכול לייצר בחזרה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
כבר לא בסכנת הכחדה
צילום: AP
מומלצים