שתף קטע נבחר

פנסיה חובה: גם אתם מחויבים להפריש לחיסכון

מעסיקים עובד משק בית בניקיון או בעזרה בטיפול בילדים? לרבים מאתנו חובת ההפקדה לפנסיה רלוונטית לא רק כעובדים, אלא גם כמעסיקים המחויבים להפריש עבור העובד. מדריך

בשיתוף מנורה מבטחים

 

האם אתם מפקידים מדי חודש לפנסיה? החל משנת 2008 קיימת חובה על המעסיקים בישראל להפריש עבור עובדיהם לחיסכון פנסיוני.

 

צו ההרחבה לפנסיה חובה, שנחתם בסוף 2007, קובע כי עובד שאין לו הסדר פנסיוני מיטיב (כלומר, הסכם קודם במסגרתו הוא מקבל כבר פנסיה), המועסק בכל מקום עבודה, יהיה זכאי לחיסכון פנסיוני.

 

מה זה אומר? במסגרת ההסכם, היקף ההפרשות לפנסיה הולך וגדל בצורה מדורגת החל משנת 2008 ועד 2017.

 

נזכיר כי הכסף המופקד עבור החיסכון, משולם בחלקו על ידי המעביד ובחלקו מנוכה משכר העובד. כך, בחודש יולי האחרון עלו תשלומי המעסיק לקרן הפנסיה מ-6% ל-6.25% מהכנסת העובד.

 

שיעור הפרשות העובד לפנסיה עלה בשיעור דומה מ-5.5% ל-5.75%. בסך הכול שיעור ההפרשות לרכיב התגמולים גדל בחצי אחוז, ושיעור ההפרשות הכולל (עם רכיב הפיצויים) עלה מ-17.5% ל-18%.

 

בחודש ינואר 2017 צפויה הפרשה לפנסיה לגדול בחצי אחוז נוסף, כך שסך הפרשות העובד והמעביד כולל רכיב הפיצויים יסתכמו בינואר 2017 ב-18.5% מהשכר הקובע.

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

הפנסיה מבטיחה לחוסך קבלת קצבה חודשית לכל החיים מגיל הפרישה וכיסוי למקרה מוות או אובדן כושר עבודה במהלך שנות העבודה.

 

ישנם מעסיקים המפרישים יותר מהשיעור הקבוע בחוק ולכן לגבי אותם עובדים, שכבר נהנים מהפרשה גבוהה, השינויים שחלו בשנים האחרונות – פחות רלוונטיים.

 

מי זכאי בכלל ליהנות מהסכם פנסיה חובה? קיימים מספר תנאים שבהם צריך לעמוד:

 

גיל מינימלי של 21 לגבר ו-20 לאישה ומקסימלי לפי גיל פרישה שנקבע בחוק.

 

לא קיים לעובד "הסכם מיטיב" – כלומר הסדר פנסיה קודם.

 

כל עובד יהיה זכאי לביצוע הפרשות לפנסיה לאחר שישלים 6 חודשי עבודה.

 

מי שמתחיל עבודה חדשה ויש לו ביטוח פנסיוני, יקבל את ההטבה כבר מיומו הראשון במקום העבודה, כאשר ההפרשות לפנסיה יבוצעו שלושה חודשים לאחר תחילת העבודה, רטרואקטיבית.

 

גם אתם מעסיקים

למעשה לרבים מאתנו חוק פנסיה חובה נוגע לא רק כעובדים הזכאים לו, אלא כמעסיקים המחויבים להפריש עבור העובד. כיצד? רבים מעסיקים עובדי משק בית בניקיון, בעזרה בטיפול בילדים ועוד ולכן חייבים להפריש עבורם.

 

מי נחשב לעובד משק בית? עובד במשק בית נחשב כמי שמועסק בעבודות שוטפות ורגילות במסגרת ביתו הפרטי של המעסיק או בעבודות ניקיון בבניין משותף. תחת ההגדרה מופיעות גם עוזרות בית, מטפלות בילדים ואפילו בייביסיטר.

 

מדובר בעבודות הנחוצות לשמירה על אחזקה תקינה ועל תפקוד של משק הבית הפרטי או הבניין המשותף, והן נועדו לסייע לבעל הבית הפרטי או לבני ביתו בניהול משק הבית.

 

במידה ואתם מעסיקים עובד העונה להגדרה זו, לתקופה העולה על 6 ימים, אתם נחשבים כמעסיק עובד משק בית החייב בתשלום זכויותיו. חשוב לזכור, גם אם העובד לא מועסק ברציפות ותקופת העסקה עלתה על שישה ימים - אתם מחויבים בתשלום זכויותיו ואחת מהן היא הפקדה לפנסיה.

 

כמה כסף צריך להפריש? כפי שפרטנו קודם, לפנסיית חובה צריך לשלם אחוזים מהשכר החודשי שאינו כולל נסיעות. גם אם עובד משק הבית מועסק אצלנו יום בשבוע או אפילו פעם בחודש, עדיין אנו צריכים לשלם לו לפנסיה.

 

על פי החוק כאמור יש להפריש מהשכר 18% הכוללים הן את החלק של העובד והן את החלק של המעביד.

 

כך לדוגמה, עוזרת בית המשתכרת 50 שקלים לשעה ונסיעות בסך 20 שקל. מקבלת שכר חודשי של 440 שקלים המורכב משכר עבודה של 400 שקל ו- 40 שקל נסיעות.

 

יש להפקיד לעובדת זו מידי חודש 72 שקל לפנסיה, כאשר החלק אותו צריך לנכות משכר העובדת יהיה 23 שקל ואנו נשלם את ההפרש העומד על 49 שקל.

 

לפי תקנות מס הכנסה, אנחנו חייבים להעביר את התשלומים לקרן הפנסיה עד 15 יום מתום החודש שעבורו שולמה המשכורת. איחור בהעברת הכספים ייחשב כהלנת שכר.

 

היכן ניתן לחסוך? לא כל הקרנות והקופות משתפות פעולה באופן מלא כאשר מדובר בהפקדות "קטנות", לעיתים הקופה או הסוכן מערימים קשיים, שכן מבחינתם לא כל כך משתלם להתעסק עם סכומים נמוכים. פתרון לכך ניתן למצוא בממשקים דיגיטליים , דוגמת "פנסיה בקליק" - מערכת תשלום אינטרנטית לפנסיית חובה, המאפשרת לשלם בצורה קלה ופשוטה עבור העובד לקרן הפנסיה.

 

ניתן להזין את השכר החודשי למערכת והיא תחשב את אחוזי ההפקדה הנדרשים לפנסיה, הסכום החודשי ירד מחשבון הבנק שלכם באמצעות הוראת קבע. במידה ולא דיווחתם את התשלום באותו החודש לא יתבצע חיוב בחשבון.

 

כדאי לדעת כי על פי התקנות, מעסיק שלא מפריש לחיסכון פנסיוני לעובדיו, צפוי לקנס של אלפי שקלים ולכן מומלץ שלא לזלזל בחובה הזו, גם אם מדובר בסכומים קטנים וגם כאשר לעיתים העובד עצמו לא ממש מעוניין בכך – החובה מוטלת עליכם כמעסיקים.

 

הכתבה מוגשת בשיתוף מנורה מבטחים

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים