שתף קטע נבחר

נפטר מתנדב בן 102 שסייע לנכים: "דוגמה ומופת"

אפרים רז החל להתנדב בארגון איל"ן לאחר שבתו נולדה עם שיתוק מוחין. מאז הוא פעל לרווחת נכים והשתתף בהקמת מוסדות חינוך ורווחה מתאימים. שבוע וחצי לפני יום הולדתו ה-103 הוא הלך לעולמו. "הוא היה הסנגור של הנכים"

 

רז (יושב). "הוא הכיר כל נכה ואת הסיפור שלו" ()
רז (יושב). "הוא הכיר כל נכה ואת הסיפור שלו"

לפני יותר מ-60 שנה, כשבתו נולדה עם שיתוק מוחין, החל אפרים רז להתנדב ולתרום לילדים נכים של ארגון איל"ן. מאז הוא לא הפסיק לרגע, וב-18 בספטמבר היה אמור לחגוג את יום הולדתו ה-103. אתמול (יום ג') הוא הלך לעולמו.

 

רז, יליד הונגריה, נולד בשנת 1914, ועלה לארץ ב-1939 כמעפיל. בצעירותו היה פעיל בהגנה, שימש כמפקד אזורי גליל מערבי, שירת בצה"ל, עבד בנציבות המים והיה אמון על זכויות המים בישראל. ב-1958 נמנה רז עם מקימי שתל"ם - ארגון הורים לילדים הלוקים בשיתוק מוחין, שבהמשך התמזג לארגון איל"ן.

 

רז הוביל לפיתוח דרכי פעולה חדשות לשיפור שירותי השיקום ולהקמת מגוון מעונות מגורים, מוסדות ומפעלי תעסוקה מוגנים ברחבי הארץ לרווחת הנכים, ובכללם בית ספר לחינוך מיוחד "און" בתל אביב, "הבית לנכים" בנתניה, והמפעל המוגן לנכים בוגרים "בית מליכסון" בתל אביב, שהוקם ב-1964 והיה ראשון מסוגו בישראל. המפעל המוגן, שהיה בבת עינו ובן טיפוחיו, מכשיר את הנכים להשתלבות בעבודה פרודוקטיבית ומספק כיום תעסוקה לכ-130 נכים המתגוררים באזור תל אביב והמרכז.

 

"לפני שבועיים השתתף בישיבה" 

על פעילותו רבת השנים, שנעשתה בהתנדבות מלאה, הוענק לו תואר יקיר העיר רמת השרון ואות נשיא המדינה למתנדב. שמעון צוריאלי, מנכ"ל איל"ן, אמר: "אנחנו משופעים במתנדבים, אבל אפרים לא היה עוד מתנדב, הוא היה מתנדב מאוד מיוחד. הוא הגיע כמעט עד לגיל 103 והיה צלול ערני ופעיל עד השבוע האחרון. לפני שבועיים הוא השתתף בישיבה של הנהלת מרכז הספורט ברמת גן, שאל שאלות והיה מעורב בדיון".

 

צוריאל אמר עוד: "כשהוא בא לאיל"ן בשנת 1964 הוא יזם והקים את בית הספר לילדים, בתקופה שחוק חינוך חובה לא חל על ילדים עם צרכים מיוחדים. הוא הקים ועמד בראש המפעל המוגן של איל"ן ואת מעון הנכים בנתניה. כל זה לא מספר מהעוצמה של העשייה שלו והמנהיגות שהוא גילה. הוא היה אדם עתיר ניסיון וידע, נהנינו משירות של אדם מיוחד במינו, אנרגטי, דוגמה ומופת להתנדבות".

 

צוריאלי סיפר על היחס האישי של רז לאנשים שאיתם הוא עבד. "הוא הכיר כל נכה במפעל המוגן ואת הסיפור האישי שלו, הוא דאג להם והיה הכתובת לכל אחד שפנה אליו. כשהוא היה חותם על צ'קים ושואל למה הוועדה החליטה לתת לפלוני סכום מסוים כשהוא יודע שמגיע לו יותר. הוא השתדל להיות הסנגור של הנכים בארגון שפועל לטובת הנכים".

 

רז נקבר היום ברמת השרון. הוא הותיר אחריו בן, שני נכדים ונינים.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים