שתף קטע נבחר

כך תשקמו את הבית לאחר שריפה

שיפוץ הבית לאחר שריפה שונה משיפוץ רגיל. מדוע כדאי לקרוא לשמאי מטעמכם, מה תפקידו של קונסטרוקטור, מתי כדאי להחליף ריצוף ולא להסתפק בניקוי יסודי? "המקצוענים" עם מדריך שכדאי לשמור לשעת צרה

שיפוץ הבית לאחר שריפה שונה משיפוץ רגיל. אם מדובר במבנה שניזוק מהיסוד, כמובן שתידרש בנייתו של הבית מחדש. אם מדובר בשריפה שגרמה לנזק קל יותר, הרי שיידרש שיפוץ. אילו גורמים חשוב להזמין מיד לאחר השריפה ועל מה חשוב להקפיד במהלך שיפוץ מסוג זה? לפניכם המדריך.

 

עוד כתבות:

שוק הגז פרוץ: כיצד נמנע את האסון הבא?

סכנת שריפה בבית, איך מתגוננים?

שריפה בגלל קצר חשמלי? אל תתנו לזה לתפוס אתכם

 

"כשמדובר בשריפה קשה שבה ישנה פגיעה של תשתיות חשמל ואינסטלציה, אסור לקחת סיכונים וצריך להחליף את כל התשתיות", אומר ערן סיב, יו"ר התאחדות קבלני השיפוצים בישראל. "לרוב צנרת האינסטלציה עשויה מפלסטיק וכשהיא באה במגע עם אש היא נמסה. כך גם צנרת החשמל. החלפת תשתיות מצריכה חציבה בקירות והחלפת הריצוף. יש צורך להחליף גם את ארונות החשמל, מפני שלא ניתן להחזיר אותם לקדמותם. בסיום העבודה יש להזמין נציג של חברת החשמל, לשם עריכת ביקורת על המערכת החדשה ואישור תקינותה".

 

כשמדובר בשריפה קלה, לרוב מדובר בשיפוץ קל יותר. "במקרה כזה הנזק יתבטא בעיקר בכתמי פיח על הרצפה ועל הקירות ובריח חריף", אומר מאור אקמן מחברת המבריקנים שירותי ניקיון ואחזקה באתר 'המקצוענים'. סיב: "אם התשתיות כלל לא נפגעו ניתן לנקות את הכתמים באמצעות שיטות ניקוי ייחודיות. חברות הביטוח דואגות בדרך-כלל לכבס את כל הבגדים ולשלוח לניקוי יבש ריפודים ושטיחים. לרוב תידרש חברת ניקיון מקצועית לניקוי יסודי כולל כל כלי המטבח, צביעת הבית מחדש ובישום שיפיג את הריחות".

 

מהן הפעולות שיש לנקוט לאחר השריפה?

"חשוב לפנות מיידית למהנדס קונסטרוקציה שיבדוק האם נגרם נזק קונסטרוקטיבי למבנה", אומר סיב. "צריך לזכור שאש יכולה לכלות גם ברזל ובטון ולא רק את צנרת החשמל והאינסטלציה. לכן, אם ישנה פגיעה בקונסטרוקציה המהנדס הוא שקובע האם ניתן לשחזר את הברזל ואת הבטון או שהמבנה אינו ראוי למגורים ויש להרוס אותו מן היסוד. כשמדובר בנזק משמעותי שכולל פגיעה ביסודות, כדאי לבקש חוות-דעת של שני מהנדסי קונסטרוקציה. אם מדובר בפגיעה בעיקר בחדר אחד, ייתכן שתספיק חוות-דעת של מהנדס אחד".

 

חשוב לפנות גם לשמאי באופן עצמאי ולא להסתפק בשמאות של חברת הביטוח. סיב: "השמאי שחברת הביטוח תשלח יכולה לאמוד את הנזק בסכום נמוך יותר. אמנם ישנה עלות שבעל הדירה משלם עבור הזמנת שמאי מטעמו, אבל הוצאה זו בהחלט יכולה להשתלם לו".

 

בעת בחירת קבלן השיפוצים מומלץ לקחת הצעות מחיר מ-2-3 קבלני שיפוצים שונים. סיב: "אם ישנה פגיעה משמעותית בקונסטרוקציה של המבנה, חשוב לדאוג לפיקוח של מהנדס שינחה את קבלן השיפוצים ויפקח על השיפוץ".

 

יש לקרוא גם לחברת הגז על מנת שנציג מטעמה יבדוק האם צינור הגז נפגע. במקרה של נזק קל לאלומיניום ולתריסים ייתכן שלצורך ניקוי הפיח חברת ניקיון תספיק. במידה שהפגיעה רצינית יותר תידרש החלפה של התריסים ומסגרות האלומיניום במלואם.

 

ומה לגבי משטחי שיש או ריצוף שיש? סיב: "לרוב אבן טבעית עמידה לאש. במקרים קלים, הפיח יכול לחדור אל תוך האבן ולגרום להיווצרות כתמים. במקרה כזה, ליטוש יספיק להחזרת האבן לקדמותה. במקרה של פגיעה רצינית יותר באבן אשר נאכלה, ובמקרים שכבר נגרמו חורים וחספוסים מומלץ להחליף את השיש ולא ללטשו. אם מדובר בשריפה רצינית, כדאי להחליף את כל הרצפה מכיוון שתיתכן פגיעה בשכבות שמתחת לריצוף, אשר לא תמיד נראית לעין".

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)
 

אקמן: "כשמדובר בריצוף מקרמיקה ומאבן טבעית ניתן לבצע קרצוף עם מכונות פוליש. על פרקט או על דק מעץ טבעי, כמובן שלא ניתן להשתמש במכונות קרצוף. פוליש ניתן לבצע על אבן טבעית ושיש, אך לא ניתן לבצע על קרמיקה או על גרניט פורצלן".

 

מהם שלבי הפעולה במקרה של קירות שנפגעו משריפה?

"השלב הראשון הוא שטיפת הקירות הפנימיים והחיצוניים באמצעות קיטור (לחץ מים)", אומר סיב. "לאחר מכן, יש להקפיד על ייבוש של הקירות למשך מספר ימים", מוסיף אקמן. "הייבוש מתבצע באמצעות מאווררים תעשייתיים והשארת החלונות פתוחים. חשוב לא למהר ולצבוע על קירות רטובים כדי לא לסבול מבעיות רטיבות בהמשך".

 

שיטת ניקוי נוספת היא ניקוי פיח באמצעות פתיתי קרח יבש, הסודקים את הפיח וחודרים דרכו תוך שהם עוברים תהליך המראה (תהליך פיזיקלי שבו מוצק מדלג על המצב הנוזלי והופך ישירות לגז ומתנדף). הפיח מופרד מהקיר, כמעט מבלי לפגוע בו.

 

אם הטיח התקלף ישנן שתי אפשרויות. סיב: "אם השכבה שנותרה מספיק חזקה, יש להשלים את החלקים החסרים. האפשרות השנייה - והעדיפה על מרבית בעלי המקצוע - היא לבצע את עבודת הטיוח מההתחלה במקום להתעסק בתיקונים חלקיים. בכל מקרה, חשוב להקפיד על ייבוש הקירות לאחר ניקוי הקיטור ולפני ביצוע תיקוני הטיח. זאת, על מנת ששכבות הטיח החדשות ייתפסו ויישארו לטווח ארוך יותר מבלי להתקלף".

 

לאחר שלב הטיח יש למרוח על הקיר חומר מקשר (בונדרול). סיב: "תפקידו ליצור שכבה חזקה בין הטיח הישן לצבע החדש". כמה שכבות צבע יידרשו במקרה של שריפה? אקמן: "לרוב יידרשו 4 שכבות צבע. זאת משום שצבע הפיח כהה ומאוד דומיננטי וקשה להעלים אותו. אם עבור צביעת קיר רגיל נדרשות 2 שכבות, אז הרי שלהעלמת כתמי פיח יידרשו כ-4 שכבות לפחות. הצבע מסייע לא רק בהעלמת שכבת הפיח, אלא גם בהעלמת ריח השריפה".

 

ומה לגבי מכשירי חשמל ותעלות מיזוג-אוויר?

סיב: "אם הפיח חדר לתעלות מיזוג-האוויר לא כדאי להסתפק בתיקון שלהן, אלא כדאי להחליפן בחדשות. זאת מפני שפיח עלול להיאגר בהן ולהשתחרר לחלל האוויר בעת הדלקת המזגן".

 

אקמן: "במקרה של פגיעה רצינית במכשירי החשמל כמובן שיש להחליף אותם. ואולם, אם נספגו במכשירים ריח של עשן ופיח, ניתן לאחר ניקוי יסודי שלהם להשתמש בהן. זאת כל עוד המערכת הפנימית לא נפגעה".

 

מחפשים חברת ניקיון? הנה רשימה

 

אתר ynet הינו שותף באתר "המקצוענים"

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים