שתף קטע נבחר

בטיחות בכל השפות: ניידת ההדרכה של המוסד לבטיחות ולגיהות

איך מלמדים בטיחות ב-6 שפות בתוך אתרי בנייה? המוסד לבטיחות ולגיהות בעזרת מימון של קרן מנוף שבביטוח הלאומי, הקימו ניידת הדרכה מיוחדת, המגיעה עד לאתר הבנייה עצמו, ובה יש מערכת מולטימדיה ממחושבת להדרכה יחידנית

בשיתוף המוסד לבטיחות ולגיהות

 

כולנו מכירים את סיפור מגדל בבל בו נאספו אנשים על מנת לבנות מגדל גבוה שיקרב אותם אל האלוהות, וכיצד אלוהים כעס והחליט לשבש את שפתם וכך נולדו השפות השונות. היום, אנחנו יכולים למצוא את בליל השפות כמעט בכל אתר בנייה, בו יש שילוב של עובדים זרים המבינים כל אחד את שפתו. מה קורה במצב בו צריך ללמדם על בטיחות בעבודה, כיצד מעבירים את החומר בצורה הטובה ביותר כדי לשמור על בטיחותם?

 

על פי "חוק ארגון הפיקוח על העבודה", תקנות "מסירת מידע והדרכת עובדים": "מחזיק במקום עבודה יקיים הדרכה בדבר מניעת סיכונים והגנה מפניהם (להלן הדרכה), באמצעות בעל מקצוע מתאים ויוודא שכל עובד הבין את הסיכונים והוא בקיא דיו בנושאי ההדרכה, בהתאם לתפקידו ולסיכונים שלהם הוא חשוף; מחזיק במקום עבודה יחזור ויקיים הדרכה כאמור בהתאם לצורכי העובדים ולפחות אחת לשנה".


בהתאם לתקנה, מחזיק במקום עבודה יקיים הדרכה בדבר מניעת סיכונים והגנה מפניהם (להלן הדרכה), באמצעות בעל מקצוע מתאים ויוודא שכל עובד הבין את הסיכונים והוא בקיא דיו בנושאי ההדרכה, בהתאם לתפקידו ולסיכונים שלהם הוא חשוף; מחזיק במקום עבודה יחזור ויקיים הדרכה כאמור בהתאם לצורכי העובדים ולפחות אחת לשנה".

 

אם כן, מה עושים כבאתר בנייה ישנם עובדים זרים המבינים שפות זרות בלבד, והעובדים אלו זמניים והמעסיק מתקשה להוציאם מהאתר ליום הדרכה? בעיות אלו יוצרות מצב בו האתרים מתקשים לעמוד בדרישות החוק, ולהקנות את ההדרכה הרצויה לעובדים.

 

בכדי לפתור את הבעיה הזו, ולהגביר את פעילות הדרכת הבטיחות באתרי בנייה, המוסד לבטיחות ולגיהות, בעזרת מימון של קרן מנוף שבביטוח הלאומי, הקימו ניידת ההדרכה מיוחדת, המגיעה עד לאתר הבנייה עצמו, ובה יש מערכת מולטימדיה ממחושבת להדרכה יחידנית, המשוכללת מסוגה בעולם, שמאפשרת הדרכת העובדים בנושאי בטיחות וגיהות בתוך אתר העבודה/ תחומי המפעל.

 

ההדרכה מתבצעת באמצעות מחשב ובתאי תצוגה בניידת, והתנסות בצורה אטרקטיבית ומהנה. ניידת ההדרכה אף זכתה בפרס בתחרות בינלאומית של ארגון העבודה הבינלאומי (ILO).

 

  

מטרת ההדרכה בניידות היא להגביר את המודעות בקרב העובדים לחשיבותם של כללי הבטיחות ולמניעת סכנות בתחומים הנ"ל, וכן הכרת הדרכים, אמצעי המגן והבטיחות למניעת תאונות עבודה בתחומים אלה.

 

לניידות המיועדות לאתרי הבנייה קיימת אפשרות להדרכה ב- 6 שפות: עברית, ערבית, רומנית, אנגלית, סינית וטורקית. למפעלים קיימת אפשרות להדרכה ב- 3 שפות: עברית, ערבית ורוסית.

 

ההדרכה מציעה כ-71 נושאים לעובדים ולמנהלים בהתאם לבחירת מזמין ההדרכה. המזמין קובע את נושאי הבטיחות והגהות בהם הוא מעוניין ובניידת מתאימים את נושאי ההדרכה הרלוונטיים.

 

מערכת ההדרכה כוללת הן את ההדרכה עצמה וכן סרטים נוספים ואף משחק בסגנון "מי רוצה להיות מיליונר". הכיתה בניידת ממוזגת. משך ההדרכה הינו קצר (העובדים נעדרים מעבודתם כשעה אחת בלבד) ויחד עם זאת, היא מאד אפקטיבית ואטרקטיבית. בניידת ניתן להדריך קבוצות של עד 9 איש מדי שעה.

 

בין הנושאים הנלמדים לדוגמא בניידת בנייה ניתן למצוא:

  • הגנה מנפילה בגובה
  • פיגומים
  • עבודות עפר, חפירות ותעלות
  • בטיחות בחשמל
  • גיהות באתרי בנייה
  • ציוד מגן אישי

 

הדרישה לניידות הבטיחות של המוסד הולכת וגדלה עם הזמן וקרוב ל-50,000 עובדים מודרכים בניידות מדי שנה.

השירות מוצע ללא תשלום ואת הניידות ניתן להזמין עפ"י לוח תאריכי הקצאת הניידות בפריסה ארצית באמצעות המחוזות השונים של המוסד.

 

ההדרכה בניידות מוכרת ע"י מפקח עבודה ראשי כעמידה בדרישות התקנות למסירת מידע והדרכת עובדים על פי חוק ארגון הפיקוח על העבודה.

 

בעקבות הצלחת ניידות ההדרכה בתחום הבנייה, השיק לאחרונה המוסד לבטיחות ולגהות ניידות הדרכה נוספות בתחום החקלאות וניידת הדרכה למניעת נזקי רעש.

  

 

הכתבה מוגשת בשיתוף המוסד לבטיחות ולגיהות (המוס"ל) שהינו גוף ציבורי לאומי. מטרתו היא להטמיע תרבות של בטיחות בעבודה ובריאות תעסוקתית, בסביבת העבודה. המוס"ל מעניק סל שירותים, ללא תשלום, לטובת העובד והמעסיק (שירותים משלימים מוצעים בעלות ללא רווח). כמו כן, במוס"ל עוסקים בפעולות מניעה, הסברה, הדרכה ומחקר.

 

בכל שאלה ניתן לפנות 9214 *, באמצעות אתר האינטרנט בפייסבוק או באפליקציה בנייד

 


פורסם לראשונה 19/09/2016 14:38

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בטיחות בכל השפות
הניידת של המוסד לבטיחות ולגיהות בעבודה
מומלצים