שתף קטע נבחר

LG C6 - טלוויזית OLED קעורה במבחן

ביקורת מסך OLED: טלוויזית ה-C6 של LG מציעה שחור מוחלט, רזולוציית 4K UHD וגם מצב HDR בשני פורמטים. צפינו בביצועי מסך ה-OLED, מה יתרון הטכנולוגיה וההבדלים מול מסכי LED LCD?

לא יודע אם אתם מודעים לעובדה הזו, אבל טכנולוגיית ה-LED LCD שעליה מבוסס הרוב הגדול של טלוויזיות ביתיות שנמכרות כיום, סובלת מחיסרון בסיסי מובנה: הפרדה בין מקור האור לבין הפיקסלים שיוצרים את התמונה. ההפרדה הזו, שבה האור מגיע מקבוצת נורות הממוקמות מאחורי התמונה ועובר דרך הפיקסלים - אותן נקודות זעירות שיוצרות את הפרטים בתמונה, אינה מאפשרת להציג שחור ברמת הנקודה.

 

עוד כתבות באתר dtown:

דנון AVR-X7200W - ביקורת רסיבר קולנוע ביתי

סיכום אירוע השקת טלוויזיות פנסוניק החדשות

אולימפוס E-M1 II – מלכת המהירות החדשה?

גו פרו Hero5 הוכרזה, לצד רחפן KARMA ואביזרים

 

ה-OLED מציע מזור לבעיה בזכות העובדה שכל פיקסל מאיר את עצמו באופן "פנימי" (על-ידי העברת זרם שגורם לחומר בתא לזהור). אז מדוע רק חברת LG מייצרת כיום מסכי OLED לבית? (גם טלוויזיות OLED מתוצרת מותגים אחרים מבוססות על פאנל OLED של LG). ראשית, מחיר הייצור גבוה עדיין יחסית ואחוזי הפחת (פאנלים פגומים שנזרקים) גבוהים מאוד בשנות הייצור הראשונות עד שהתהליך מבשיל. שנית, בתנאי הצפייה של הצופה הממוצע בבית - עם תאורת סלון חזקה, יותר קשה לראות את יתרון ה-OLED שמבליח בגדול בעיקר כאשר מכבים את האורות בחדר. בנוסף, בהתחלה, היה חשש גדול מתופעת "צריבת תמונה" על המסך ואורך החיים לא היה ממש ידוע. בשלב זה ואחרי שלושה דורות של טלוויזיות OLED, חברת LG מצהירה על אורך חיים של 60,000 שעות עבודה לפאנל ובהנחה שזה נכון, אזי אחרי צפייה של 5 שעות יומיות, המסך אמור להחזיק כמעט 33 שנים.

 

 (צילום: אתר dtown.co.il) (צילום: אתר dtown.co.il)
(צילום: אתר dtown.co.il)

 

טלוויזיות ה-4K OLED של LG נושאות את תו ה-Ultra HD Premium, שמגדיר לא רק את כמות הפיקסלים במסך, אלא מדבר על תמונה עם ניגודיות גבוהה - כולל תמיכה במצב וידאו HDR, רמת צבע בתקן של קולנוע דיגיטלי, מדרגות צבע של 10 ביט ושחור עמוק. תמיכה ב-HDR, שמהווה שילוב של רמת שחור טובה מאוד ביחד עם בהירות חזקה. זה יכול להיות או שילוב של רמת שחור מינימלית 0.05 ביחד עם בהירות 1000nits או רמת שחור חשוכה עוד יותר 0.0005 ביחד עם בהירות של לפחות 540nits. טלוויזיות ה-OLED עונות לתנאי השני (שחור מוחלט למעשה עם בהירות של עד 600 ניטס בהתאם לגודל הקטע הבהיר בתמונה) בעוד הטלוויזיות של המתחרה הקוריאנית סמסונג מציעות בהירות מקסימלית חזקה יותר, אבל גם שחור מעט בהיר יותר בסצינות "מעורבות" של קטעים בהירים וכהים יחדיו.

 

 (צילום: אתר dtown.co.il) (צילום: אתר dtown.co.il)
(צילום: אתר dtown.co.il)

 

דגם ה-C6 מגיע עם פאנל קעור, גוף המסך מציג דקיקות של כחצי סנטימטר בלבד מחלקו העליון של הגב עד האמצע ואילו משם ומטה - שם ממוקמים הרמקולים והחיבורים לכבלים, העובי עולה לכ-5 סנטימטרים. החיבור עם רגל המסך עשוי פלסטיק שקוף ויוצר אשליה של ציפה באוויר כאשר מסביב לפאנל הצג, יש מסגרת דקה של כס"מ בלבד. אגב, הדגמים הבכירים יותר בסדרת ה-OLED מציגים גימור מרשים יותר - במיוחד בדגמי E6 / G6 שם יש אפקט עיצובי של הצגת "תמונה על גבי זכוכית". שקעי החיבורים ממוקמים בגב, חלקם פונה לכיוון ומטה וחלקם האחר לצד. החיבורים כוללים שני שקעי USB 2.0 ואחד USB 3.0 כמו גם כניסות HDMI 2.0a לקבלת אות 4K/60p וכניסת וידאו אנלוגית מסוג קומפוננט (משולבת בה גם קומפוזיט), יש שקע רשת חוטית וגם קישוריות אלחוטית מובנית של WiFi 802.11 a/c.

 

 (צילום: אתר dtown.co.il) (צילום: אתר dtown.co.il)
(צילום: אתר dtown.co.il)

 

מערכת הפעלה חכמה WebOS 3.0 

מערכת ההפעלה החכמה מגיעה בגרסה החדשה webOS 3.0, היא נוחה לשימוש גם בזכות השלט המצביע. שלט המג'יק מציע לחצן מרכזי רב כיווני + גלגלת וגם סמן מצביע שמופיע על המסך לאחר ניפנוף קצר בשלט. מעבר לזה, יש גם סידור לחצנים שמוכר לנו משלטים רגילים בקנה מידה מלא, אבל אין תאורת לחצנים פנימית. המיקרופון בשלט מציע חיפוש קולי שעובד יפה גם בעברית, למשל אמירת "ראש השנה" תציג על המסך סרטוני יוטיוב רלוונטיים.

 

מערכת ההפעלה נוחה יחסית לשימוש ואפשר לשנות את מיקומי האפליקציות על המסך בהתאם לנוחות המשתמש והעדפותיו. בטלוויזיה יש עברית מלאה, כולל תפריטים ומקלדת עברית וירטואלית להקלדה בדפדפן או ביישומים אחרים.

 

ה-C6 מציעה נפח אחסון פנימי פנוי לאפליקציות של 4363MB והמעבד חזק דיו על מנת להפעיל את כל האפשרויות בצורה מהירה וחלקה. דפדפן האינטרנט עובד בצורה טובה, עם מהירות טעינת דפים סבירה. המסך המודרני כולל כמובן גם אפשרות שיתוף טלפון חכם: אפליקציה של LG בסגנון של מירקאסט (LG TV Plus) מאפשרת לראות את אפליקציות הטלפון בטלוויזיה, כמו גם תמונות וסרטונים, קיימת בשלב זה רק לאנדרואיד.

 

 (צילום: אתר dtown.co.il) (צילום: אתר dtown.co.il)
(צילום: אתר dtown.co.il)

 

הסטרימר הפנימי "אוכל" כמעט כל מה שהאבסתי אותו, כולל מגוון קטעי 4K UHD, בין אם בקידוד H.264 או בפורמט החדש יותר HEVC H.265. כולל סרטי בלוריי. כמו שאר הטלוויזיות - ללא פורמטי אודיו כמו DTS Master Audio או דולבי דיגיטל True HD, אלא רק הגרסאות הרגילות של פורמטי קול אלו. יש גם תמיכה בהצגת כתוביות עברית מסוג SRT אם כי סימני הפיסוק מיושרים לימין במקום לשמאל.

 

הטלוויזיה מגיעה עם מערכת קול שתוכננה על-ידי מותג האודיו "הרמן קרדון", עם ארבעה ערוצי קול והספק כולל של 40 וואט. איכות הרמקולים טובה, אבל אין הרבה בס נמוך והתוצר הכולל אינו בולט באופן מיוחד מול שאר המתחרים בקטגוריה.

 

 

איכות תמונה 

תפריט הגדרות תמונה כולל כל מה שתצטרכו, כולל מצבי ההגדרות המומלצים כבסיס למכיילים במצב ISF לחדר חשוך או מואר. במצב ISF, המסך מציע כיול מדוייק יחסית כבר "מהקרטון", אבל כמה שינויים משפרים את הדיוק עוד יותר.

 

 (צילום: אתר dtown.co.il) (צילום: אתר dtown.co.il)
(צילום: אתר dtown.co.il)

 

אז מה בנוגע לשחור המפורסם? הצפייה בסרט "כוח המשיכה" מהווה תענוג עם המסך הזה, עם שחור מוחלט בחלל - לא משנה מאיזו זווית תצפו במסך, ללא זליגות אור או שינוי גוון מהצד. כדור הארץ בוהק בכחול ולבן על רקע החלל השחור.

 

 (צילום: אתר dtown.co.il)
(צילום: אתר dtown.co.il)

 

בדרך כלל אני לא נוהג להשתמש בסרטי אנימציה כחומר או מדד לבדיקה כי הם נראים טוב על כל הטלוויזיות, אולם ב-OLED הם מקבלים הדגשה ומימד עומק נוסף שבולט כאן ביחס למסכים אחרים, כך שהייתי חייב לציין את זה, הקול בראש:

 

 (צילום: אתר dtown.co.il) (צילום: אתר dtown.co.il)
(צילום: אתר dtown.co.il)

 

באחת הסצינות הראשונות בסרט ג'ולי וג'וליה, מגישים למריל סטריפ דג בחמאה ותמונת התקריב של המלצר שמפריד את האידרת מגוף הדג המונח במחבת עושה תיאבון וחשק גדול לאכול אותו - בזכות הצבעים והחדות שיוצרים מראה ריאליסטי במיוחד. עוד לפני כן, רואים את בני הזוג נוסעים ברכבם דרך שדרת עצים והמראה תלת מימדי עם עומק מוחשי בתמונה:

 (צילום: אתר dtown.co.il) (צילום: אתר dtown.co.il)
(צילום: אתר dtown.co.il)

 

גווני העור האנושי בחלק מהמקרים נראים מעט חמים יותר לטעמי בגלל מעט עודף רוויה בצבע האדום ואם לאותו אדם יש גוון מעט וורדרד, כתום או חום, זה יודגש עוד יותר על-ידיי ה-LG.ֿ כאן למשל, גוון פניה של מריל קצת חזק מדי עם חום אדום.

 (צילום: אתר dtown.co.il) (צילום: אתר dtown.co.il)
(צילום: אתר dtown.co.il)

 

הסרט סטאר טרק הראשון בסדרת הקולנוע האחרונה: יש כאן צבע ססגוני ומעט גרעיניות בתמונה. האדום בוהק כמו שמכונית אדומה אקזוטית אמורה לבהוק כאשר ג׳יימס קירק הצעיר והשובב עושה שטויות איתה על הכביש. אגב, כמובן, אין גם בעיית זמן תגובה ב-OLED ולכן לא צפויות מריחות גם בסצינות אקשן מהיר.

 

 (צילום: אתר dtown.co.il)
(צילום: אתר dtown.co.il)

 (צילום: אתר dtown.co.il)
(צילום: אתר dtown.co.il)

 

4K UHD HDR 

סרטי 4K UHD הם כמובן אלו שמוציאים מהמסך הזה את הטוב והמרהיב באמת שיש בו, מוציאים החוצה את כל כוח ה-OLED אשר משלב חדות, שחור ושאר צבעים לתוצר תוסס, זוהר במובן החיובי ולא המלאכותי. המסך נולד בפירוש לדבר הזה… ה-C9 מצליחה לכסות 96% ממרחב הצבע DCI-P3 שנכנס לשימוש בדגמים החדשים. גם סרטים שצילמתי במצלמות 4K חובבניות או חצי מקצועיות, נראו מרהיבים על המסך, פשוט סוכריה לעין.

 

 (צילום: אתר dtown.co.il) (צילום: אתר dtown.co.il)
(צילום: אתר dtown.co.il)

 

חומרי HDR מאירי עיניים – תרתי משמע, בסצינות עם שלג למשל, הוא זוהר ומסנוור כמו בחיים האמיתיים… המסך הזה תומך בשתי השיטות המקובלות כיום: HDR10 וגם ב- Dolby Vision.

 (צילום: אתר dtown.co.il) (צילום: אתר dtown.co.il)
(צילום: אתר dtown.co.il)

 

זיהוי HDR נעשה בצורה אוטומטית. בחלק מהמקרים קורה במצב HDR 10 שהפרטים הבהירים ביותר בתמונה "נשרפים" ולא מוצגים כהלכה כפי שקרה במסכי לד. חייב לציין כי המעבר למצב HDR יוצר אפקט דרמטי יותר בדגמי LED LCD בגלל עוצמת ההארה החזקה שלהם לעומת ה-OLED.

 (צילום: אתר dtown.co.il)
(צילום: אתר dtown.co.il)

 

נחזור לשחור: בצילום מקרוב של האותיות 4K בלבן על רקע שחור, אפשר לראות שהפיקסלים המוארים מבודדים מאלו החשוכים ופועלים בנפרד, ללא זליגה. גם בצילום מהצד, זה לא ממש משתנה. בדקתי כבר לא מעט טלוויזיות LED LCD - חלקן מציגות ביצועים טובים בהחלט בנושא השחור והניגודיות, אבל בכולן - ללא יוצא מן הכלל, מירב הביצועים מוצג לעין רק כאשר יושבים בזווית ישרה מול המסך ואילו כאשר עוברים לצפייה מזווית מהצד, השחור מחוויר או מקבל גוון אחר. ב-OLED זה לא קורה והביצועים נשארים זהים מהצד - ללא הילה, זליגות אור או כל תופעה מרגיזה אחרת, כל כך כיף לראות את זה כאן. בנוסף, גם אחידות תאורת התמונה מרשימה, ללא עננות או שינויים בעוצמת התאורה בחלקים שונים של המסך.

 (צילום: אתר dtown.co.il)
(צילום: אתר dtown.co.il)

 

למסכי ה-OLED הקודמים היה קשה קצת לראות פרטים שהם קצת יותר בהירים מהשחור המוחלט. בדור החדש זה טוב יותר, אך עדיין עלול להציג בצורה חשוכה יותר את הפרטים הכהים מאוד בהשוואה לטלוויזיות LED LCD מדגמים מתחרים. על מנת להוציא אותם החוצה, צריך להגביר את הבהירות (מבלי לפגוע בשחור) וזה עלול ליצור בחלק מהמקרים תופעת לוואי של הדגשת רעשים דיגיטליים בקובץ הווידאו (אם מדובר בקובץ באיכות שאינה מושלמת).

 

בהמרות שהן לא מושלמות, המסך יבליט יותר את הפגמים בחומר. ומהשחור, נעבור ללבן: עוצמת הבהירות המקסימלית של המסך תלויה בגודל המקטע עליו מוצג הלבן, בחלון של בין 2%-10% מכלל שטח התמונה, הבהירות תעמוד על קצת פחות מ-600 ניטס וככל שה"חלון" גדול יותר, כך יורדת הבהירות המקסימלית שלו. כיוון שבמציאות, התמונה מורכבת לרוב מחלקים בהירים וכהים (ולא רק מקטע בהיר בלבד), לא ממש תרגישו בבעיה בעוצמת ההארה ובפועל, רואים כאן עלייה בעוצמת הבהירות לעומת דגמים קודמים.

 

במבחן השחור, אין ל-OLED בעיה לעבור את מבחן הז'קט, אבל יש כמה פרטים בחליפת הנבל שפחות בולטים כאן - אלו שנמצאים קצת מעל לרמת השחור. השחור כמובן כהה כהה ואף מוחלט היכן שצריך - גם כאשר צופים במסך בחדר חשוך לחלוטין.

 (צילום: אתר dtown.co.il)
(צילום: אתר dtown.co.il)

 

ומה לגבי צפייה בטלוויזיה בערוצים שאינם HD? בצפייה בתכני SD כמו ערוץ 2 או 10, מעבד התמונה מבצע החלקת רעשים מאסיבית למדי, כך שהתמונה חלקה למדי לעין, אם כי כמובן לא מפורטת וחדה כמו תכני HD ומעלה.

 

אגב, בנושא החשש מתופעת הצריבה, ביצעתי מספר ניסיונות בעניין: מספר פעמים הקפאתי את תמונת שידורי הטלוויזיה לחצי שעה - כולל אותו לוגו לבן בוהק סטטי בפינה כפי שספקיות השידורים יס והוט מתעקשות לעשות ולא הבחנתי בצריבה נראית לעין. הטלוויזיה מחשיכה את התמונה לאחר מספר דקות של תמונה סטטית ואם צריך, אז יש גם מנגנון "שטיפה" במקרה הצורך.

 

ה-C6 תומכת גם בתלת מימד בפורמט הפאסיבי, אפילו לא שמתי לב אם הגיעו באריזת הקרטון משקפיים תואמים, (לפי אתר היצרן, אמורים להגיע שני זוגות), אבל גם אם לא, מחירם של כאלו זול יחסית - כמה עשרות שקלים בלבד.

 

סיכום 

ה-LG C6 נחשבת לדגם מסדרת הכניסה לדגמי OLED UHD HDR אבל היא מציעה כל מה שאתם צריכים עבור מהפיכת ה-4K, החל מאיכות תמונה, רזולוציה, דרך השחור, שאר הצבעים, ניגודיות, אפשרויות כיול תמונה וכניסות מתאימות (ואפילו תלת מימד). למעשה, היא נבדלת מהדגמים הבכירים יותר בעיקר בסעיפי הגימור, העיצוב והרמקולים ולכן, לטעמי, מספקת תמורה טובה יותר למחיר בהתייחס לפרמטר החשוב ביותר שהוא איכות התמונה. גם מערכת ההפעלה נוחה יחסית לשימוש ביחד עם השלט המצביע.

 

אם אתם מעדיפים מסך שטוח וגם לא זקוקים לתלת מימד, אזי מסכי סדרה B6 יתאימו לכם יותר וגם יחסכו מעט כסף בקנייה. ה-C6 עדיין יותר יקרה מחלק מטלוויזיות ה-LED LCD המתחרות והיתרון שלה מולן הוא בשחור המדהים, איכות צפייה בעיקר בתנאי תאורה סביבתית חשוכים יותר וזווית צפייה שאינה מוגבלת בפועל. בחלק מהמקרים היא עלולה להדגיש תופעות לוואי של כיווץ וידאו בשידור או גרעיניות מוגזמת, זה לא משהו מוגזם בבעיה שלו, אבל בולט יותר מאשר במסכי LCD.

 

בשורה התחתונה, ה- C6 מהווה אחת מהפנינים בתחום לחובבי וידאו, תמונה וטכנולוגיה.

 

מחיר

מסך C6 מדגם 55C6Y, גודל 55"- 16,990 שקל

מסך B6 מדגם 55B6Y, גודל 55"- 15,990 שקל

מסך C6 דגם 65C6Y, גודל 65"- 27,990 שקל

מסך B6 מדגם 65B6Y, גודל 65"- 25,990 שקל

 

שירות ואחריות: 3 שנים אחריות של קבוצת ח.י.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים