שתף קטע נבחר

צמצום פערים בישראל: פרויקט 'שיקום שכונות' - חוזר

פרויקט 'שיקום שכונות' נחשב כמנוף לצמצום הפערים החברתיים, במיוחד במהלך שנות ה-70 וה-80 של המאה הקודמת. כעת הפרויקט חוזר ובגדול: 40 שכונות ועשרות אלפי תושבים ייהנו מהמלך שיקבל עדנה מחודשת. זה מה שמתוכנן

בשיתוף משרד הבינוי והשיכון ועמידר

 

30 שנה לאחר שראש ממשלת ישראל דאז, מנחם בגין ז"ל, הוציא לדרך את פרויקט 'שיקום שכונות', בו שופצו כ-150 שכונות ויישובים מוחלשים, החליט כעת משרד הבינוי על חידוש התוכנית.

 

פרויקט 'שיקום שכונות' החל בשנת 1977, ופעל במאות יישובים שנחשבו 'עיירות פיתוח' ושכונות שהיו למעשה מעברות. הפעילות הנרחבת במשך השנים התמקדה מצד אחד בהיבט הפיזי, שכלל שיפוץ בניינים, שיפור תשתיות ושיפור המרחב הציבורי, לצד טיפול בתחום החברתי באמצעות הקמת מרכזי חינוך לילדים, נוער ומבוגרים, קידום ההון האנושי, קידום תעסוקה ועוד.

ירוחם (צילום: אור אלכסנברג, המרכז להתיישבות בנגב ובגליל) (צילום: אור אלכסנברג, המרכז להתיישבות בנגב ובגליל)
ירוחם(צילום: אור אלכסנברג, המרכז להתיישבות בנגב ובגליל)
 

מטרת התוכנית החדשה היא צמצום פערים חברתיים וכלכליים בין האזורים של האוכלוסיות הותיקות בערים לבין אזורי הבנייה החדשה. כחלק מהתכנית החדשה של המשרד, בוצע תעדוף בפריפריה שהוביל למיקוד בכ-40 שכונות ויישובים שייכללו בפרויקט 'שיקום שכונות מחדש'.

 

השכונות והיישובים שנבחרו כוללים יישובים יהודים, ערביים, דרוזים ומועצות מקומיות. הפרויקט הכולל תקציב של כ-280 מיליון שקל והפעילות תכלול בין היתר שיפוץ חזיתות מבנים ושטחי ציבורי, חיזוק מבנים נגד רעידות אדמה והקמת מרכזי נוער.

 

בדומה לתוכניות העבר, התכנית מקפידה על השילוב של ההיבט הפיזי והחברתי בשיקום השכונה וחיזוק הקהילה. בשונה מהפעילות של הפרויקט בשנים עברו, אשר ניסתה לתת מענה לכמות גדולה של שכונות ויישובים והעברת תקציבים למגוון רחב מאוד של תחומים, התוכנית של 2016 כוללת מיקוד משמעותי בכל ההיבטים - הן מבחינת מספר נבחר של שכונות ויישובים, הן מבחינת התמקדות בשכונות ומתחמים מאוד ספציפיים בתוך היישוב, והן בהתמקדות ספציפית בתחומי מנהיגות וקידום נוער.

 

מה צפוי בתכנית החדשה?

מנסחי התוכנית החדשה של 'שיקום שכונות' בנו תכנית ייעודית ספציפית לכל שכונה ויישוב, עם התמקדות בשכונה אחת, כאשר נוצרה רשימה של בניינים סמוכים הדורשים התערבות מצד המדינה.

 

כל שכונה או יישוב קיבלו תוכנית מותאמת: עבור יישובים הסמוכים לשבר הסורי אפריקאי, מתוכנן חיזוק מבנים לעמידה בפני רעידות אדמה, בעוד שביישובים של מיעוטים, בהם אין בניינים רבי קומות, מתוכנן טיפול בתשתיות כגון כבישים, מדרכות ועוד. ביישובים עם בניינים רבי קומות, מתוכנן שיפוץ המעטפת החיצונית, לרבות החלפת תשתיות ביוב שלא טופלו במהלך השנים.

 

בדומה לתוכנית שיקום שכונות המקורית, גם בתוכנית החדשה הושם דגש רב על שיתוף התושבים במטרה לבנות קהילה חזקה, שתמשיך לטפח, לקדם ולתחזק את השכונה גם לאחר סיום העבודות של גורמי הממשלה.

 

קריית שמונה (צילום: אביהו שפירא) (צילום: אביהו שפירא)
קריית שמונה(צילום: אביהו שפירא)

התוכנית החדשה מכוונת קהילה בהגדרתה, בכך שהיא שואפת לאסוף את התושבים המקומיים ולהדריך אותם על הזכויות והאפשרויות שלהם לקבל החלטות המשפיעות על איכות החיים שלהם. חלק מהתוכנית החדשה כולל למשל מימון קורס מנהיגות לגורמים מובילים בשכונה, על מנת שייקחו את המושכות לאחר סיום השיפוץ ועזיבת גורמי המדינה.

 

בנוסף לשיתוף הפעולה עם התושבים בהיבט של מנהיגות והשיפוץ הפיזי של המרחב הציבורי, הפרויקט המתחדש גם מכיר בכך שמנהיגות אמיתית צומחת מתוך צעירי הקהילה. בין השאר, הפרויקט החדש יחזק מרכזי נוער ויעודד ומעורבות קהילתית של הצעירים בהחלטה על התוכניות שיופעלו במרכזים. חיזוק דור העתיד של השכונה יכלול מרכזי לימוד, חוגי תיאטרון וספורט, ליווי לבגרויות, הכנה לשירות צבאי, הדרכה הורית ועוד.

 

המטרה והשאיפה של פרויקט 'שיקום שכונות' המתחדש, היא לעודד את האוכלוסייה להרגיש שייכת לשכונה, למנוע הגירה שלילית, לחזק את התושבים ולגרום לכך שיהיה אכפת להם מסביבת המגורים שלהם, שירגישו שהיא שייכת להם ושייקחו אחריות על המקום בו הם גרים גם אחרי שהמדינה יוצאת מהתמונה.

 

אילו יישובים ושכונות צפויים לקחת חלק בפרויקט המתחדש? יישום התוכנית החדשה צפוי להתרחש בשתי פעימות, כאשר בפעימה הראשונה נכללים בין היתר יישובים כגון אופקים, אילת, באר שבע, בית ג'אן, בית שאן, גלבוע, דימונה, חצור הגלילית, טבריה, ירוחם, ירכא, נצרת, נתיבות, עפולה, צפת, קריית גת, קריית שמונה, רהט, שדרות ועוד.

 

בפעימה השניה צפויים להצטרף גם מצפה רמון, נהריה, נצרת עילית, ערו, ערד, קצרין ושלומי.

 

בשיתוף משרד הבינוי והשיכון ועמידר

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים