שתף קטע נבחר

תיעוד: ירי לעבר שקנאים רעבים בצפון

פעילים למען בע"ח טוענים כי שקנאים מצויים הנודדים לאפריקה, נפגעים מירי באזור בריכות הדגים בעמק בית שאן, במהלך נסיונות גירוש העופות כדי למנוע מהם לאכול דגים המיועדים לשימוש מסחרי. ארגון מגדלי הדגים: "מתבצע ירי לצרכי גירוש מבלי לפגוע בציפורים". רשות הטבע והגנים: "אין היתר לירות בשקנאים"

 

 

אופיר בן-חמו, פעיל זכויות בעלי חיים מבית שאן, מסייר מזה כחודשיים באזורי בריכות הדגים בעמק המעיינות ומתעד את נסיונות הגירוש של החקלאים שמנסים להבריח את השקנאים הרעבים המחפשים מזון בבריכות.

 

לטענתו, נעשה שימוש ב"אש חיה" כנגד בעלי הכנף. לדבריו, במהלך סיוריו, אסף תרמילי כדורים רבים מהשטח. בסרטון שצילם תועדו נסיונות גירוש של השקנאים באמצעות סירנות, זיקוקים וירי.

 

 (צילום: אופיר בן-חמו) (צילום: אופיר בן-חמו)
(צילום: אופיר בן-חמו)

 

בן-חמו מציין כי הוא שוהה בשטח לעיתים כ-12 שעות ברציפות. "כדורים שורקים לי מעל הראש, מימין ומשמאל, כל יום מגיעים אליי דיווחים על שקנאים פגועים. בכל בריכה יש לפחות  שקנאי או שניים שלא יכולים לעוף, בגלל שהם פצועים מהירי. כשהלהקה עפה, אחד-שניים נשארים בבריכה ורואים סימנים של דם", הוא מסביר. "רשות הטבע והגנים אוספת את הפגועים בחלק מהבריכות". 

 

 (צילום: אופיר בן-חמו) (צילום: אופיר בן-חמו)
(צילום: אופיר בן-חמו)

 

בן-חמו תיעד בימים האחרונים לפחות שישה שקנאים מתים לאחר שנפגעו מירי ומפגיעה עקב התנגשות עם קווי החשמל הסמוכים לבריכות הדגים. "זו מלחמת התשה לגירוש השקנאים מהבריכות", הוא מאשים ודורש להפסיק את הירי נגד השקנאים.

 

אופיר בן-חמו עם שקנאי פגוע (צילום: בית שאן אוהבת חיות) (צילום: אופיר בן-חמו) (צילום: אופיר בן-חמו)
אופיר בן-חמו עם שקנאי פגוע (צילום: בית שאן אוהבת חיות)

 (צילום: אופיר בן-חמו) (צילום: אופיר בן-חמו)
(צילום: אופיר בן-חמו)

 

עשרות אלפי שקנאים רעבים

בישראל חולפים מדי שנה בין 45 ל-50 אלף שקנאים מצויים הנודדים לאפריקה. השקנאים שעוצרים בארץ כדי לנוח ולאכול, מוצאים מזון זמין בבריכות הדגים של החקלאים וגורמים להם לנזקים כבדים.

 

בשנים האחרונות מקיימים ברשות הטבע והגנים, בשיתוף החקלאים, פרויקט האכלה יזומה של העופות הנודדים. המטרה: לאפשר להם לאכול את המזון הדרוש מבלי לפגוע בתוצרת החקלאית ולהמשיך במהירות בנדידה.

 

מאות טונות של דגים שאינם מיועדים למאכל אדם נרכשים על ידי הרשות בשיתוף החקלאים. ברשות הטבע והגנים יצרו "תחנות האכלה" במאגרי מים נבחרים ואליהם מזרימים מדי יום כמויות עצומות של דגים, בהתאם לגודל להקות השקנאים שעוצרות למנוחה במהלך הנדידה לאפריקה.

 

 (צילום: שוקי חלד) (צילום: שוקי חלד)
(צילום: שוקי חלד)

 

החשש הגדול הוא כי ללא האכלה יזומה, עשרות אלפי השקנאים שעוצרים בישראל, ישהו תקופה ארוכה, עד אשר יאכלו מספיק מזון כדי להמשיך בנדידה למזרח אפריקה. שקנאי מצוי שנודד מדי יום מאות קילומטרים, זקוק למזון במשקל של קילוגרם לערך, כדי שיוכל להמשיך לנדוד עם חבריו ללהקה.

 

 (צילום: ארז ארליכמן) (צילום: ארז ארליכמן)
(צילום: ארז ארליכמן)

 

רשות הטבע והגנים "אין שום היתר לירות בשקנאים"

עמית דולב, אקולוג מחוז צפון ברשות הטבע והגנים, מציין בראיון ל-ynet כי "בימים האחרונים התקבלו דיווחים שבמדגה בצפון נפגעו שקנאים, גם נורו למוות, נפגעו מפגיעות של רסיסי כדורים או עפו ונפגעו מקווי חשמל סמוכים".

 

מספר שקנאים פצועים הובאו לטיפול ושיקום בבית החולים לחיות בר של רשות הטבע והגנים והספארי בר"ג, שם הם יעברו שיקום ממושך.  

 

 

 (צילום: ארז ארליכמן) (צילום: ארז ארליכמן)
(צילום: ארז ארליכמן)

 

 (צילום: אופיר בן-חמו) (צילום: אופיר בן-חמו)
(צילום: אופיר בן-חמו)

 

דולב מציין כי בכל הנוגע ל"הטרדת השקנאים", לחקלאים ניתנים היתרים להטריד את העופות בלבד. "אסור להם לפגוע בשקנאים. זה חלק מההנחיות וממערך הדרכה מוסדר מראש, המגדיר מה מותר ומה אסור. הם קיבלו היתר ליצור אפקט רעש כדי לנסות לגרש אותם ולמנוע נחיתה בבריכת הדגים", הוא מסביר ומציין כי הדבר מתבצע "באמצעות תותחי גז, כדורי נפץ וזיקוקים. יש מקרים שבהם השקנאים בלחץ, הם עפים אל חוטי החשמל ונפגעים".

 

ברשות אישרו כי מספר פרטים של שקנאים נפגעו באזורי המדגים וציינו כי "אין שום היתר לירות בשקנאים שהם ערך טבע מוגן. נפתחה חקירה ואנחנו בודקים את הנושא לעומק״.

 

לדברי דולב, לא ידוע על מספר מדוייק של שקנאים שנפגעו באזורי המדגים כתוצאה מירי, אך הוא מעריך כי עד כה מרבית השקנאים נפגעו העונה מהתנגשות בקווי מתח. "כל שקנאי שנפגע הוא לא מוצדק. פעלנו אתמול בבוקר מול שני משקים חקלאיים בהם נעשה שימוש בנשק".

 

 (צילום: ארז ארליכמן) (צילום: ארז ארליכמן)
(צילום: ארז ארליכמן)

 

דולב מציין כי מאז תחילת עונת הנדידה, "נכנסו לישראל כ-48 אלף שקנאים ומתוכם עזבו כ-44 אלף שקנאים. אנחנו מעריכים כי נשארו מספר אלפים. השאלה היא כעת, איך אנחנו מסבירים לשקנאים בשפה שלהם היכן המקום בו ניתן לאכול והיכן לא, תוך הקטנת הפגיעה בבעלי החיים ועבודה מול הדייגים וחיל האוויר".

 

ח"כ איציק שמולי, יו"ר ועדת המשנה לצער בעלי חיים ושדולת בעלי החיים בכנסת, אמר בתגובה ל-ynet, כי "הטבח הזה חייב להיפסק ומיד. הפתרון שמצאו אנשי המדגה - לירות בכל שקנאי שעובר באזור אינו מוסרי ואנחנו לא מוכנים לקבל עשרות שקי גוווית בכל יום כפתרון. משרד החקלאות צריך להפסיק לעצום את עיניו ואם הדבר לא ייפסק, נזמן לשימוע דחוף את הוועדה המיוחדת נגד צער בעלי חיים של הכנסת".

 

 (צילום: שוקי חלד) (צילום: שוקי חלד)
(צילום: שוקי חלד)

 

ארגון מגדלי הדגים: ירי לצרכי גירוש מבלי לפגוע בציפורים

בארגון מגדלי הדגים דוחים בתוקף את הטענות לירי בשקנאים. "עם השנים גדל באופן משמעותי מספר השקנאים המגיעים לארץ ושוהים כאן לתקופה ממושכת, בשל הזמינות הרבה של מזון העומד לרשותם בבריכות הדגים. מיותר לציין שהם גורמים לנזקים כספיים כבדים לענף", כך נמסר ל-ynet מארגון מגדלי הדגים.

 

"מגדלי הדגים מפעילים מגוון אמצעים להברחת הציפורים, כגון תותחי קול, סירות זעירות ועוד, כדי למנוע מהשקנאים להגיע לבריכות הדגים. השומרים בבריכות פועלים ברישיון מטעם הרט"ג (רשות הטבע והגנים) ומונחים לבצע ירי לצרכי גירוש הציפורים בלבד, מבלי לפגוע בהן. אנו פועלים בשיתוף פעולה ובשקיפות מלאה מול רט"ג ובמידה וישנו חשש לפגיעה בעופות, מועבר דיווח לרשות". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים