שתף קטע נבחר

8 סיבות לכך שהעיניים מגרדות וצורבות

זה קורה כמעט לכל אחד מאיתנו: גירוי מציק בעיניים עם או בלי אדמומיות או הפרשות. הנה 8 סיבות לכך, ומה אפשר לעשות כדי להקל על הבעיה

בשיתוף סופר-פארם

 

עיניים מגרדות וצורבות יכולות לשבש משמעותית את מהלך היום: כן, לרוב אין מדובר בתופעה מסוכנת, אך בהחלט מטרידה. וכשאנחנו לא עומדים בגירוי המציק ומשפשפים את העיניים, לרוב התוצאה היא ככדור שלג – גירוי נוסף מטריד עוד יותר שעלול גם להזיק משמעותית.

 

האמת היא, ששפשוף העין לא רק שידביק בנגיפים וחיידקים אותם אנו נושאים בקצות האצבעות, אלא יגרום להרחבה נוספת של כלי הדם המורחבות ממילא ולהחמרת הגירוי. לרוב הדרך הטובה ביותר כדי להקל על הבעיה היא להגיע לאבחנה נכונה.

 

קראו עוד כתבות במדור פארם נט

 

הנה 8 סיבות אפשריות לתופעה, ומה אפשר לעשות כדי להקל עליה:

 

1. אלרגיות

עיניים מגרדות הן לרוב סימפטום מובהק לאלרגיה, שעלולה להיגרם מחשיפה לאלרגנים – החל מזיהום אוויר, מוצרי קוסמטיקה, חומרי ניקוי, צמחים, מזון או בעלי חיים. האיפיון במצב כזה הוא של עין אחת או שתי עיניים אדומות, מגרדות, עם או בלי הפרשה שקופה.

 

האדמומיות מופיעה בלחמית העין (אותו חלק "לבן"), ובחלק הפנימי של העפעף. הטיפול באלרגיות מתבצע בטיפות אנטיהיסטמיניות, טיפות סטרואידים ולעתים גם בתרופות אנטיהיסטמיניות דרך הפה.

 

2. יובש בעיניים

במצב זה, בלוטות הדמעות אינן מפרישות כמות מספקת של דמעות שנועדו לסכך את העין, להגן בפני זיהומים וגם לסייע לראייה תקינה. יובש בעיניים ניתן לבדיקה אצל רופא עיניים באמצעות מיכשור מיוחד, והוא עשוי להיות תוצאה של מגוון בעיות, החל מאלרגיות, דרך מצמוץ לא מספיק, התייבשות, חסימה של בלוטות הדמעות, ועד מחלות אוטואימוניות שונות.

 

הדרך לפתרון הבעיה היא באבחון נכון אצל רופא עיניים שידע להמליץ על הטיפול הנכון, החל מתחליפי דמעות, הקפדה על שתיה מספקת, ובמקרים חמורים גם ניתוח.

 

תחליפי דמעות. פתרון ליובש בעיניים (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
תחליפי דמעות. פתרון ליובש בעיניים(צילום: shutterstock)

 

3. זיהום ויראלי

וירוסים רבים עלולים לגרום לעין אדומה וצורבת, כשאחד השכיחים שבהם הוא אדנו. במקרים כאלה, לרוב מתלווה לגירוי בעיניים גם הפרשה מוגברת של דמעות שקופות.

 

מאחר שמדובר בווירוס – אין כל דרך לריפוי הבעיה שתחלוף מאליה לאחר מספר ימים. הקפידו שלא לשפשף או לגעת בעיניים. תוכלו להיעזר לתקופה קצרה בלבד שלא לא יותר מ-3 ימים, בטיפות להקלת אדמומיות.

 

4. חומרים מגרים

כימיקלים ומרכיבים שונים עלולים להוביל למצב הקרוי "קונטקט דרמטיטיס", הגורם לגירוי העור. מדובר בתגובה לאלרגן המצוי בתכשירי קוסמטיקה, תכשיטים או מרכיבים אחרים הבאים במגע עם הגוף.

 

אלה עלולים לבוא גם במגע עם העפעפיים ולגרום לגירוי של העור סביב העיניים. במקרים כאלה, הסובל משפשף את האזור בשל הגירוי העז, מה שמחמיר את התופעה, מזהם את העיניים וגורם גם לגירוי שלהם.

 

במקרים כאלה הטיפול מתבצע באמצעות איתור החומר הגורם לגירוי, שימוש בטיפות אנטיהיסטמיניות ובמקרים קשים יותר גם סטרואידים.

 

5. זיהום חיידקי

הדבקה של העין בחיידק גורמת לאדמומיות והפרשה עכורה מוגלתית המבדילה בין זיהום חיידקי לוויראלי (כאמור, זיהום ויראלי יתבטא בהפרשה שקופה מהעיניים). במקרים כאלה הטיפול מתבצע באמצעות טיפות אנטיביוטיקה.

 

6. השימוש במסכים

האדם הממוצע מבלה שעות מדי יום מול מסכים – טלוויזיה, מחשב, סמארטפונים. הבעיה הזו גורמת למאמץ ניכר על העין, והתוצאה היא עייפות, קושי במיקוד וגם תחושת גירוי ואף כאב בגלגל העין. לשם כך נסו לאמץ את חוק ה-10-20-30: הביטו על עצם המרוחק 10 מטרים מכם, למשך 20 שניות, כל 30 דקות.

 

7. חוסר מצמוץ

הבהייה מול מסכים, מפחיתה גם את המיצמוץ, שתפקידו לפזר בצורה נאותה את נוזל הדמעות על גלגל העין. התוצאה היא יובש, גירוי ניכר, אדמומיות ותחושת עקצוץ. הקפידו למצמץ ככל האפשר, ונסו לשטוף את העיניים במי ברז נקיים או באמצעות תחליפי דמעות.

 

8. עדשות מגע

רבים ממרכיבי עדשות מגע אינם מקפידים על ניקוי נאות של העדשות, או שמשתמשים בהם זמן ממושך. התוצאה היא זיהום וגירוי של העיניים. במקרים אחרים גם בעת שימוש נכון של העדשות, הן אינן מתאימות לעין וגורמות לגירוי משמעותי. אם אתם מרכיבים עדשות וחשים גירוי כאב או חוסר נוחות – הפסיקו את השימוש בעדשות וגשו לאבחון אצל רופא עיניים.

 

בשיתוף סופר-פארם





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
למה העיניים שלכם אדומות?
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים