שתף קטע נבחר

למרות מאסר על תנאי: עבריין תנועה לא ייכלא

עבריין פלילי נתפס פעם אחר פעם נוהג מבלי שהוציא רישיון נהיגה. חרף מאסר על תנאי, השופטת שרית זוכוביצקי-אורי התעקשה להמשיך לנסות לשקם אותו

למרות ההבטחות להחמרה עם עברייני תנועה: בית המשפט לתעבורה בירושלים החליט לאחרונה לא להפעיל עונש מאסר על תנאי והימנע משליחה לכלא של עבריין פלילי שנתפס בפעם השנייה נוהג מבלי שהוציא רישיון. חרף בקשת המדינה, שציינה שמדובר ב"שור מועד", בחרה השופטת שרית זוכוביצקי-אורי לשים דגש על ניסיונות השיקום של הנהג.

 

פסקי דין מעניינים נוספים - בערוץ משפט ב-ynet:

 

נאסר אדין נור (23) הורשע בשנת 2014 על פי הודאתו בנהיגה ללא רישיון וללא ביטוח (הוא הוציא רישיון נהיגה רק לאחרונה), בנוסף לעבירות של גניבת רכב וקשירת קשר לביצוע פשע. הוטל עליו מאסר בעבודות שירות וכן מאסר על תנאי של שישה חודשים. אלא שבמהלך תקופת התנאי הוא שוב נתפס נוהג ללא רישיון, והוגש נגדו כתב אישום. בנסיבות אלה ניתן היה לצפות שהעבריין יישלח למאסר, שהרי הוזהר וכבר נגזר עליו מאסר על תנאי. אולם בית המשפט מפתיע לפעמים.

 

במסגרת הטיעונים לעונש ציינה המדינה שמדובר ב"שור מועד" המנהל אורח חיים עברייני. היא ביקשה להפעיל את התנאי ולהשית עליו שישה חודשי מאסר בפועל, בנוסף לעונשים נוספים כגון מאסר על תנאי, פסילה למשך שנה, פסילה על תנאי והתחייבות כספית.

 

מנגד, שירות המבחן הכין תסקיר שבו המליץ להימנע ממאסר, בכדי להמשיך בהליך טיפולי שבו החל הנאשם ועל מנת לאפשר לו לפרנס את עצמו ואת אחותו הסמוכה לשולחנו. בתסקיר צוין שמדובר באדם שחווה נסיבות חיים קשות, ואף שיש סיכון שיחזור לסורו, יש גם סיכוי משמעותי לשיקומו.

 

הנאשם מצדו הביע חרטה, ציין שהוא מודע לחומרת העבירה וסיפר על שינוי חיובי בהתנהגותו. הוא ביקש להימנע ממאסר בפועל ולהטיל עליו שוב תקופה של מאסר על תנאי בלבד.

 

סיכוי ממשי

השופטת שרית זוכוביצקי-אורי קבעה כי אף שהכלל במקרים אלה הוא להפעיל את התנאי, בית המשפט יכול להפעיל שיקול דעת במצבים שבהם העונש יפגע באופן כבד בשיקומו של הנאשם. "לאחר ששקלתי את האמור בתסקיר ולא בלי לבטים, החלטתי להעניק לנאשם הזדמנות אחרונה לתקן את דרכיו ולאפשר שיקומו", כתבה בפסק הדין.

 

היא הבהירה שלא נעלמו מעיניה יתר שיקולי הענישה – גמול, הרתעה ומניעה – כולל האינטרס הציבורי שבהענשת מי שהרהיב עוז ונהג מבלי שהורשה לנהוג, פעמיים. "ואולם סבורה אני כי במקרה דנן חברו השיקולים האינדיבידואליים של הנאשם עם שיקולי הציבור בכללותו לאותה המטרה, והיא שבסופו של דבר ישנו סיכוי ממשי כי הנאשם לא יבצע עבירות נוספות ויחדל מלסכן את ציבור עוברי הדרך".

 

בהקשר זה הדגישה השופטת זוכוביצקי-אורי שכיום יש לנאשם רישיון נהיגה, כך שהסיכוי שישוב לבצע את אותה עבירה פחת באופן ניכר. משכך, ולאחר ששקלה את הדברים "בכובד ראש", כלשונה, החליטה להימנע מהפעלת התנאי.

 

על הנאשם נגזר עונש שכלל קנס בסך 1,000 שקל ופסילת רישיון נהיגה לתקופה של 11 חודשים, וכן פסילה על תנאי. בנוסף נגזרו עליו שישה חודשי מאסר על תנאי למשך שנתיים נוספות.

 

  • לקריאת גזר הדין המלא – לחצו כאן
  • הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין
  • שמות ב"כ הצדדים לא צוינו בגזר הדין
  • עו"ד רון סייג עוסק בדיני תעבורה
  • הכותב לא ייצג בתיק

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים