שתף קטע נבחר

כשהילדים צמודים למסכים: הנזק לעיניים והפתרון

השימוש האינטנסיבי של הילדים בסמארטפונים ובמחשבים עלול לגרום לנזק בלתי הפיך לעיניים ולפגיעה בשינה. כיצד ציפוי חוסם אור כחול על משקפי הראייה יכול לסייע והאם הוא מתאים לכל אחד?

בשיתוף מכבי ממבט ראשון

 

בצד היתרונות המאוד מבורכים שהביא עימו העידן הדיגיטלי, הצפייה האינסופית במסכים זעירים גובה מחיר כבד מהעיניים של הילדים. האופטמטריסט יובל וינטר, מרשת מכבי במבט ראשון, מציין ש"השימוש האינטנסיבי של הדור הצעיר, במיוחד בסמארטפונים, טאבלטים ומחשבים, כולל למידה משולבת מחשב בחלק לא מבוטל מבתי הספר, טומן בחובו חשיפה לאור כחול שעלול לגרום לנזק בלתי הפיך לעיניו".

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)
 

מה זה בכלל האור הכחול?

עיני בני האדם חשופות לדברי וינטר לשלושה סוגי גלי אור: קצר אולטרה סגול (100-380 ננומטר), ארוך אינפרה אדום (780-10,000 ננומטר) ומכלול קרני האור הנראים על ידי העין האנושית (380-780 ננומטר). כל מקור אור פולט תאורה וקרינה שונות בעוצמתן. במקורות האור המלאכותיים קיימים אורכי גל מסויימים (צבעים) שעוצמתם גבוהה במיוחד, לעומת שאר הספקטרום. אחד הצבעים שעוצמתם גבוהה הוא הצבע הכחול-סגול, שכאמור חשיפה מרובה אליו פוגעת באופן מצטבר ביכולת הראייה שלנו.

 

"רקמות העין אינן ערוכות להתמודד עם חשיפה כל כך גבוהה ומתמשכת לאור הכחול. לא רק שהאור הכחול פוגע לאורך זמן ברשתית של העין, אלא שהוא מעכב את שחרור המלנטונין, ההורמון הטבעי שמכניס את הגוף למצב שינה. כלומר, הישיבה הממושכת מול מחשב או מול הסמארטפון בשעות הערב פוגמת ביכולת של הילדים להירדם והופכת אותם ליותר עירנים", אומר וינטר ומוסיף שהתופעה גורמת לבעיות בריכוז ופגיעה באיכות השינה.

 

ציפוי חוסם אור כחול

בשנה האחרונה, בנוסף לציפויים שהפכו עם הזמן לטריוואליים בעדשות המשקפיים והכוללים ציפוי נגד שריטות ונגד השתקפויות, נוסף גם ציפוי חוסם אור כחול. מדובר בציפוי בעל גוון כחלחל שתפקידו העיקרי הוא מניעת כניסת אורכי הגל הקצרים (כחול בעיקר) המזיקים לעין. "הציפוי החוסם החדש אינו מפריע כלל לראיית המשתמש ולא פוגם בחדות או בצלילות הראייה. השוק מוצף בציפויים מסוג זה וכיוון שהייתה תלונה על כך שהצבע של הציפוי בולט מדי וצועק, יצא לאחרונה לשוק פטנט חדש בדמות חומר חוסם אור כחול ששולב בתוך יציקת הפלסטיק של העדשות".

 

לכתבות נוספות בנושא - לחצו כאן

 

מפריט איזוטרי שעורר תחילה לא מעט חששות וספקות, ציפוי חוסם אור כחול הופך בהדרגה לתוסף פופולארי בקרב מרכיבי משקפיים. "אנשים שמשתמשים בציפוי חוסם אור כחול מדווחים על פחות עייפות בעיניים, פחות עצבנות ובאופן כללי הם יותר רגועים כיוון שהגוף שלהם עובד בצורה סדירה יותר ואיכות השינה שלהם זכתה לחיזוק משמעותי". עם זאת, וינטר מודה שלא מדובר ב-100 אחוזי הצלחה וכי מספר לקוחות שלו החזירו את העדשות המצופות באנטי אור כחול מסיבות שונות.

 

הגנה על העיניים

הפופולאריות ההולכת וגוברת של הציפוי החדש יחסית הובילה לירידה משמעותית במחירו. וינטר מציין, כי "ההבדל כיום במחיר העדשה הרגילה לעדשה המצוידת בציפוי חוסם אור כחול הוא מינורי, שלא לדבר על כך שמדובר בתוספת מאוד חשובה".

 

הציפוי חשוב מאוד להגנה על העין, אבל יחד עם זאת אינו מונע חדירה של קרינה אולטרה-סגולה מהצד. מדובר אגב בציפוי בילט אין בתוך העדשה שלא ניתן להסרה.

 

לדברי וינטר אין כל סיבה לחשוש מההשלכות הרפואיות של השימוש בחומר הגלם "כי כל החברות שמייצרות את החוסם עומדות בתקנים הבינלאומיים הכי מחמירים של מינהל התרופות האמריקני, האיחוד האירופי וכדומה. לא מוציאים דבר כזה לשוק מבלי שהתקבלו כל האישורים הנחוצים". עוד הוא מוסיף, כי "גם העמידות של העדשות הללו אינה שונה מכל עדשה המצופה בציפוי של הפחתת שריטות והפחתת השתקפות. מה גם שהן באות עם אחריות לפרק זמן ממושך".


בשיתוף מכבי ממבט ראשון






פורסם לראשונה 16/11/2016 13:07

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
הצפייה האינסופית במסכים זעירים גובה מחיר
צילום: shutterstock
מומלצים