שתף קטע נבחר

200 אלף טלפונים "לא חכמים" נמכרים בארץ בשנה

אייפון? גלקסי? בישראל נמכרים לא מעט מכשירי טלפון בסיסיים ("פיצ'ר-פונס"), כמו של פעם, לשיחות ומסרונים בלבד. מי מוכן עדיין להסתפק במועט ולמה, ומה חדש בעולם הישן

בעולם שבו לכל ילד יש סמארטפון בכיס, קשה לדמיין שרק לפני עשור עוד התנהלנו עם טלפון סלולרי פשוט, אשר במקרה הטוב כלל (או שניתן היה להתקין בו בדרך מסורבלת) אפליקציית ניווט בסיסית, נגן מוזיקה עם זיכרון מוגבל ומצלמה באיכות נמוכה. היום הטלפון הצמוד לכף ידנו הוא כבר סופר־מחשב המאפשר לבצע כמעט כל משימה שתעלה על דעתנו.

 

אבל מתברר כי אף שהרוב המכריע בישראל עושה כיום שימוש בסמארטפונים לגוניהם - כלומר מכשירים בעלי צג מגע גדול, המופעלים באמצעות נגיעות אצבע - מתברר כי במקביל ומתחת לרדאר שוק הטלפונים הבסיסיים של פעם ("פיצ'ר-פונס") חי ובועט. לפי הערכות גסות בישראל נמכרים מדי שנה כ-200 אלף מכשירי טלפון בסיסיים דרך מפעילות הסלולר וחנויות בשוק הפתוח (רשתות כמו באג, דינמיקה סלולר ואייבורי). "מדובר בשוק מצומצם יחסית אך יציב, בהשוואה לכ-2.5 מיליון מכשירי סמארטפון שנמכרים בישראל מדי שנה", אומר צביקה שיינפלד, סמנכ"ל החטיבה הפרטית הקמעונאית בפרטנר.

 

לא מחוברים

לצורך העניין, "טלפון פשוט" הוא מכשיר המיועד לביצוע שיחות קוליות ולשליחת מסרונים - ובמקרה הטוב כולל גם מחשבון ומשחק אחד או שניים. מדובר בטלפונים אשר מיועדים לאנשים שלא נזקקים לכל שלל התכונות המשולבות בסמארטפונים, או כאלה שמתקשים לתפעל מכשירי מגע. "טלפון פשוט" הוא כל מכשיר שלא כולל מערכת הפעלה חכמה - כמו אנדרואיד של גוגל, iOS של אפל או Windows phone של מיקרוסופט.

 

תזכורת: הסמארטפון, במתכונתו הבסיסית המוכרת כיום, הגיע לעולם ב-2007, כאשר אפל הציגה את האייפון הראשון שלה. לפניו הופיעו בשוק מכשירים מתקדמים כמו ה-N95 וה-N97 של נוקיה, אשר היוו שכלול של הפיצ'ר־פון הפשוט וכללו את מערכת ההפעלה סימביאן בגרסה ייחודית. בכמה דגמים מתקדמים של יצרניות אחרות, כמו HTC ומוטורולה, שולבה "ווינדוס מובייל" של מיקרוסופט. "חנויות אפליקציות" הופיעו במתכונת ראשונית מאוד, אך לא זכו לפופולריות, ורוב המשתמשים הסתמכו על אפליקציות שהגיעו עם המכשיר או דרך מפעילות הסלולר.

 

הסלולרי הפשוט סימל באותה תקופה את האפשרות להיות מחובר. ווטסאפ ופייסבוק אמנם לא היו קיימים, אבל היכולת לשלוח מסרון לכל אחד, ובמהירות, היוותה שדרוג משמעותי באיכות החיים. הסמארטפונים הקפיצו בבת אחת את החוויה בכמה דרגות - מסך מגע ומערכת הפעלה חכמה הצליחו לעשות את זה. היום, טלפון סלולרי שאינו סמארטפון נמצא אצל מי שמבקשים להיות "מחוברים לעולם" ברמה מינימלית בלבד, בלא לאפשר לרשתות החברתיות להיכנס להם לתוך הווריד. יש שעושים זאת מסיבה עקרונית - כאלה שרוצים להתנזר ממיילים ומהודעות מהרשתות החברתיות - ויש כאלה שעבורם טלפון בסיסי פשוט עונה להם על כל הדרישות.

 

המעסיק החסכן

"מדובר בקהלים שמשתמשים במכשיר למטרה המקורית שלשמה הוא הומצא - שיחות טלפון ומסרונים", אומר שיינפלד. "בפרטנר, חלק משמעותי מהמכשירים שנמכרים בקטגוריה הזו מיועדים לאוכלוסיות מבוגרות, והם תוכננו במיוחד עבורן". גם מיקי ברקן, מנהל אגף ציוד קצה וריטייל בפלאפון, מציין את הביקוש לטלפון פשוט בקרב מבוגרים, אבל מספר על קהלים נוספים: "בחברות רבות המעסיק לא מעוניין שהעובד יתעסק בזמן העבודה בדברים אחרים. לכן, בבתי מלון למשל מציידים את העובדים במכשירים סלולריים בסיסיים. דבר דומה אנחנו רואים בחברות אבטחה: המעסיק לא רוצה - וגם לא רואה צורך - להשקיע הרבה כסף במכשיר מתקדם, ולכן מספק לעובדיו את המינימום הנדרש".

 

עוד ציבור העושה שימוש מאסיבי בסלולריים הבסיסיים והזולים הוא עובדים זרים. רבים מהם נוהגים לרכוש מכשירים כאלה יחד עם כרטיסי סים במסלולי פרי־פייד (תשלום מראש). וגם עבריינים אוהבים את המכשירים הזולים האלה, שעשויים לשמש לצורך "משימה" חד־פעמית, בלא להותיר עקבות של בעליהם. לטלפונים פשוטים זולים אין אפילו רכיב GPS - מה שמקשה על האיתור שלהם. "והקטגוריה הזו משרתת גם את הלקוח המזדמן, שמעוניין בתוכנית פרי־פייד ללא קישור לחשבון בנק או להוראת קבע", אומר שיינפלד.

 

קהל אחר המהווה צרכן כבד של טלפונים פשוטים הוא החרדים: מדובר במגזר שמעדיף את המכשירים הללו, דווקא בגלל מה שאין בהם - בעיקר החשיפה לאינטרנט - ואף דורש "תעודת כשרות". טלפונים "כשרים" צריכים לקבל את אישור "ועדת הרבנים לענייני תקשורת", והם חסרים את היכולת לשגר ולקבל מסרונים או לגלוש ברשת. בעצם, מדובר בטלפון בסיסי שעבר סירוס נוסף.

 

עוד קהל יעד של הטלפונים הבסיסיים הם אנשים הנזקקים למכשיר חלופי זמני באופן מיידי. מי שנתקע בהפתעה עם סמארטפון שבור לא תמיד ירצה או יוכל להשקיע מיידית אלפי שקלים בסמארטפון חדש. ההעדפה במקרים האלה היא לרכוש טלפון זמני, זול מאוד. המכשירים האלו נמכרים אפילו בתחנות דלק.

 

הקראה קולית  

ותתפלאו: למרות שמדובר בטלפונים המיועדים לפלח אוכלוסייה מצומצם מאוד, עדיין מגיעים לישראל דגמים חדשים. חברת ZTE השיקה בימים אלה בארץ את דגם F327S - מכשיר פתוח (לא צדפה) בעל מסך בגודל 2.4 אינץ', מצלמה עם חיישן 2 מגה-פיקסל עם פלאש, התקן בלוטות', כפתורים גדולים ומספר אפליקציות פנימיות: ממיר מטבע, פנס, שעון עצר, שעון עולמי ומחשבון. הטלפון מאפשר לשמור עד 1,000 אנשי קשר ואפילו להרחיב את הזיכרון באמצעות כרטיס (עד 64 ג'יגה). המחיר: 550 שקל.

 

 

דגם F610 של חברה אחרת, MIO, מיועד בעיקר לקהל המבוגרים, או לכאלו המחפשים מכשיר בעל עיצוב צדפה נפתחת עם מקשים גדולים. גם כאן היכולות דומות לאלו של ה־ZTE, רק עם מסך בגודל 2.8 אינץ' ומסך קטן נוסף, הממוקם בצד החיצוני של המכשיר (להצגת השעה). המחיר: 400 שקל.

 

ויש גם את המותג "סליידר", שמציע את W60i - סלולרי המורכב ממקשים מרווחים וגדולים, כאשר המסך עצמו מגיע בגודל 2.2 אינץ'. המצלמה כאן מזכירה אמנם את הרזולוציות בטלפונים מסוף שנות התשעים (0.3 פיקסל), אבל המכשיר כולל בלוטות' לצורך חיבור לדיבורית ברכב וגם תמיכה בשני כרטיסי סים (שני קווי טלפון נפרדים משתי מפעילות סלולר שונות). המחיר: 350 שקל ברשת באג.

 

עוד מותג הוא TEC, המציע את הדגם M526. גם כאן אין הפתעות: מדובר במכשיר עם כפתורים בגודל סביר, מסך 2.4 אינץ', מצלמת 2 מגה-פיקסל ומחיר של 600 שקל. וחברת אלקטל מציעה מכשיר עם מפרט טכני זהה בעיצוב צדפה. גם כאן המחיר הוא 600 שקל. בני גיל הזהב יוכלו ליהנות מדגם 625 של חברת Doro בעיצוב צדפה, כפתורים גדולים, מסך 2.4 אינץ', מצלמת 2 מגה־פיקסל, הקראה קולית של הספרות בעת החיוג ולחצן חירום המחובר למוקד אנושי.

 

 

כאילו קטן

לצד מי שמסתפקים בטלפון לשיחות ולמסרונים בלבד, יש גם רבים שפשוט מעוניינים לשאת עימם טלפון קטן ככל האפשר. "מדובר במבוגרים המעוניינים במכשיר עם כפתורים גדולים, אבל עדיין רוצים לשמור על קשר עם המשפחה בפייסבוק ובווטסאפ", אומר אריאל צור, סמנכ"ל שיווק ברונלייט, המייבאת את הטלפונים של MIO ו־LG. דגם ה־Wine של LG נתפר בדיוק עבור האוכלוסייה הזו. מדובר אמנם בסמארטפון, כי הוא מגיע עם מערכת ההפעלה אנדרואיד, אבל הוא בעל מבנה צדפה מסורתי, כפתורים פיזיים, ומסך מגע בגודל 3.2 אינץ' בלבד. בנוסף, הוא כולל מצלמה בסיסית מאוד של 3 מגה־פיקסל וגם התקן GPS לשימוש באפליקציות ניווט, תקשורת WiFi, בלוטות' לדיבוריות ותמיכה ברשתות סלולר מדור 4. מדובר בסמארטפון שמאפשר לבעליו להרגיש כאילו הוא מחזיק טלפון של פעם, אבל גם ליהנות מיכולות בסיסיות של מכשירים משוכללים יותר. המחיר: 700 שקל.

 

הכתבה פורסמה ב"ידיעות אחרונות"

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים