שתף קטע נבחר

יו״ר קק"ל לנתניהו: אשר כניסת מבקר המדינה לקק"ל

דני עטר במכתב לרה"מ: "נדהמתי למשמע הבשורה, כי ממשלת ישראל, בישיבתה, לא אישרה את ההסכם על אף העבודה המאומצת שהושקעה והאיזונים הרבים שדאגנו לשלב בו, והחליטה להקים ועדה לבחינת הנושא"

על רקע החלטת הממשלה אתמול (יום א') להקים צוות ״בחינה״ להחלת חוק מבקר המדינה על קק״ל, פנה הבוקר יו״ר קק״ל דני עטר במכתב לראש הממשלה בנימין נתניהו, בו ביקש כי הממשלה תאשר את ההסכם שגובש להחלת בקרה בקק״ל. "מה רבה הייתה תדהמתי למשמע הבשורה, כי ממשלת ישראל בישיבתה לא אישרה את ההסכם, על אף העבודה המאומצת שהושקעה והאיזונים הרבים שדאגנו לשלב בו, והחליטה להקים ועדה לבחינת הנושא״, כותב עטר במכתב.

 

כתבות נוספות בערוץ הכלכלה

 

בפתיחה כותב יו"ר קק"ל כי ״מיום כניסתי לתפקיד יו"ר הדירקטוריון בנובמבר 15', הצבתי יעד להפוך את קק"ל לארגון שקוף ויעיל… אחד הנדבכים המרכזיים בדרכנו להשגת יעד זה, אם לא המרכזי והחשוב שבהם, הוא העמדת קק"ל לביקורת המדינה״, כותב עטר. ״כשנחשפו בפניי ממצאי טיוטת הביקורת, שערך משרד המבקר בשנתיים האחרונות בקק"ל, קיבלתי הוכחה נוספת, עד כמה מהווה ביקורת המדינה קטליזטור הכרחי להטמעת נורמות מחמירות של מינהל ציבורי בארגון כמו קק"ל. את עמדתי זו הבעתי מעל כל במה אפשרית, ופעלתי כדי להחיל את הביקורת במסגרת של הסכם וולונטרי.

 

"ואכן, ההסכם, שגובש בעמל רב ע"י הצוותים המשפטיים בשנה האחרונה, ואשר הובא לאישור הממשלה, משקף, לדעת כל הנוגעים בדבר (לרבות מבקר המדינה עצמו), את האיזון הנכון והמדויק בין הצורך בהגברת השקיפות והמינהל התקין בקק"ל לבין השמירה על עצמאותו של הארגון, כחברה פרטית הנמצאת בבעלות העם היהודי ומחזיקה בנאמנות את קרקעותיו". עטר מציין כי ההסכם קובע שהבקרה לא תחול על מדיניות הארגון, לא תהיה בקרה על התורמים ועל לשכות קק"ל - JNF בחו”ל, וכן כי ככל שייערכו דו"חות בנושאי מקרקעין, אלו יהיו בבחינת דו"חות פנימיים שיופנו לקק"ל בלבד.

 

עטר מציין כי "נוסח ההסכם אושר הן ע"י דירקטוריון קק"ל והן ע"י הנהלת ההסתדרות הציונית העולמית, המשקפים את הנהגת העם היהודי בישראל ובתפוצות, אשר מאמינה בכך שמדובר בהסכם חשוב והכרחי, הכולל את מלוא האיזונים הדרושים".

 

"עם זאת, בהקשר זה יש לציין כי גורמים במוסדות הלאומיים הביעו פקפוק באשר לכנות ההתנהלות שהתקיימה עד כה במוסדות אלה, שכן התנגדותם של נציגי הליכוד במוסדות אלה היתה רפה למדי, ככל הנראה ביודעם שכאשר יובא ההסכם לממשלה, הוא יוכשל ממילא על ידי השרים המתנגדים. כך תוכל קק״ל להציג עצמה כרודפת שקיפות אך בפועל שרי הממשלה יחסמו את המהלך וכך קק"ל תהנה מכל העולמות".

 

עטר ממשיך במכתב וכותב כי "בהיותי משוכנע בחשיבות אישור ההסכם הן לטובת ממשלת ישראל, הן לטובת קק"ל והמוסדות הלאומיים כולם והן לטובת הציבור בישראל והעם היהודי בתפוצות, אבקש לזמן אותי להופיע בפני חברי הוועדה שהוסמכה לטפל בנושא. כמו כן, אודה לך מאד, באם תפעיל את מלוא כובד משקלך לכך שההסכם יאושר בממשלה בהקדם האפשרי".

 

כזכור הממשלה היתה אמורה לאשר אתמול את ההסכם שגובש במשך שנה לפתיחת קק״ל לביקורת. את ההתנגדות הוביל שר התיירות יריב לוין ואחריו הביע התנגדות להסכם גם שר הקליטה זאב אלקין. על פי הצעת המחליטים שהובאה לממשלה, היה צורך באישור הממשלה כדי להעביר את הסמכויות בנוגע לקק״ל לראש הממשלה, ושהוא יהיה זה שיורה על החלת הביקורת.

 

אולם כאשר עלה הנושא לדיון, התנגד כאמור לוין להצעה כפי שנוסחה. כיוון שכך הציע ראש הממשלה נתניהו להקים ועדה שבה יהיו חברים שני המתנגדים למהלך - לוין ואלקין, וכן יהיה חבר שר הבריאות יעקב ליצמן שנושא קק״ל פחות נוגע אליו לכאן או לכאן, שר הבינוי יואב גלנט ומזכיר הממשלה, והם שיגבשו הכרעה בנוגע להליך השקיפות בקק״ל.

 

כיוון ששניים מחברי הצוות מתנגדים מוחלטים להצעה, קשה לראות כיצד יסוכם כי הם מקבלים אותה כפי שהיא. גורמים במערכת הפוליטית טוענים כי גם נתניהו עצמו לא אהב את ההסכם שמאפשר למבקר המדינה לראשונה לקיים בקרה בארגון המוגדר "פרטי" ואשר משמש בין היתר כזרוע לגיוס תרומות.

 

את ההתנגדות להחלת השקיפות על קק"ל הובילו כאמור לוין ואלקין. לוין פתח בדברים והביע את הסתייגותו ואליו הצטרף אלקין שהסביר לשרים כי המהלך יביא לזליגה של בקרה מקק״ל אל המוסדות הלאומיים האחרים - "זה יתחיל בקק"ל וימשך לחטיבה להתיישבות ולסוכנות" אמר.

 

השניים הביעו התנגדות לכך ש"קק"ל תהפוך לזרוע ארוכה של המדינה ואז תאלץ לפעול על פי עקרונות שיוויון". כוונתו של אלקין היתה להשוואה אל מה שקורה ברמ"י, כאשר היא נדרשת להקצות אדמות בשיוויון לכלל אזרחי המדינה. "אנחנו רוצים שקק"ל תמשיך לייצג את העם היהודי ולא את כלל אזרחי מדינת ישראל. זה גוף שהוקם בכספי תורמים יהודים מכל העולם עוד לפני שהוקמה המדינה" טען אלקין.

 

בתום הדברים הודיע ראש הממשלה כי הוא עצמו צריך זמן כדי לחדד את הנושא ולגבש עמדה.

 

לצוות ניתנו מספר שבועות לעבודה, לא ברור בדיוק מה מועד סיומה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלי סגל, חגי דקל
דני עטר
צילום: אלי סגל, חגי דקל
מומלצים