שתף קטע נבחר

מהו החומר האדום אותו מטילים מטוסי הכיבוי?

מעבר ל'סופרטנקרים' ולמטוסים המיוחדים שמוזנקים לכאן, השריפות של הימים האחרונים דורשות גם חומרים מתקדמים שבלעדיהם לא היה ניתן לכבות את הלהבות; ומהי הזווית הישראלית?

השריפות המשתוללות ברחבי המדינה בימים האחרונים מאיימות לכלות בתים, עצים ורכוש רב, ולצורך ההתמודדות מולן עולים מטוסי כיבוי לאוויר ומפזרים חומר אדום ייחודי, שנראה היטב בצילומים מאתרי השריפות. מהו אותו חומר וכיצד הוא פועל?

 

מעכבי השריפה מיוצרים בעיקר בארה"ב, קנדה, צרפת, ספרד וגרמניה. מטרתו של החומר היא לא לכבות את השריפה אלא למנוע את התפשטותה בשלבים הקריטיים הראשונים של תהליך הכיבוי.

 

מעכב השריפה מסמן 'קווי אש' ותוחם את השריפה כדי להקל על כוחות הכיבוי למנוע את התפשטותה. לאחר פיזורו, החומר מאפשר לכוחות הכיבוי להשתלט על השריפה באותו אזור תחום. החומר שקוף ביסודו. מטרתו של הצבע שבמקרים רבים צבעו אדמדם והעשוי ממינרלים , לאפשר לכוחות הכיבוי זיהוי ויזואלי של 'גבולות הגזרה' בהן מצויה האש. מעכב השריפות משנה את הדרך בה תאית מתפרקת והופך את החומרים הדליקים כמו עצים ודשא לכאלה שאינם מהווים סכנה לדליקה.

 

המוצר, שמבחינה כימית מקוטלג ממשפחת החומצה זרחתית נחשב לבטוח, ליעיל ולידידותי לסביבה בתחום מעכבי השריפה, ומאושר לשימוש, בין היתר, גם על ידי שירות היערות של משרד החקלאות האמריקני. בנוסף, כל החומרים מאושרים לשימוש על ידי מנהל התעופה האמריקאי ויש לו את כל האישורים הנחוצים על ידי חברות בניית המטוסים. מכיוון שברחבי העולם עוברים מוצרי 'מעכבי השריפה' בדיקות כה קפדניות על ידי הרשויות המוסמכות לכך, אין הרבה יצרנים בתחום.

 

תחום עיכוב הבעירה חיוני ביותר עבור הסביבה, והטיפול היעיל בשריפות תופס קדימות רבה יותר בקרב מדינות. ההשפעה העיקרית וארוכת הטווח של שריפות יער, לצד כמובן הפגיעה בטבע, היא הפיכת חלק ניכר מהביומסה של העצים לפחמן דו-חמצני, גז חממה התורם להתחממות כדור הארץ. ואכן, על פי נתוני ה-NIFC, המרכז הלאומי האמריקני לטיפול באש, מתרחשות 105,534 שריפות יער בממוצע בשנה, ופוגעות בכ- 2 מיליון דונמים של חורש רק בארה"ב.

 

ויש לתחום החשוב הזה גם זווית ישראלית. כיל היא החברה המובילה בעולם בתחום ייצור מעכבי השריפה, ומספקת את המוצר לארגוני כבאות רבים ברחבי העולם.

 

רשימת המוצרים של כיל בתחום כוללת מוצרים להגנה מדליקות, כמו גם חומרים לטיפול במפגעים העשויים מעץ ונייר, וכן מגוון מעכבי שריפה לשימוש בעיכוב התפשטות שריפות בטבע. בעת השריפה שכילתה יערות בכרמל בשנת 2010 תרמה כיל לשירותי הכיבוי בישראל כ 500 טון של מעכבי שריפה מהמחסנים שלה באירופה, ואלו הועלו, למשל, ל'סופרטנקר' המפורסם כדי להתמודד עם השריפה הגדולה.

 

כיל אף זכתה בספטמבר השנה במכרז לאספקת 418,000 גלונים של מעכבי שריפה לחיל האוויר האמריקני (USAF), שנחשב לצרכן מרכזי של חומרים להתמודדות עם שריפות. חברה נוספת בתחום מעכבי השריפה היא 'בודנהיים' הגרמנית.

 

בשיתוף כיל

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים