שתף קטע נבחר

נא להכיר: מכשירי האסתטיקה החדשים להצערת העור

הרופאה או הקוסמטיקאית שלך הביאו לקליניקה מכשיר חדש שעושה פלאים? כן, עולם היופי עובר טלטלה: טיפולים חדשניים, שנשענים על טכנולוגיות פורצות דרך, מחליפים את מקומם של הניתוחים והיום אפשר להגיע לתוצאות מרחיקות לכת, בפחות כאבים ובהחלמה קצרה יותר. מהן הטכנולוגיות ומה הן יודעת לעשות?

המכשירים המבוססים על אנרגיות ממקורות שונים (גלי אור, רדיו או קול) החלו מחלחלים לעולם הרפואה במחצית השנייה של המאה ה־20. המכשירים הראשונים שגויסו לטובת הרפואה האסתטית, באמצע שנות ה־80, היו מבוססים על אנרגיית לייזר. הם נועדו לטיפול בכלי דם קטנים, שאינם הפרעה רפואית אלא פגם אסתטי, כמו אדמומיות או קופרוזה בפנים ובאזור המחשוף.

 

בתחילת שנות ה־90 נכנסו לשימוש לאותה מטרה גלי IPL. עד מהרה חרג הטיפול בלייזר וב־IPL מטיפול בנימי דם והוקדש לשימוש נרחב בתחום הסרת השיער לצמיתות. ב־15 השנים האחרונות התרחב השימוש במקורות האנרגיה האלה גם למטרות קוסמטיות אחרות, כמו הצערת העור. הגילוי פתח פתח לשפע של יישומים ולגיוסם של מקורות אנרגיה אחרים למטרות אלה, כמו למשל אנרגיית גלי הרדיו והאולטרסאונד.

 

אנרגיות חיוביות

הרעיון שמאחורי השימוש באנרגיה ממקורות שונים כדי להצעיר את העור מבוסס על מנגנוני הריפוי של העור עצמו. המכשיר, שגורם

למיקרו־פציעה, מגרה את המנגנון הטבעי, וכשהעור מתרפא הוא נראה יותר טוב. המכשירים מצליחים להגיע עם האנרגיה הגורמת לפציעה לעומקים שונים של העור ולהפעיל את מנגנוני הריפוי של תאים ורקמות פנימיים, כמו סיבי הקולגן והאלסטין, האחראים על גמישות העור ועל המראה המתוח שלו. הטיפול יכול לשפר את מרקם העור, להחליק קמטים וקמטוטים, לסייע בהעלמת כתמים ופגעי עור ולשוות לו מראה רענן וצעיר יותר.

 

טכנולוגיות אחרות, כמו למשל הריסת תאי שומן על ידי הקפאה או שימוש באנרגיית אולטרסאונד, משמשות לטיפול בעודפי שומן או בצלוליט ולהצרת היקפים בגוף. ויש גם מכשירים המגייסים לטובת הטיפול תובנות הקשורות באסתטיקה של העור, כמו עידוד התחדשות העור בעזרת חמצן. ביקשנו מד"ר שמעון אקהויז, יו"ר ומייסד חברת סינרון קנדלה, לעשות לנו סדר בטכנולוגיות השונות והטיפולים להם הן מיועדות.

 

הטיפולים

לייזר לטיפול בקמטים, בכתמים, בצלקות, בסימני מתיחה, להעלמת נימים, למיצוק עור הפנים: הלייזר פולט אור קוהרנטי, מונוכרומטי באורך גל אחד ובפיזור נמוך. בטיפולי העור הגל נבלע בצורה סלקטיבית ברקמה או בתא שצבעם כהה, כמו נימי דם, שורש שערה או כתם מלנין. אנרגיית האור מתורגמת לחום והורסת או ממיסה את התא שבו פגעה. היתרון הגדול בטכנולוגיית הלייזר הוא האפשרות לבחור באורך גל האופטימלי ליישום, כלומר למטרה שבה מטפלים. קל יותר לכוון איתו ולא לפגוע בסביבה המטופלת. החיסרון, כשמדובר בטיפולים להצערת העור, הוא עומק החדירה המוגבל.

 

IPL להסרת שיער ולטיפול בכתמים בעור: IPL או טכנולוגיית הבזקי האור מבוססת על מקור אור בספקטרום רחב ובאורכי גל רבים יחד. יתרונה על פני הלייזר הוא בטווח הצבעים שעליו מתבייתת קרן האור (לעומת צבע אחד בלייזר), המאפשר טיפול גם בכתמים בהירים יותר. האנרגיה עוצמתית פחות מהלייזר, דבר שיכול להיתרגם ליתרון כשמדובר בכאב שנגרם בטיפול. חסרונה של השיטה בהיותה פחות ממוקדת.

 

גלי רדיו להצערת עור הפנים, להצרת היקפים ולטיפול בצלוליט: גלי הרדיו, אנרגיה חשמלית המושקעת בעור בתדירויות שונות, יוצרים חימום כתוצאה מההתנגדות החשמלית של הרקמה שאינה מושפעת מצבע, ולכן יש לה אפשרות חדירה עמוקה יותר. החימום בעומק העור יכול להגיע עד לסיבי הקולגן והאלסטין, ליצור פציעה מבוקרת וכתוצאה ממנה מתיחה. השימוש בגלי רדיו, שהחל בטיפולי הצערה לעור הפנים, התרחב עם השנים גם לטיפולי הצרת היקפים ולטיפול בצלוליט באזורים שונים בגוף.

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

 

אולטרסאונד למיצוק הצוואר והלסת ולפירוק תאי שומן: עוד סוג של אנרגיה ששימש במקור לדימות וגויס ב־15 השנים האחרונות גם לטיפול בעור. משתמשים באנרגיה זו בשתי צורות – ליצירת פציעה מבוקרת בעומק העור על ידי חימום (כמו אנרגיות האור וגלי הרדיו) וגם ליצירת אנרגיה מכנית, שאינה גורמת לחימום אך גורמת לשבירה סלקטיבית של תאי שומן. היתרון בשימוש באנרגיה המכנית הוא האפשרות להמיס תאי שומן בלי לפגוע ברקמה אחרת ובלי לגרום לכאב.

 

גלי הלם לטיפול בצלוליט: גלי ההלם הם גלי קול בעוצמה גבוהה המשמשים להשגת אנרגיה בפולס קצר במקום בגל רציף. אחד השימושים המקובלים בהם ברפואה הוא בשבירת אבני כליה או בריפוי שברים. ברפואה האסתטית יש היום מכשירים המנצלים את האנרגיה האקוסטית לטיפול בצלוליט. ההוכחות ליעילות השיטה עדיין לא ברורות, אך היתרון בה הוא שהטיפול אינו כרוך בכאב וזול יחסית לטיפולים אחרים.

 

LED לטיפול בפיגמנטציה, בדלקות ובהזדקנות העור: טכנולוגיית הטיפול בלד מסתמכת על ההנחה שהארה על העור באורכי גל שונים עשויה לטפל בבעיות כמו פיגמנטציה, הזדקנות, דלקות ועוד. בשונה מאנרגיית האור המופקת מלייזר או מ־IPL, הכמות המופקת מנורות הלד ליחידת זמן נמוכה יותר, אינה גורמת לפציעה, ולכן הטיפול אינו כואב אך גם התוצאות מוגבלות.

 

הקפאה לטיפול בעודפי שומן: טכנולוגיה המסתמכת על הוכחה מדעית שתאי השומן התת־עוריים רגישים לקור יותר מכל רקמה אחרת בגוף. המכשיר מתחבר בוואקום לאזור הנבחר ויוצר קירור הדרגתי, שבמהלכו נפגעת שכבת השומן בצורה מוגבלת, בלי לפגוע בתאים אחרים. הפגיעה בתאי השומן משרה תהליך ביולוגי של מוות של חלק מתאי השומן. השומן מופרש מהגוף במשך כשלושה חודשים לאחר הטיפול בתהליך טבעי, באמצעות מערכות הדם והלימפה. הטיפול אינו פולשני, אך האזור המטופל נראה ומרגיש מודלק במשך שבוע עד שבועיים לאחר הטיפול.

 

חמצן לרענון ולעידוד התחדשות העור: הטיפול בקפסולות המזרימות לעור חמצן בלחץ מסתמך על ההנחה שאם מעניקים לתאים יותר חמצן הם מצליחים להתחדש במהירות ולנצל טוב יותר חומרים המוחדרים אליהם בעקבות החשיפה לחמצן טהור. הטיפול אינו פוצע ואינו כואב, וגם אם ההוכחות הרפואיות ליעילותו אינן מוחלטות – הוא אינו מזיק.

 

השילוב מנצח

חלק ניכר מהמכשירים הנמצאים היום בשימוש אצל רופאים ובמכוני יופי עושים שימוש ביותר מטכנולוגיה אחת, כדי למקסם את התוצאות. כך, למשל, שילוב של לייזר וגלי רדיו מאפשר טיפול המשלב דיוק (של הלייזר) עם חדירה עמוקה יותר (של גלי הרדיו). שילוב של אולטרסאונד וגלי רדיו מאפשר חימום מבוקר של תאי שומן (בעזרת האולטרסאונד) עם יכולת המיצוק (של גלי הרדיו). לפעמים משתמש הרופא או המטפל בכמה מכשירים שונים באותו הטיפול כדי לקבל תוצאה אופטימלית המותאמת לצרכיו של המטופל.

 

בין הרופא לקוסמטיקאית

חלק מהמכשירים המשמשים לטיפולים אסתטיים מצויים במרפאות ומופעלים על ידי רופאים בלבד, אחרים נמצאים ברשותם של מכוני יופי וקוסמטיקאיות שעברו הכשרה להפעלת המכשיר. ההבדל בין המכשירים הוא בעוצמת הטיפול. בעוד שאצל הקוסמטיקאיות מדובר בעיקר במכשירים מבוססי IPL ולייזר בהספקים נמוכים, המכשירים המופעלים בידי רופאים מאפשרים פעולה אגרסיבית ועמוקה יותר – והתוצאות, כמובן, בהתאם.

 

העתיד כבר (כמעט) כאן

על אף השפע הבלתי נדלה של מכשירים וטכנולוגיות העומדים כבר עתה לרשות תעשיית היופי, נראה שהמילה האחרונה רחוקה מלהיאמר. בין החידושים שעליהם עובדת התעשייה, ושסנוניות ראשונות שלהם כבר נמצאות בשימוש, אפשר למנות מכשירי לייזר הפועלים בפולסים קצרים מאוד, כדי ליצור פציעה על ידי אפקט מכני ולא על ידי נזק תרמי. השימוש הראשון במכשירים מסוג זה היה להסרת קעקועים, ואילו כעת מכוונים המכשירים גם למלחמה בפיגמנטציה ולהצערת העור. היתרון הגדול של השיטה הוא בתוצאות הדומות לטיפול בלייזר עם כאב מופחת וזמן החלמה קצר יותר.

 

"המגמה השלטת היום בתחום האסתטיקה היא למצוא פתרונות המצמצמים את הצורך בניתוח ונותנים העדפה לפעולות זעיר־פולשניות ולא פולשניות", אומר בני שפירא, מנהל תחום כירורגיה פלסטית ואסתטיקה ב־א.מ.י טכנולוגיות רפואיות בע"מ. אחת הדוגמאות האחרונות היא מכשירים שמשתמשים בטכנולוגיה של "הזרקת RF" (גלי רדיו) המאפשרים להחדיר את האנרגיה לעומק ולהגיע לטיפולים אסתטיים מדויקים, מבוקרים ובטוחים למיצוק העור ולטיפול בעודפי עור, בקמטים ובקמטוטים.

 

התקדמות משמעותית נוספת נרשמת גם בתחום הבקרה על תוצאות הטיפולים. כך למשל הוצגה לאחרונה מערכת צילום תלת־ממד המאפשרת למדוד ולצלם את המטופלות לפני ואחרי טיפולי הצרת היקפים ומסייעת לבקרה על יעילות הטיפול ועל תוצאותיו.

 

מערכת חדשנית אחרת שמיועדת להצערת העור אינה משתמשת כלל באנרגיות של אור, חשמל או קול אלא רק באנרגיה ישירה של חום. חלקיקי המערכת מתלהטים לחום של 400 מעלות ונוגעים באזור המטופל במשך חלקי שנייה, גורמים לפציעה מבוקרת ולהתחדשות. יתרונה של המערכת הוא בפשטותה ובמחירה, הנמוך בהרבה ממערכות המבוססות על מקורות אנרגיה אחרים.

 

פיתוחים נוספים שאפשר להצביע עליהם הם בתחום המכשירים להמסת שומן ולמיצוק בטכנולוגיות יעילות המייתרות את הניתוח המסורתי.

 

מגיעים עד הבית

קטגוריה חדשה שהולכת ותופסת תאוצה בזמן האחרון היא מכשירי יופי לטיפול ביתי. כשם שטכנולוגיית הסרת השיער בלייזר וב־IPL הולידה מכשירים המאפשרים להסיר את השיער בבית, כך גם מכשירים להצערת העור עוברים התאמה לשימוש ביתי. המכשירים הביתיים אמנם מבוססים על טכנולוגיות בטוחות כמו IPL ו־LED ובהספק נמוך יותר, אך הם מאפשרים ללקוחות לחזור בנוחות על הטיפולים בזמן הפנוי העומד לרשותם. היתרון של הטיפולים במכשור הנמצא במכון או אצל רופא יישאר ברור: במספר טיפולים קטן יותר אפשר להשיג תוצאות טובות יותר, והטיפול נעשה בידי מומחה בעל ניסיון.


הכתבה מתפרסמת במוסף "זמנים בריאים" של "ידיעות אחרונות"





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
כך תצליחו להיראות צעירים יותר בלי ניתוח
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים