שתף קטע נבחר

זהירות: עקיצות של מתקיני דודי שמש

מוכרים דוד מזויף כמקורי, סוגרים מחיר נמוך וביום ההתקנה מכפילים אותו, מתקינים לכם דוד ישן שנצבע כך שייראה חדש. מהן העקיצות שאמורות להדליק לכם נורה אדומה? אתר "המקצוענים" עם כמה שיטות של רמאים שכדאי להיזהר מהן

מוכרים דוד ישן בתור חדש, מדביקים מדבקה של עמידה בתו תקן על מוצר מזויף, סוגרים מחיר נמוך וביום ההתקנה מכפילים אותו ולא מתקינים לכם את האביזרים הנלווים הדרושים. אלו העקיצות הנפוצות של מתקינים חאפרים של דודי שמש ודודי חשמל. כמובן שלא כל בעלי המקצוע הם נוכלים שירמו אתכם, ומרביתם בעלי מקצוע אמינים ומקצועיים שעובדים בהגינות. ועדיין, כדי לוודא שאינכם נופלים בפח ולא משלמים אלפי שקלים על דוד ישן שיתקלקל תוך כמה חודשים, הנה כמה דברים שצריכים להדליק נורה אדומה.

 

עוד כתבות בנושא:

מים חמים ומהר: הכל על מאיץ חום בדוד

דוד שמש: העיקר האמינות

להתקין דוד שמש במקום דוד חשמל - זה כדאי?

 

סוגרים מחיר נמוך בטלפון ומכפילים אותו ביום ההתקנה

סגרתם עם המתקין מחיר וקבעתם איתו יום להתקנה. כשהוא מגיע, אתם מגלים שמבחינתו המחיר כולל רק את עלות הדוד. מה לא כולל המחיר? לא כולל מע"מ, לא כולל התקנה, לא כולל מעמד לדוד ולא כולל שסתום. כך, אתם מוצאים את עצמכם מול מחיר שהוא פי 2 ממה שסוכם מראש.

 

כיצד ניתן להימנע מכך? "לפני שסוגרים את העסקה חשוב שכמה שיותר פרטים יהיו כתובים בהצעת מחיר מפורטת שתישלח אליכם", מציעה שני לוי, סמנכ"ל שיווק באתר "המקצוענים". "על ההצעה לכלול את סוג הדוד, כל החלקים הכרוכים בתשלום, המחיר לאחר מע"מ, עלות ההתקנה ועלות ההובלה".

 

אבל גם לכם כצרכנים יש אחריות ליידע את המתקין בכמה שיותר פרטים, כמו המיקום שעליו יהיה מותקן הדוד. התקנה על גג רעפים, למשל, תחייב תוסיף מחיר. כך, לגבי כל התקנה מורכבת במיוחד. כדאי שבעל המקצוע אף יגיע לשטח וייתן לכם הצעת מחיר מדויקת מראש, כדי שביום ההתקנה ולאחר שהוא כבר הוביל את הדוד, לא תהיו כבולים להצעת המחיר שלו.

 

מוכרים לכם דוד מזויף במחיר של דוד מקורי

בשוק זה, כדאי לקבל יותר מהצעת מחיר אחת ולהשוות. לא יכול להיות שפערי המחירים בין המתקינים השונים יהיו גדולים מדי, משום שצריך לקחת בחשבון את עלויות המוצרים שהם רוכשים מהספק עבורכם. אם אתם רוצים להיות בטוחים שקניתם דוד מקורי של חברה ידועה ומוכרת שתעניק לכם אחריות למשך מספר שנים, כדאי שתהיו ערניים. 

 

"גם כאן מחיר נמוך מדי אמור לעורר חשד", אומרת לוי. "ישנם מוצרי מדבקה. כלומר, הצרכן רוכש מוצר כאילו הוא מוצר חדש של חברה מוכרת, אבל בפועל זהו דוד בייצור עצמי, שאינו מצופה אמייל ורק מתהדר במדבקה כאילו שהוא מקורי ובעל תו תקן. כדי להימנע ממצב כזה ניתן להתקשר לחברה היצרנית ולוודא את שנת הייצור של הדוד ואת תוקף האחריות. למרות אי הנעימות הכרוכה בכך, אל תהססו לבדוק את אמינות המתקין. בעל מקצוע אמין לא יתרגש מבדיקה זו שאתם עורכים".

 

צובעים דוד ישן ומוכרים אותו כחדש  

בעל מקצוע שאינו אמין יצבע את השכבה החיצונית של דוד ישן וחלוד וימכור לכם אותו כחדש. כדי לנסות להקטין את הסיכון שעובדים עליכם, ניתן לבקש מהמתקין לפתוח את הפלאנג' ולאפשר לכם להסתכל עליו. אם הוא חלוד, אפשר להבחין בכך די בקלות. הבעיה היא שלעתים חאפרים צובעים גם את החלק הפנימי, ומקנים לו מראה חדש, כך שמי שאינו מהתחום יתקשה להבחין בכך. במקרה כזה, מה שאמור להדליק נורה אדומה הוא המחיר הנמוך שמוצע לכם, מפני שאין דרך בטוחה לדעת זאת. גם כאן כדאי לבקש לראות את המספר הסידורי של הדוד ולהתקשר לחברה היצרנית ולוודא את שנת הייצור שלו ולבדוק עד מתי האחריות עליו.

 

חשוב לשים לב שהמוצר שמקבלים הוא איכותי. דוד שאינו מצופה באמייל (אלא מצופה בציפוי בטון, למשל) הוא דוד הרבה פחות איכותי, שיהיה עמיד פחות לאורך השנים ואשר דרכו יזרמו לביתכם מים באיכות ירודה.

 

מתקינים בניגוד לתקן הישראלי

תקן 579 של מכון התקנים הישראלי קובע כיצד יש להתקין דוודים. הוא מחייב מכוח תקנות חוק תכנון ובנייה ומתייחס להתקנה מקצועית של המערכת ועיגונה כך שלא תתעופף ברוח.

 

"אמנם אין רשימה מחייבת של אביזרים שיש להחליף בעת שמחליפים את הדוד, אך במקרים מסיימים זו תהיה רשלנות של ממש להימנע מהחלפתם", מסביר דניאל ויינברג, מהנדס וראש ענף מערכות הבניין במכון התקנים.

 

"שסתום ביטחון ושסתום אל חוזר קופץ הם בבחינת אביזים הכרחיים שתפקידים להגן מפני נזילות או ולחץ יתר בדוד. כמו כן, אם למשל המעמד המגלוון עם סימני קורוזיה והוא כבר רופף זו סכנת חיים ממש לא להחליפו. כיום דוד שמש חדש מגיע עם המערכת החשמלית בתוכו. הבעיה היא שיכולים להיות מתקינים שיוציאו את המערכת החשמלית מהדוד, ויתקינו במקומו את המערכת החשמלית הישנה. את המערכת החשמלית החדשה הם יכולים לשמור ולהתקין אצל צרכן חדש. דבר נוסף שחובה להתקין מאז התקן בשנת 2006 הוא ברז ערבול תרמי שתפקידו למנוע מצב שבו המים שמגיעים אל תוך צנרת הבית הם מעל 55 מעלות, כדי להגן מפני כוויות".

 

לדבריו, "בעלי מקצוע לא אוהבים להתקין ברז זה, כי זו תוספת מחיר. אם בעל מקצוע לא עושה זאת, הוא בהחלט נחשב לחאפר ומסכן את הדיירים. הוא צריך להתעקש מול הדיירים שזה הכרחי. הבעיה היא שחלקם מפחדים שאם יציעו הצעת מחיר גבוהה מדי הם יפסידו את ההתקנה, ומתפשרים על בטיחות הדיירים. כאן גם לצרכנים יש חלק, והוא לא להתפתות למחיר נמוך שיהיה בעוכריהם לטווח ארוך. אם למשל, ינסו לחסוך ולא יחליפו את המעמד המגלוון, במקרה של נפילת הדוד בעת משב רוח, הם מעמידים בסכנת חיים עוברים ושבים ומסכנים את רכושם".

 

אם בעל המקצוע מציע לכם דוד קטן יותר, כדי שהצעת המחיר תיראה לכם אטרקטיבית, עצרו. ויינברג: "אם אתם מחליפים דוד ישן בגודל של 150 ליטר לדוד חדש בגודל של 120 ליטר, קחו בחשבון שאם אינכם מחליפים את קולטי השמש שמתאימים לגודל של הדוד הישן המערכת לא תעבוד בצורה טובה ותיהרס".   

 

בתחום זה, אין חובת רישיון להתקנת דוודים. כדי להקטין את הסיכוי שנפלתם על החאפר בקשו לראות מהי ההסמכה של המתקין. כיום קיימים מתקינים רבים המאושרים על-ידי החברות היצרניות אשר עברו הסמכה אצלם. כדאי לברר זאת לפני ההתקנה, ואף ניתן להתקשר לחברה לברר האם היא עובדת עם מתקין זה. אמנם אין חובת רישיון להתקנת דוודים, אך ישנה חובה שמתקין הדוד יהיה בעל הסמכה לעבודה עם חשמל בתחום הדוודים. בקשו לראות את ההסמכה הזו, או הזמינו בנוסף חשמלאי, לצורך התקנת המערכת החשמלית של הדוד.  

 

מחפש מתקין דודי שמש? לרשימה המלאה

 

ynet הוא שותף באתר "המקצוענים"  

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים