שתף קטע נבחר

שימוע לחיפה כימיקלים במשרד להגנת הסביבה

המשרד להגנת הסביבה זימן את חיפה כימיקלים לשימוע, תוך התראה שלא יאשר את המשך היתר הרעלים. המפעל יידרש להציג למשרד חלופות לסגירת מכל האמוניה במפרץ חיפה

המשרד להגנת הסביבה זימן את חיפה כימיקלים לשימוע, תוך התראה שלא יאשר את המשך היתר הרעלים. גורמים במשרד להגנת הסביבה מסרו כי המפעל יידרש להציג למשרד חלופות לסגירת מכל האמוניה במפרץ חיפה בלוחות זמנים ברורים וקצרים שיאפשרו סגירה.

 

מיכל האמוניה בחיפה. לו"ז מדויק לסגירתו (צילום: ערן יופי כהן) (צילום: ערן יופי כהן)
מיכל האמוניה בחיפה. לו"ז מדויק לסגירתו(צילום: ערן יופי כהן)

כתבות נוספות בערוץ הכלכלה הירוקה

 

"מאחר שאין כיום פתרון ברור ואופרטיבי עם לוחות זמנים ברורים אשר יאפשר את הסרת הסיכון הנשקף ממכל האמוניה במפרץ חיפה, המשרד להגנת הסביבה הוציא התראה והזמנה למפעל חיפה כימיקלים להשמיע את טענותיו בטרם הפסקת פעילות מכל האמוניה במפרץ חיפה. המפעל יידרש להציג למשרד חלופות לסגירת מכל האמוניה בלוחות זמנים קצרים וברורים", כך נמסר מהמשרד.

 

השימוע יתקיים ב-20 בדצמבר במשרדי מחוז חיפה של המשרד להגנת הסביבה.

 

 

השר להגנת הסביבה, ח"כ זאב אלקין: "אנחנו נחושים להוריד את רמת הסיכון לתושבי חיפה ולסגור את המכל. אנחנו נוקטים בכל הפעולות האפשריות למציאת חלופה מהר ככל האפשר".

 

סגן השר להגנת הסביבה, ח"כ ירון מזוז: "לא נשלים עם הסכנה לתושבי מפרץ חיפה. כתושב האזור אני מודאג ביותר ואפעל לכך שימצא פתרון".

 

השימוע - בעקבות סגירת מכרז ההקמה בדרום

בחודש שעבר נסגר המכרז להקמת מפעל האמוניה במישור רותם בדרום, לאחר שאף חברה לא ניגשה למכרז. מדובר בכישלון צורב לאחר דחיות חוזרות ונשנות של המשרד להגנת הסביבה.

 

צפו בכנס החירום שנערך בכנסת בחודש שעבר:

לפי המכרז, אותו הוביל השר להגנת הסביבה הקודם אבי גבאי, המציעים יתחרו על מענק הקמה מהמדינה בסכום שלא יעלה על 240 מיליון שקל ויוכלו גם להציע מענק למדינה.

 

בנוסף, בעקבות הסיכום בין משרד האוצר למשרד להגנת הסביבה תעניק המדינה פיצוי בסכום שלא יעלה על 480 מיליון שקל למקרה קיצון שיביא לסגירת המפעל. במשרד מסבירים כי העובדה שמדובר במפעל לייצור אמוניה ולא לאחסונה תפחית באופן משמעותי את הסיכון הנשקף ממתקן שכזה לעומת מכל האמוניה במפרץ חיפה, שכן הכמויות במפעל במישור רותם תהיינה נמוכות יותר. המפעל יידרש לספק את כל צרכי השוק המקומי, העומדים על 120,000 טון בשנה נכון להיום.

 

אז מה משמעות הכישלון? בית המשפט העליון ביקש מהמדינה לקבל פירוט בכל הנוגע להיערכות של כל הגורמים הנוגעים בדבר למקרה שהמכרז, או מימושו, ייכשלו. כמו כן התבקשה המדינה להודיע על מועד סופי ובלתי תלוי לסגירת מתקן האמוניה הקיים. זאת במסגרת ערעור של חיפה כימיקלים על החלטת בית המשפט לעניינים מנהליים בחיפה שלא לתת להם היתר בנייה.

 

בנוסף ביקש בית המשפט מהמדינה גם את פירוט ההיערכות לתקופת הביניים, לרבות הפחתת כמויות האמוניה המוחזקות בו כיום והסדרת אפשרות של סבב אוניית האספקה, כך שהאוניה תגיע לפריקה בסוף הסבב שלה בים התיכון ובכמות אמוניה המינימלית הנדרשת לאספקה למתקן הקיים, ככל שהדבר יידרש. נכון להיום, המדינה לא הגישה תשובה לבית המשפט.

 

מחיפה כימיקלים נמסר: "מסוף האמוניה הארצי הוא בבעלות מדינת ישראל ומשרת אלפי לקוחות בישראל ובהם בתי החולים, חדרי קירור, תעשיית המזון, וגופים בטחוניים. הגופים האחראיים על ביטחון הציבור ובהם פיקוד העורף והמל"ל מבצעים תדיר בדיקות סיכון למסוף וקובעים במפורש שהסיכון הנובע ממסוף האמוניה אינו חריג ואינו דומה לזה שנאמר על ידי גורמים פוליטיים שמטרתם לגרוף הון פוליטי מזריעת פחד בציבור.

 

"לצערינו נכשלה המכרז למציאת גוף עסקי אשר יסכים להקים מפעל אמוניה וזאת בשל מחירי הגז הגבוהים שאינם מאפשרים היתכנות כלכלית למפעל מסוג זה. חיפה כימיקלים תסייע לממשלה ככל יכולתה על מנת למצוא פיתרון ראוי לאספקת אמוניה בישראל ובלבד שזה לא יפגע בפרנסתם של למעלה מעשרת אלפים המשפחות המתפרנסות מפעילות החברה, ולא יפגע באלפי צרכני האמוניה בישראל".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים