שתף קטע נבחר

כך תיפטרו מעובש על קירות הבית

הוא מסוכן מאוד לבריאות ומחייב טיפול מיידי. כך תזהו עובש גם במקומות נסתרים בבית, תיפטרו ממנו ותמנעו את חזרתו בעתיד. אתר "המקצוענים" עם המדריך: שלב אחרי שלב

מעבר לכך שעובש מכער את הקירות וכרוך בהוצאה כספית של תיקונים, הוא גם מסכן את הבריאות. עובש הוא אחד האלרגנים שיכולים לגרום לאסטמה למי שיש אלרגיה לעובש. קבוצות הסיכון הן קבוצות שהמערכת החיסונית שלהם חלשה יותר כמו ילדים, קשישים, חולי ברונכיט, חולי איידס וחולי סרטן המטופלים בכימותרפיה. לא תמיד קל לזהות אותו בקלות, והתפשטותו בבית מסכנת את דייריו. כך תזהו אותו, תיפטרו ממנו ותמנעו את חזרתו אל ביתכם.

 

עוד כתבות בנושא:

ליקויי איטום בבית - כיצד מתמודדים?

אל תזרקו את הכסף שלכם מהגג

סימנים של רטיבות

 

רטיבות בקיר היא אחת הסיבות להתפתחות עובש  (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
רטיבות בקיר היא אחת הסיבות להתפתחות עובש (צילום: shutterstock)

 

ממה נגרם העובש? 

עובש יכול להיגרם מכל מיני סיבות. "לרוב, בשל לחות ורטיבות שהיא קרקע פורייה להתפתחות העובש" אומר שלומי ישי מהבית הלבן שיפוצים וצבע באתר "המקצוענים". "לכן, באזורים עם לחות גבוהה (כמו בקרבת מישור החוף) יש סיכוי גבוה יותר להתפתחות של עובש. אם יש בבית כשלי איטום או חיבורי צנרת דולפים ויש רטיבות בקירות, לרוב נראה שהצבע מתנפח וכולל בליטות ובועות. באזורים אלו, טבעי שיתפתח עובש. כמו כן, בחדרים סגורים שלא מקפידים בהם על אוורור (חדרי ילדים וחדרי אמבטיה) יכול להתפתח עובש ופטריות על הקירות".

 

"נבגי העובש נישאים באוויר ובאבק, מנצלים את הסביבה הלחה ומפתחים רשת של קורים לבנים אפורים ההופכת עם ההבשלה לשחורה", אומר ישראל שיאונוב, יועץ בחברת יעקבי. "כאשר קיימת מושבה גדולה של פטריות ועובש, לרוב נראה כתמים שחורים על הקיר, בחדר האמבטיה, בין החרסינות, בחיבורי צנרת ובארונות. ככל שהמושבה גדולה יותר, כך הכתם כהה יותר. חשוב לשים לב שלעתים קיים עובש שאנו לא רואים מפני שהוא מוסתר בתוך הרהיטים בבית או מאחוריהם, או מאחורי טפט. במצב כזה ניתן לזהות את העובש בעזרת חוש הריח, שכן יש לו ריח של טחב ושל מים עומדים".

 

כיצד למנוע מראש התפתחות עובש

"ממש כמו שאנו מזיעים בתנאי לחות, כך גם קירות הבית 'מזיעים'" מסביר ישי. "לכן, חשוב להקפיד על אוורור של הבית ובייחוד של חדר האמבטיה. באזורים בהם יש בעיות רטיבות חשוב לטפל לא רק בקיר אלא במקור הבעיה, שלרוב יהיה כשל איטום או סתימה במרזבים שאמורים לנקז את המים אל מחוץ לבית.

 

"בבתים בהם נעשה שימוש במייבש כביסה חשוב לוודא שצינור הפליטה של המייבש יפנה אל מחוץ לבית" אומר שיאונוב. "בבתים עם מייבש הכולל קונדנסור (מעבה) הפולט לחות אל חלל האוויר חשוב במיוחד להקפיד להשאיר חלון פתוח בקרבתו. עדיף לתלות כביסה על מתלה חיצוני ולא בתוך הבית, שכן הבדים הרטובים פולטים לחות אל חלל הבית. בנוסף, כדאי להימנע ממיקום של רהיטים גדולים על-יד קירות חיצוניים שכן הקיר קר והבית חם ורהיט שצמוד לקיר יכול למנוע תחלופה טובה של אוויר ולהצטברות של לחות בסמוך לקיר".

 

"בחדרים רטובים שמועדים יותר להתפתחות עובש, חשוב להקפיד על טיפול מונע באמצעות ריסוס של חומרים מונעי עובש אחת לכמה חודשים", מוסיף ישי.

 

 

כיצד להיפטר מעובש  

"רבים נוטים לטעות ולחשוב שניתן לנקות עובש" אומר שיאונוב. "חשוב להבין שעובש לא מנקים אלא משמידים. הסיבה שחשוב לחסל בצורה יסודית את העובש היא מפני ששאריות של עובש יכולות להתפתח בקלות רבה והמצב הקודם יחזור על עצמו ויסכן שוב את בני הבית".

 

"אקונומיקה היא פתרון כלשהו, אך לא פתרון מלא" מסביר שיאונוב. "היא מלבינה את הכתמים אבל לא משמידה לגמרי את העובש ולכן פחות מומלצת לשימוש. קיימים בשוק מגוון תרסיסים ייעודיים להשמדת עובש, בחברות השונות המוכרות ציוד לחומרי בניין וצבע".

 

אז מהם שלבי הטיפול בעובש? ישי: "הכל תלוי במצב הקיר. אם אין נפיחויות וקילופים מרססים את החומר וממתינים כחצי שעה. אם יש רטיבות משמעותית, מקלפים תחילה את הקיר עם שפכטל ומשייפים אותו בעזרת נייר שיוף ורק אז מרססים את החומר. לאחר מכן, שוטפים את האזור במים טבולים בסמרטוט".

 

שיאונוב: "אם מדובר בקיר גבס אין להרטיב אותו, אלא להיעזר בעדינות בסמרטוט לחה ספוגה היטב. חשוב לנקות את הסמרטוט היטב בעזרת סבון כלים, בין ניגוב לניגוב. לאחר מכן, מחכים כיממה עד שהקיר מתייבש. שמים עליו חומר יסוד (חומר מקשר) ולאחר מכן צובעים את הקיר בצבע נגד עובש. ניתן לרכוש צבע אקרילי ייעודי לעובש, או להשתמש בצבע אקרילי רגיל ולערבב אותו עם תוסף לצבע שמגיע בבקבוקון קטן בנפרד. החומר הפעיל ימנע מעובש להתפתח שוב באותו האזור של הקיר. אם מדובר בקיר גבס שכבר הגיע למצב של ריקבון, ולא ניתן לנקות אותו, פשוט חותכים את חתיכת הגבס באזור הנגוע ומתקינים במקומו חדישה חדשה".

 

אם מדובר ברטיבות משמעותית שכבר חדרה אל תוך הבלוקים, יש להשתמש בריסוס שיקטול את העובש אבל אין טעם לצבוע את הקיר לפני ייבושו המלא. זאת, מפני שהצבע יתנפח ויתקלף כל עוד הקיר רטוב מבפנים. במקרה כזה משך הייבוש ארוך יותר ויכול לקחת גם מספר חודשים.

 

מחפשים בעל מקצוע בתחום הצבע? לרשימה המלאה

 

ynet הוא שותף באתר המקצוענים 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים