שתף קטע נבחר

אחרי שנים - שוויון בין דם לדם בתרומות: "סוף להשפלה"

ב-2013 חשף ynet את סיפורה של פנינה תמנו שטה, ח"כ שנולדה באתיופיה ולא הורשתה לתרום דם בכנסת. בעקבות הפרסום הוקמה ועדה - והיום הוכרז על שינוי המדיניות. "האור ניצח", היא אומרת

שלוש שנים לפני החלטת הוועדה שעליה פורסם היום (ה'), ולפיה ישונו ההנחיות כך שיתאפשרו תרומות דם של בני העדה האתיופית, נחשף ב-ynet סיפורה של חברת הכנסת דאז, פנינה תמנו שטה. "נדהמתי מהעובדה שהיא לא יכולה לתרום דם וכך גם בני העדה", נזכרת שרת הבריאות לשעבר ח"כ יעל גרמן. "ויחד איתה הקמנו את הוועדה שגיבשה המלצות המשנות את המצב הקיים".

 

 

פנינה תמנו שטה. "האור ניצח" (צילום: עידו ארז) (צילום: עידו ארז)
פנינה תמנו שטה. "האור ניצח"(צילום: עידו ארז)

בתחילת חודש דצמבר 2013, במסגרת יום שערך מד"א בכנסת לאיסוף תרומות דם, ניגשה בין עשרות התורמים לעמדה גם תמנו שטה, שהייתה אז חברת כנסת במפלגת יש עתיד. כשביקשה לתרום דם התבשרה על ידי הצוות שהיא אינה יכולה לתרום בשל "סוג הדם המיוחד של בני העדה האתיופית".

 

כשניסתה תמנו שטה להבהיר שהיא חיה בארץ מגיל שלוש וגם שירתה בצבא, נשלחה לאחראית וביקשה ממנה: "אתם בעלי המקצוע, תבדקו אתם אם אני עונה על הקריטריונים". לאחר בדיקה נוספת, נאמר לה שהיא אינה יכולה לתרום. המתרימים הסבירו שאם תרצה לתרום תוכל לעשות זאת, אבל בתשובה לשאלתה מה ייעשה עם שקית הדם נמסר לה: "נקפיא אותה".

 

חברת הכנסת מיש עתיד הייתה בצעירותה ממובילות המחאה נגד השלכתן לפח של תרומות הדם מבני העדה האתיופית. כשנחשף בזמנו האיסור על שימוש בתרומות, הייתה תמנו שטה בת 16 והשתתפה בהפגנה סוערת. ב-2006, כאשר הנושא עלה שוב על סדר היום, היא הקימה תא מאבק נגד התופעה והובילה הפגנות ופעילות עד כניסתה לכנסת.

 

"אני טובה בשביל לשרת את המדינה ובכנסת", אמרה אז. "אבל משום מה בשביל לתרום דם אני לא מספיק טובה. עצוב שאחרי כל כך הרבה עשורים המדינה לא למדה לא להבחין בין דם לדם ולא להתייחס באופן שווה. זו השפלה שמלווה אותי מגיל 16 בפרשה הראשונה ואני מקווה ששרת הבריאות תשנה את המצב".

ח"כ גרמן. "נדהמתי" (צילום: אלכס קולומויסקי) (צילום: אלכס קולומויסקי)
ח"כ גרמן. "נדהמתי"(צילום: אלכס קולומויסקי)
 

לאחר הפרסום הודיעה גרמן, שרת הבריאות באותם ימים וחברת מפלגתה של תמנו שטה, על הקמת ועדה מיוחדת לבחינת הנושא מחדש. "שלושה שבועות אחרי שנכנסתי לתפקידי הוריתי לבדוק מחדש את ההנחיות האוסרות על לקיחת תרומות דם מהומוסקסואלים. זמן לא רב לאחר מכן התפוצץ הסיפור של פנינה", היא הזכירה.

 

הוועדה קיימה דיונים רבים שהתפרסו על פני שנה וחצי, ובמהלכם הובאו גם חוות דעת של מומחים בינלאומיים. בתום עבודת הוועדה הוחלט לשנות את ההמלצות ולאפשר לבני העדה לתרום דם. ההמלצות הונחו על שולחנו של שר הבריאות הנוכחי, יעקב ליצמן - שהחליט לאמץ את ההמלצות ולהפסיק את האפליה.

 

על פי המדיניות החדשה יוכלו עולים שנולדו באתיופיה לתרום דם - בדומה לישראלים ממוצא אתיופי שנולדו בארץ, בתנאי שלא ביקרו באתיופיה שנה לפני מועד התרומה. בכך מצטרפת ישראל לרוב המדינות המערביות שהסירו את המגבלה על תרומות דם לילדי אתיופיה. עוד הוחלט כי גברים המקיימים יחסי מין עם גברים (הומוסקסואלים ובי-סקסואלים) יוכלו לתרום דם בתנאי שלא קיימו יחסים שכאלו שנה לפני התרומה.

 

"אמנם שלושים שנה באיחור, אבל האור ניצח את הפוביה שהיתה מאז שעלינו ארצה", אמרה היום תמנו שטה. "זה סוף להשפלה ולתיוג חיילים, צעירים ומבוגרים מהקהילה. סוף להפרדה בין דם לדם. סוף לנהלים שחרגו למקובל בעולם. סוף לסאגת הבושה באי קבלת דם על רקע מוצא. זה רגע חשוב בעקרון השוויון ובהבנה שגם אם נצטרך להאבק בנחישות לא נוותר כי זה הבית שלנו לא פחות משל אף אחד אחר".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: בני דויטש
פנינה תמנו שטה
צילום: בני דויטש
מומלצים