שתף קטע נבחר

נוהגים בגשם: טיפים לנהיגה בטוחה

135 הרוגים ו-9,527 פצועים - אלו מספרי הנפגעים בתאונות דרכים בחורף שעבר, עלייה של כמעט 100 בני אדם מהחורף שלפניו. לתשתיות תקולות יש חלק בתאונות הדרכים, אבל גם הנהגים צריכים לנהוג ביתר זהירות, הנה כמה כללים שיעזרו לכם לעבור את החורף בשלום

בשיתוף אור ירוק

 

החורף הרשמי יתחיל רק בעוד כמה ימים (21 בדצמבר), אבל החורף האמיתי כבר כאן ומזג האוויר הקשה גובה קורבנות: סמוך למצפה עדי שבאזור שפרעם התנגש, בשבוע שעבר, רכב בקיר וכתוצאה מכך בן 40 משפרעם נהרג בתאונה וצעיר בן 20 נפצע קשה.

 

בחורף של שנת תשע"ו (חודשים נובמבר-מרץ 2015-2016) נהרגו 135 בני אדם בתאונות דרכים בישראל, כך על פי נתוני עמותת אור ירוק המבוססים על נתוני הלמ"ס עולה כי . המשמעות היא שבמהלך חמשת חודשי החורף, כמעט בכל יום נהרג אדם בתאונת דרכים. 

עוד עולה מהנתונים כי במהלך חודשים אלו נפגעו בתאונות דרכים 9,527 בני אדם - עלייה של כמעט מאה בני אדם לעומת מספר הנפגעים בחורף שלפניו (חודשים נובמבר-מרץ 2014-2015). גם במספר הפצועים קשה בחודשי החורף חלה עלייה: 680 בני אדם נפצעו באורח קשה בתאונות דרכים בחודשי החורף של שנת תשע"ה לעומת 703 שנפצעו קשה בחורף תשע"ו.

 

"בכל חורף אנחנו נתקלים באותם מקומות שמוצפים ומהווים סכנה לנהגים," אומר שמואל אבואב מנכ"ל עמותת אור ירוק:  "כבישים בוציים, שלוליות ענק שעוצרות את התנועה והצפות של מקומות נמוכים כבר גבו חיי אדם. האחריות היא של הרשויות המקומיות שיודעות ומכירות את נקודות התורפה לתקן ולשפר את התשתית כדי למנוע את התאונה הבאה ולהציל חיים. לא תמיד רק הנהג אשם בתאונות הדרכים, גם למדינה יש אחריות".

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

כך תנהגו בחורף

נהיגת בחורף שונה מכל נהיגה אחרת בשל תנאי הדרך. הכביש רטוב, מרחק העצירה מתארך, יש יותר שעות חושך, הכביש מתמלא בתערובת של מים, שמן ואבק, ואלו פוגעים באחיזת הצמיגים בכביש. כדי לשמור את הבטיחות בדרכים גם בימים החורף הגשומים, מומלץ להקפיד על הכללים הבאים:

 

  • יש להוריד את מהירות הנסיעה ב-10 קמ"ש לפחות ולהגדיל את המרחק מכלי הרכב שמלפנים.
  • מומלץ להשאיר פתח בחלון על מנת שאוויר צח יכנס וימנע אדים ותחושת עייפות.
  • כדאי לתכנן את מסלול הנסיעה ולהתלבש בלבוש קליל ולא כבד ומסורבל.
  • חשוב להקפיד ולשמור על חוק הדלקת אורות בכבישים בינעירוניים גם ביום וגם בלילה, משום שהנראות בחורף חשובה מאוד, הן לנהג הרכב וגם ליתר הנהגים בכביש.
  • בימים שבהם קיים ערפל, צריך להדליק אורות דרך ולהימנע מעקיפות מסוכנות.
  • בתחילת החורף, כדאי לבדוק את הרכב במוסכים המורשים, חלקם מעניקים בדיקת חורף חינם.
  • יש לוודא כי צמיגי הרכב תקינים ולא שחוקים או יבשים וכי לחץ האוויר בהם תקין.
  • יש לוודא כי מגבי הרכב לא יבשים (בעיקר אחרי קיץ יבש במיוחד, הגומי מתייבש והם עלולים להתפרק) וכי יש מים במכל המגבים.
  • יש לוודא כי המצבר, האורות, והבלמים תקינים ומוכנים לנסיעה במזג אוויר גשום.
  • להולכי הרגל מומלץ על לבוש בהיר בכדי שלנהגים יהיה קל יותר להבחין בהם.

 

צמיג תקין מציל חיים: 41% נסעו עם צמיג לא תקין

רובנו לא מקפידים לבדוק את לחץ האוויר בצמיגים באופן תדיר ולא תמיד נוסעים עם לחץ אוויר נכון. צמיג תקין עם לחץ נכון יכול לעשות את ההבדל בין תאונה ובין עצירה בטוחה.

 

מתנדבי עמותת אור ירוק יצאו לאחרונה לבדוק כמה כלי רכב נוסעים עם לחץ אוויר לא תקין בצמיג. המתנדבים בדקו 9,292 כלי רכב בכ-100 רשויות וערים בתחנות של חברת "דלק", ברחבי הארץ. מהבדיקה המקיפה עולה כי ב-41% מכלי הרכב שנבדקו (3,825) לחץ האוויר לא היה תקין.

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)
  

הצמיג הוא החוליה המקשרת בין כלי הרכב לכביש. לחץ אוויר נמוך מגדיל את שטח החיכוך עם משטח הנסיעה, גורם לצמיג התחממות יתר ומהווה גורם מרכזי ממקרי התקר. צמיגים שחוקים, לא תקינים או עם לחץ אוויר נמוך, יכולים להאריך את מרחק הבלימה ב-60%. ירידה של 40% בלחץ האוויר מגדילה משמעותית את הסיכוי להתפוצצות הצמיג במהלך נסיעה.

 

כל שינוי בלחץ האוויר משנה את פרופיל הצמיג ואת רוחב משטח האחיזה העשוי חריצים, ובהתאם לזאת משפיע גם על אחיזת הצמיג את הכביש. צמיג בלחץ אויר שגוי לא בנוי להתמודד עם העומסים, הכוחות והחום הנוצרים בו, עד שלבסוף הצמיג נכנע ומתפוצץ, לעיתים בנסיעה מהירה. התוצאה עלולה להגיע לאיבוד שליטה ואף להתהפכות.

 

עמותת אור ירוק: "לחץ אוויר שגוי מגדיל את צריכת הדלק, שוחק את הצמיג, פוגע ביציבות הרכב ומסכן את נוסעי הרכב. לכן, יש חשיבות רבה להגביר את ההסברה אודות חשיבות הצמיג ולהגביר את בדיקות הצמיגים כנגד אוטובוסים שמסיעים עשרות אנשים ומשאיות וכלי רכב כבדים".

 

בשיתוף אור ירוק

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
דאגו למגבים תקינים
צילום: shutterstock
צילום: גיל יוחנן
היזהרו, הכבישים חלקים
צילום: גיל יוחנן
ynet רכב בפייסבוק
לוח winwin
מומלצים