שתף קטע נבחר

300 מיליון שקל לשיקום שכונות: מה כוללת התוכנית?

אחרי הכרזה חגיגית על חזרת תכנית 'שיקום שכונות' במהלך השנה החולפת, בימים אלו היא תוקצבה בסכום של 300 מיליון שקל לשנתיים הקרובות. אז מה בדיוק כוללת התכנית החדשה ואילו שכונות כבר נהנו מפרויקט?

בשיתוף משרד הבינוי והשיכון ועמידר החדשה

 

2016 היתה שנה מוצלחת עבור תכנית שיקום שכונות, שחזרה לקדמת הבמה עם תכנית משופרת ותקציב מחודש של 280 מיליון שקל.

 

השנה יעודו כ-280 מליון שקל, כרבע מתוכם לחיזוק מבנים מפני רעידות אדמה.

 

מה בדיוק מתבצע? כ-40 שנה לאחר הפרויקט הקודם של שיקום שכונות, ואחרי שנים של ירידה בהיקף הפעילות, הוכרז השנה על חידוש התכנית עם 'שיקום שכונות חוזר', שיתמקד בתחילה ב-40 שכונות וישובים ברחבי הארץ, עם תעדוף מיוחד לאזורי הפריפריה.

 

השכונות שאותרו לתכנית החדשה כוללים יישובים במגזר הערבי, היהודי, הדרוזי, ומועצות מקומיות בכל רחבי המדינה. הפרויקט החדש כולל בין היתר שיפוץ חזיתות, שטחים ציבוריים, חיזוק מבנים נגד רעידות אמדה והקמת מרכזי נוער.

 

 (צילום: אור אלכסנברג, המרכז להתיישבות בנגב ובגליל) (צילום: אור אלכסנברג, המרכז להתיישבות בנגב ובגליל)
(צילום: אור אלכסנברג, המרכז להתיישבות בנגב ובגליל)

מאז ההכרזה על חידוש הפרויקט, הוכרזו ואף הושלמו פרויקטים פיזיים וחברתיים בערים כמו מעלות-תרשיחא, קרית גת ומגדל העמק.

 

בין היישובים הנוספים בהן הוגדרו שכונות המיועדות לשיקום שכונות, נמצאים אופקים, אילת, באר שבע, בית ג'אן, דימונה, חצור הגלילית, טבריה, ירוחם, ירכא, עפולה, צפת, קריית שמונה, רהט, שדרות ועוד.

 

פרויקט מוצלח מתחיל בשיתוף עם הקהילה

בדומה לתכניות העבר, התכנית החדשה של שיקום שכונות מקפידה לשלב בין ההיבט הפיזי וההיבט החברתי של השיקום וחיזוק הקהילה. עם זאת, בשונה מפעילות העבר, אשר התפזרה על מאות שכונות ותחומי פעילות במקביל, התכנית החדשה מתמקדת הרבה יותר- הן מבחינת התמקדות בשכונות ומתחמים ספציפיים מאוד בתוך היישוב, והן בהתמקדות בתחומי קידום נוער ומנהיגות בקרב הקהילה המקומית.

 

לכן, מנסחי התכנית 'שיקום שכונות חוזר' בנו עבור כל שכונה תכנית ייעודית, עם רשימות של 'בלוקים' ספציפיים הזקוקים לטיפול מצד המדינה. כל שכונה ויישוב קיבלו תכנית מותאמת לאופי ולמיקום שלהם: ביישובים הסמוכים לשבר הסורי אפריקאי, למשל, מתוכנן חיזוק מבנים נגד רעידות אדמה. ביישובים בהם אין רבי קומות, מתוכנן טיפול בתשתיות של כבישים ומדרכות. ביישובים עם רבי קומות, מתוכנן שיפוץ למעטפת החיצונית של הבניינים, כולל טיפול בתשתיות ביוב שלא הוחלפו במשך שנים רבות. כמו כן חיזוק מרכזי נוער שכונתיים.

 

בנוסף, התכנית החדשה שמה דגש גדול מאוד על שיתוף התושבים בקבלת ההחלטות, זאת על מנת לבנות קהילה חזקה ועצמאית, שתמשיך לתחזק, לטפח ולקדם את השכונה גם לאחר סיום העבודות של גורמי הממשל.

 

התכנית החדשה מגדירה את עצמה "מוכוונת-קהילה", בכך שהיא פועלת לאיחוד התושבים המקומיים ולהדרכתם על הזכויות והאפשרויות שלהם לקבל החלטות שישפיעו לטווח הרחוק על איכות החיים שלהם. בין הפעילויות הקהילתיות המתוכננות כוללות קורס מנהיגות לתושבים מובילים בשכונה, על מנת לאפשר להם לקחת את המושכות לאחר סיום הפרויקט ועזיבתם של גורמי הממשל.

 

עוד פעילות המתוכננת בתכנית החדשה היא חיזוק והקמת מרכזי נוער ועידוד מעורבות קהילתית של הצעירים, מתוך אמונה בכך שמנהיגות אמיתית צומחת מתוך צעירי הקהילה. חיזוק דור העתיד של השכונה יכלול מרכזי לימוד, חוגי תיאטרון וספורט, ליווי לבגרויות, הכנה לשירות צבאי, הדרכה הורית ועוד.

 

הרצון של 'שיקום שכונות' המתחדש, אם כן, הוא לעודד את התושבים להרגיש שייכות לשכונה, למנוע הגירה שלילית, להעצים את האוכלוסייה ולגרום לתושבים לקחת אחריות על המקום בו הם גרים, גם בהווה וגם בעתיד.

 

בשיתוף משרד הבינוי והשיכון ועמידר החדשה

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים