שתף קטע נבחר

כך מחקה לקוחה נכה חוב של חצי מיליון לבנק

מצבה הבריאותי הקשה של ש' הוביל את בית המשפט לאשר לה צו הפטר - הפוטר אותה מחוב של מאות אלפי שקלים כלפי הבנקים וחברות האשראי. איך עובד ההליך ומי זכאי לו? מדריך

ש' היא בת 50, נכה 100% שחייבת כחצי מיליון שקל לבנקים, חברות כרטיסי אשראי, חברת ביטוח ישיר ועוד. ש' ניהלה עסק מצליח להפקות דפוס ובמקביל עבדה כשכירה. לפני 7 שנים חלתה במחלת הסרטן ומאז נאלצה לעבור כ-20 ניתוחים וטיפולים.

 

היא עוברת טיפולים ביולוגיים וכימותרפיים ואף מטופלת בקנאביס רפואי. ש' הייתה ערבה אישית לכל התחייבויות העסק שהקימה, אך כתוצאה מהמחלה הקשה הפסיקה לתפקד והצרות בעסק גברו. בן זוגה נאלץ לקחת עליו את כל ההתחייבויות. הוא נטל לשם כך הלוואות, אך לא הצליח להחזיר אותן.

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)
 

כיום בני הזוג מתגוררים ביחידת דיור וברמת חיים מצומצמת המספיקה בקושי לאוכל, שכירות, קורת גג ותרופות, על מנת לשרוד ולהתקיים, בסיוע בני משפחה.

 

בדיון בבית המשפט המחוזי בירושלים, שהתקיים לפני ימים אחדים, הסכים המנהל המיוחד של כונס הנכסים הרשמי, לאור מצבה הרפואי של ש', להכריז על האישה כפושטת רגל ולהעניק צו הפטר לאלתר. השופטת, עירית כהן, אישרה את הכרזתו ונתנה לה צו הפטר - הפוטר אותה מכל חובותיה.

 

איך מגיעים לצו הפטר? 

"חייבים אשר מגישים בקשה לפשיטת רגל יקבלו בסופו של ההליך צו הפטר המוחק את חובותיהם. זאת בתנאי שהם מצליחים להוכיח בחקירה אצל המנהל המיוחד של כונס הנכסים הרשמי, שהחובות נוצרו בתום לב", מסביר עורך דינה של ש', עדי רוזנשטיין, מומחה לפשיטות רגל והוצאה לפועל.

 

רוזנשטיין מציין כי החייב מתחייב כמובן לעמוד בצו החיוב בתשלומים שנקבע לו ולהגיש אחת לחודשיים דוחות על הכנסותיו והוצאותיו במועד. "מטרת הדוחות היא בכדי להוכיח כי החייב לא יצר חובות חדשים", מוסיף רוזנשטיין.

 

מהו בדיוק התהליך שעובר החייב עד לקבלת הפטר?

בדרך כלל מדובר בהליך ממושך. בהנחה שלא ניתן להסדיר את החוב ולמצוא פתרונות אחרים, קיימת אפשרות לקבלת צו הפטר. התנאי הבסיסי הוא כאמור שהחוב נוצר בתום לב. השלב הראשון הוא קבלת צו כינוס נכסים. מדובר בשלב ראשון של הגנה על החייב באמצעות עיכוב הליכים שמשמעותו ביטול כל העיקולים והמגבלות.

 

צו כינוס הינו צו המעכב את כל ההליכים אשר ננקטו כנגד החייב טרם הגשת בקשתו לפשיטת רגל ולמחיקת החובות לבית המשפט ועד למועד הדיון בעניינו.

 

"צו הכינוס הניתן על ידי בית המשפט המחוזי קובע את גובה התשלום החודשי של החייב במשך 24-18 החודשים הבאים", מסבירה עו"ד מלי טייב, מומחית בייצוג חייבים. "עם קבלת הצו לא ניתן להטיל על החייב עיקולים או הגבלות".

 

בית המשפט ממנה עורך דין מטעמו המכונה "מנהל מיוחד" שתפקידו לבדוק את התנהלותו הכלכלית של החייב וזאת באמצעות בדיקת הדו"חות החודשיים של הוצאות והכנסות המוגשים על ידי החייב.

 

טייב מציינת כי על החייב להראות שהוא עומד בדרישות ההליך ומשתף פעולה בהליך השיקום הכלכלי.

 

במידה והחייב התנהל בתום לב, שילם בזמן את צו התשלומים, לא יצר חובות חדשים או עשה העדפת נושים, יוגש דו"ח חיובי אודותיו מטעם המנהל המיוחד אשר ממליץ לבית המשפט להכריז על החייב כפושט רגל ולקבוע מועד לדיון בבקשה לקבלת צו ההפטר ובניית תוכנית פירעון.

 

חשוב לציין כי ישנם חובות שאינם ברי הפטר כגון חובות לרשויות המס, מזונות וביטוח לאומי.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים