שתף קטע נבחר

2 בכירי פסגות לשעבר הורשעו בהרצת אג"ח

השופט כבוב הקריא את הכרעת הדין באחד מתיקי ני"ע החשובים בשנים האחרונות. אחרי שבית ההשקעות פסגות נקנס ב-150 מיליון ש' והמנכ"ל לשעבר רועי ורמוס בחצי מיליון, הורשעו כעת בהרצת אג"ח סמנכ"ל הברוקראז' לשעבר דוד אדרי ומנהל חדר המסחר לשעבר שי בן דוד

שופט בית המשפט המחוזי בתל אביב, חאלד כבוב, הרשיע היום (ה') שני בכירים לשעבר בבית ההשקעות פסגות בעבירות של הרצת אג"ח ומרמה. מדובר בדוד אדרי, סמנכ"ל הברוקראז' לשעבר בפסגות, ובשי בן דוד, מנהל חדר המסחר לשעבר בפסגות. כבוב הרשיע את אדרי ובן דוד גם בהרצת אג"ח נדל"ן. אישום נוסף שהוגש נגדם.

 

כותרות נוספות בפרשת פסגות

חשד: שני בכירים ביצעו תרמית ענק בפסגות

ורמוס: "לא הבנתי שיש פה משהו לא בסדר"

עסקה: לא יוגש כתב אישום נגד רועי ורמוס

 

השניים הואשמו בהשפעה בדרכי תרמית על שערי אג"ח ממשלתיות לקראת מכרז החלף. כבוב קבע כי ההשפעה של השניים על שערי האג"ח הייתה "ברורה, בוטה וחד משמעית". כבוב הגדיר בנוסף את פעילותם כ"דורסנית וחסרת גבולות". לאחר ההרשעה, יכול בית המשפט להטיל על כל אחד מהם עד חמש שנות מאסר בפועל.

 

שני הנאשמים הנוספים בפרשת הרצת אג"ח המדינה, אהרון נבון שהיה מנהל חדר מסחר של דויטשה בנק, וסער וינטראוב, ששימש כסוחר בחדר המסחר של דויטשה בנק, זוכו. עם הכרזה על הזיכוי בפתח הדיון פרץ נבון בבכי.

 

במרכז האישום שבו הורשעו אדרי ובן דוד עומדים מכרזי החלף שמבצע משרד האוצר. מכרז החלף משמש את הממשלה לניהול החוב הממשלתי. במסגרת מכרז החלף, אוספת המדינה אגרות חוב שמועד פירעונן קרוב, וכנגדן מנפיקה אגרות חוב חדשות או מרחיבה סדרות קיימות. המהלך כולל החלפה של אגרות החוב בין הממשלה לזוכים במכרז, ללא העברת מזומנים. היחס בין כמות האג"ח הנאספת על ידי האוצר לבין הכמות הנמסרת על ידי האוצר, תלויה ביחס ההמרה שנקבע על בסיס ההצעות במכרז. מטרת הסוחרים היא לקבל אגרות חוב חדשות תמורת מספר נמוך ככל האפשר של אגרות חוב ישנות. אלא שההצעה צריכה להיות בנוסף אטרקטיבית גם עבור המדינה כדי שההצעה תתקבל.

 

תוכנית מורכבת כדי להשפיע על שערי סדרות האג"ח

על פי כתב האישום, אדרי ובן דוד רקמו תוכנית מורכבת כדי להשפיע על שערי סדרות האג"ח שהמדינה פרסמה שבכוונתה לרכוש או להרחיב בספטמבר 2007. על פי התוכנית המרמתית הם פעלו בצוותא במטרה להוריד את שערי ניירות הערך המונפקים באמצעות מכירות משמעותיות, וכן פעלו במטרה להעלות את שער נייר הערך הנאסף באמצעות רכישות משמעותיות. כל זאת תוך ניצול העוצמה הכלכלית של חשבון הנוסטרו של פסגות. כאמור, כבוב קיבל את עמדת המדינה והרשיע אותם. 

 

בנוסף נטען בכתב האישום שאדרי ובן דוד, ביחד עם נבון ווינטראוב מדויטשה בנק ששימש כעושה שוק של פסגות, ידעו שקיימת השפעה הדדית בין פעילותם בבורסה של תל אביב, לבין זירת מסחר אחרת - MTS האירופית שבה נסחרות אג"ח ממשלתיות בלבד. על כן הארבעה פעלו במקביל בשתי הזירות - אדרי ובן דוד בישראל, ווינטראוב ונבון באירופה. כאמור, את נבון ווינטראוב זיכה כבוב מחמת הספק.

 

כבוב הרשיע את אדרי ובן דוד גם באישום נוסף, שייחס להם ביצוע עסקאות במטרה להעלות את שער איגרת החוב דלק נדל"ן סדרה ה'. לפי אישום זה, בשבוע האחרון של שנת 2008 הם ביצעו עסקאות רבות ובהיקפים גדולים במטרה להעלות את שער האג"ח. זאת על רקע סיכום מוקדם עם מנכ"ל דלק נדל"ן, איליק רוז'נסקי, שהתחייב לרכוש את האג"חים במחיר גבוה יותר מהמחיר בשוק לחשבון החברה. מדובר על רכישת אג"ח בהיקף של כ-50 מיליון שקל.

 

לפי כתב האישום, על מנת להבטיח את קיום העסקה, פעלו אדרי ובן דוד בימים הסמוכים למועד העסקה במטרה להעלות את שער האג"ח בבורסה, וזאת באמצעות רכישת האג"ח לחשבון הנוסטרו במחירים גבוהים משערי העסקאות האחרונות בבורסה. העסקה יצאה לפעול ודווחה כעסקה מתואמת.

 

אלא שבכך לא די. על פי כתב האישום, לאחר ביצוע העסקה, ולאחר ששער האג"ח החל לרדת בכ-8%, ביצעו אדרי ובן דוד עסקאות רכישה שהעלו את שער האג"ח. בשלב הנעילה היווה הנוסטרו של פסגות כ-93% מהמחזור בצד הקניות. סך כל הרכישות של הנוסטרו בפעילות התרמיתית עמד על כ-11 מיליון ערך נקוב.

 

נוכח ההחזקה המשמעותית הנותרת של חשבון הנוסטרו באג"ח דלק נדל"ן, עלה שווי חשבון הנוסטרו ביותר מ-41% משוויו קודם לתחילת הפעילות התרמיתית. שווי חשבון הנוסטרו בסוף השנה הינו, בין היתר, מרכיב בנוסחת התגמול של אדרי ובן דוד. כלומר, הפרקליטות טוענת שהתרמית סייע להם לקבל בונוסים. כאמור, כבוב הרשיע את השניים בהשפעה בדרכי תרמית על שערי ניירות ערך.

 

נגד אדרי הוגש אישום גם על פעילות בניגוד עניינים בין חשבונו לחשבון הנוסטרו של פסגות. כבוב הרשיע אותו גם באישום זה. על פי כתב האישום, במהלך פעילותו של אדרי במסחר בבורסה בחשבונותיו הפרטיים הוא עשה שימוש בנוסטרו פסגות לצרכיו, תוך שהוא פוגע בו ובפסגות ניירות ערך, ותוך כדי יצירת מצג שווא כלפי ציבור המשקיעים על ידי ביצוע פעולות בניגוד עניינים.

 

הוא פעל לכאורה באופן הבא: רכש מק"מ לחשבונות אישיים, ולאחר מכן השתמש בחשבונות פסגות לרכישות מסיביות של מק"מ לנוסטרו של החברה כדי להעלות את השער. לאחר מכן הקדים ומכר את המק"מ מחשבונותיו הפרטיים, בטרם חשבון נוסטרו של פסגות החל במכירה.

 

"במעשיו ניצל אדרי את חשבון הנוסטרו ועוצמתו, בכדי להפיק רווחים בחשבונותיו הפרטיים", נטען בכתב האישום. "כמו כן ניצל לרעה את האמון שניתן בו על ידי פסגות ומנהליה. הלכה למעשה, הפיק בחשבונותיו הפרטיים רווחים על חשבון הנוסטרו".

 

אחד מכתבי האישום החמורים

כמעט שלוש שנים לאחר שהוגש כתב האישום בפרשה, שופט המחלקה הכלכלית בבית המשפט המחוזי בתל אביב חאלד כבוב הקריא היום את הכרעת הדין בפרשת הרצת האג"ח והמרמה בבית ההשקעות פסגות. פרשה שהובילה להטלת קנס תקדימי של 150 מיליון שקל על פסגות "כביטוי מעשי לנטילת אחריות" ולפרישתו של מנכ"ל החברה לשעבר רועי ורמוס, שנחקר כחשוד בפרשה ולבסוף התיק נגדו נסגר בהסדר שבו שילם חצי מיליון שקל לאחר שהורחק שנתיים מפעילות בשוק.

 

מדובר באחד מכתבי האישום החמורים והמורכבים שהגישה מחלקת ני"ע בפרקליטות מחוז ת"א (מיסוי וכלכלה). הנאשמים המרכזיים היו סמנכ"ל הברוקראז' לשעבר בחברה ופעיל שוק הון מוכר כיום, דוד אדרי; ומנהל חדר המסחר לשעבר בפסגות, שי בן דוד. 

 

מרכז הכובד במשפט הוטל על האישום הראשון. עם פתיחת המשפט חשף "כלכליסט" את אחת הראיות המרכזית בתיק: חוות דעת מומחה על הרצת האג"ח לכאורה שחיברה הכלכלנית הראשית של רשות ני"ע, ד"ר גיתית גור גרשגורן. חוות הדעת ניתחה את פקודות המסחר שהוזרמו מחשבונות פסגות אל מול מאות הקלטות מחדר המסחר של בית ההשקעות.

 

ניתוח פקודות המסחר סייעה לתביעה להתמודד עם טענות ההגנה שלפיהן כל אמירותיו בזמן אמת של אדרי על כך שהוא משפיע על שערי ני"ע היו רק התרברבות בשפה בוטה. שדברים שאמר כגון "הרגתי", או "רצחתי" את הנייר, או "אני לא נותן לשער לעלות", היו חלק מז'רגון המסחר ושלא היתה כל כוונה להריץ אג"ח מאחוריהן.

 

בנוסף, התמודדה חוות הדעת עם טענת ההגנה של המעורבים שלפיה לא ניתן בכלל להשפיע על שוק האג"ח באופן משמעותי. או כדבריו של אדרי במהלך עדותו בבית המשפט: "להשפיע במצטבר על השוק הזה לא ניתן. אפשר נקודתית. אבל השוק הזה יותר גדול מכל שחקן אחר. אני לא חושב שיש מישהו שחושב שהוא יכול באמת להשפיע על השוק". הפרקליטות מצדה דחתה בסיכומיה את הדברים וטענה כי "התרמית התאפשרה אך ורק בזכות שימוש בעוצמת קנייה אדירת ממדים של פסגות ביחס לשוק ההון הישראלי, רובה ממונפת".

 

עוה"ד נוית נגב, איריס ניב סבאג וירון קוסטליץ טענו בסיכומיהם כי פעילותם של אדרי ובן דוד בנוסטרו פסגות היתה פעילות לגיטימית, ללא אלמנט תרמיתי. העובדה שהפעילות היתה גלויה לחלוטין, כמו גם שככלל סביבת העבודה במסגרתה פעלו היתה בנויה על גילוי, שקיפות ודיווח מעידות על כך לטענתם יותר מכל. 

 

אחרי שאדרי נאלץ לסיים את תפקידו בפסגות ושרשות ני"ע סירבה להעניק לו רישיון חתם, הוא חיפש דרך לחזור להיות שחקן בשלב המוסדי של ההנפקות בשוק. באמצעות פעילות נוסטרו עצמאית ומשגשגת מככב היום אדרי, תחת החברות דסיליון וטרסיליון, על גבי דפי התשקיפים של גיוסי האג"ח.

 

זאת אף על פי שהחל מנובמבר 2015 רק שחקני נוסטרו בעלי הון עצמי של יותר מ־50 מיליון שקל יכולים להשתתף בשלב המוסדי של ההנפקות וליהנות מעמלת ההתחייבות המוקדמת. כך, תחת עיניה הפקוחות של רשות ני"ע הצליח אדרי להפוך לאימפריית נוסטרו שלא מביישת שחקני נוסטרו ותיקים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים