שתף קטע נבחר

המוסד קורא לכן: "דרושות נשים בעלות עוצמה"

"לא משנה לנו מה עשית, משנה לנו מי את": נשים מילאו תפקידי מפתח במוסד מאז הקמתו, ועכשיו לראשונה יוצא הארגון בקמפיין מיוחד לגיוסן. המסתורין נשמר: "דרושות בעלי אופי מיוחד"

 

"דרושות נשים בעלות עוצמה" היא הכותרת שנבחרה לקמפיין הגיוס החדש של המוסד. בסדרת מודעות שהתפרסמו בעיתונים ובאתר האינטרנט של הארגון מבקש "המוסד לתפקידים מיוחדים" לשכנע נשים מתאימות שפעילות ביטחונית חשאית עבור מדינת ישראל יכולה להפוך לקריירה מקצועית מפוארת עבורן. "לא משנה לנו מה עשית, משנה לנו מי את!" נכתב במודעה, "המוסד מגייס קצינות איסוף בעלות אופי מיוחד".

 

זאת הפעם הראשונה שהמוסד מכריז על קמפיין שמתמקד בגיוס נשים. עם זאת, למרות תדמיתו המצ'ואיסטית, המוסד הוא ארגון מאוד ידידותי לנשים. 40 אחוז מעובדי הארגון הם נשים, מתוכן 24 אחוז מחזיקות בעמדות מפתח בכירות. ראש המוסד הקודם, תמיר פרדו, התגאה לא פעם במשאב האנושי הנשי של המוסד — שתורם רבות להצלחתו. פרדו גם מינה אישה, י', לראשת אגף ולחברה במטה הארגון.

 

רק בשבוע שעבר חילקו נשיא המדינה ראובן ריבלין, ראש הממשלה בנימין נתניהו וראש המוסד הנוכחי יוסי כהן תעודות הצטיינות ל־12 עובדי המוסד. בטקס בלטה העובדה שמחצית ממקבלי התעודות היו נשים, בהן גם אמהות לילדים. בהיסטוריה של הארגון מילאו נשים תפקידים חשובים במבצעים ביטחוניים — מרביתן נותרו, מסיבות מובנות, בצללים או שהפרטים על המשימות שהשתתפו בהן נחשפו רק שנים ארוכות לאחר שפרשו.

 

לפני שנתיים נבחרה סימה שיין, שכיהנה כראש חטיבת המחקר בארגון, להדליק משואה ביום העצמאות. רבים במוסד התרעמו על הבחירה בה וסברו שהיה צריך לבחור בנשים שמילאו תפקידים בכירים ומורכבים משלה. מעבר למחלוקת שהתעוררה, האירוע כולו סייע להפנות זרקור לנושא השירות של נשים במוסד ולתפקידים החשובים לביטחון המדינה שהן ממלאות.

 

"לא משנה לנו מה עשית". המוסד ()
"לא משנה לנו מה עשית". המוסד

בעקבות אחד המבצעים המפוארים האלה, שסיכל פעולת טרור גדולה באסיה והציל את חייהם של ישראלים, זימן ראש הממשלה דאז אריאל שרון את ראשי המוסד כדי להודות להם על הפעולה המוצלחת. אדם שהשתתף בטקס זוכר כיצד שרון ביקש לברר פרטים מדויקים על המבצע, והתברר לו להפתעתו שנשים אחראיות לשלבים הקריטיים והנועזים ביותר בפעולה.

 

אשת המוסד הידועה ביותר היא שרת החוץ לשעבר ציפי לבני, ששירתה בארגון בשנים 1984-1980, וידועה כמי שהחזיקה בדירת מגורים שבה השתמש הארגון בפריז. לבני עצמה מיעטה לדבר על השירות במוסד, אולם על פי פרסומים בתקשורת הזרה היא עסקה במשימות לאיתור פלסטינים פעילי טרור באירופה.

 

על פי פרסומים זרים, סוכנת מיחידת העוקבים של הארגון בשם שריל בנטוב - שזכורה יותר בכינוי "סינדי" - היא זו שפיתתה את מרגל האטום מרדכי ואנונו להגיע איתה מלונדון לרומא — שם נחטף על ידי המוסד והובא לארץ באוניית משא.

 

אחת הסוכנות המפורסמות של המוסד היא סילביה רפאל, שהשתתפה בתפקידים מבצעיים רבים ברחבי העולם, אך זכורה דווקא בזכות "פרשת לילהאמר" ב-1973 - הירי למוות בגלל טעות בזיהוי במלצר הנורווגי אחמד בושיקי, במקום בעלי חסן סלאמה, אחד האחראים לרצח הספורטאים הישראלים במינכן. כמו כן, זכורות היטב תמונותיהן של הנשים שהשתתפו בחיסולו של מחמוד אל־מבחוח בדובאי בשנת 2010 — חיסול שיוחס למוסד.

 

על המחיר שמשלמות נשים המשרתות בארגון העידה "יעל", לוחמת מוסד שמילאה תפקיד חשוב במבצע "אביב נעורים", והעבירה בזמן אמת מידע לכוחות צה"ל שפשטו באפריל 1973 על ביירות וחיסלו כמה מבכירי הפת"ח. "נשארתי 14 שנה בפעילות מבצעית והייתי נשארת יותר, אבל נחלשתי פיזית", סיפרה "יעל" בראיון ל"ידיעות אחרונות" בספטמבר 2015.

"בשנות השירות שלי לא נתתי לקשרים אינטימיים עם גברים סיכויים להתפתח. אחרי 'אביב נעורים' התאהבתי בגבר שהכרתי בבריסל. לא העליתי על דל מחשבתי להתקדם בקשר ללא עצתו של מייק הררי (מפקדה דאז), והוא אמר לי 'לכי בעקבות אהבתך'. אני הלכתי, אבל מהר מאוד פרמתי גם את הקשר הזה. את בעלי הנוכחי הכרתי רק כשהייתי על סף פרישה, וזה לא מקרי שהקשר התפתח רק לאחר סיום תפקידי כלוחמת".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים