שתף קטע נבחר

הכירו: ארגוני הסיוע לדיירי הדיור הציבורי

סיוע משפטי וכלכלי, גישור סכסוכים בין שכנים והכוונה: ישנם לא מעט ארגוני סיוע שמספקים ייעוץ בחינם או בתשלום סמלי לדיירי השיכון הציבורי. סקירה

בשיתוף חברת עמידר החדשה

 

ברחבי מדינת ישראל ישנן למעלה מ-60 אלף דירות המהוות את מלאי הדיור הציבורי. דירות אלה מושכרות לאוכלוסייה פחות מבוססת מבחינה סוציו-אקונומית (חברתית-כלכלית), העומדת בתנאי הזכאות של משרד הבינוי והשיכון. הדירות מנוהלות על ידי חברות אכלוס, שהן חברות ממשלתיות או ממשלתיות-עירוניות לדיור.

 

הדיירים יכולים להיעזר בארגוני סיוע בנושאי דיור ושיכון. ארגונים אלה מספקים סיוע משפטי, ייעוץ כלכלי, ואף שיקום נפשי ועזרה לבעלי מוגבלויות במקרה הצורך. אספנו עבורכם באמצעות אתר "זכותי" את רשימת ארגוני הסיוע עבור דיירי מערך הדיור הציבורי.

 

סיוע משפטי

ישנם מספר ארגונים המספקים לדיירי השיכון הציבורי סיוע משפטי. כך, למשל, האגף לסיוע משפטי במשרד המשפטים מעניק סיוע משפטי בנושאים אזרחיים לאוכלוסיות המתקשות להתמודד עם המערכת המשפטית, ואשר זכאיות לסיוע על פי הוראות הדין.

 

הסיוע ניתן, בין היתר, בנושאי דיור ומגורים, כגון דיור ציבורי, תביעות הנוגעות לחוזים, סכסוכי שכנים (למעט ייצוג נציגות הבית המשותף), בעלות, דמי שכירות, דמי מפתח ותיקוני המושכר. מדובר בסיוע בייצוג בפני ערכאות משפטיות ללא תשלום עבור זכאים.

 

ארגון נוסף המספק סיוע משפטי הוא ארגון שומרי משפט - רבנים למען זכויות אדם, המסייע במיצוי זכויות בתחום הדיור הציבורי ברחבי הארץ. בין היתר ישנו צוות מטעם הארגון גם בעיר בית שאן. הסיוע כולל ליווי מקצועי אישי לתושבים, על מנת להקל עליהם את ההתנהלות מול הפקידים וכדי שיקבלו את המגיע להם על פי חוק.

 

עבודת הצוות נעשית ברובה בשטח ובביקורי בית. הסיוע ניתן ללא תשלום, מתוך שאיפה לגבש בעיר קבוצה לתמיכה הדדית, כך שתושבים יסייעו לחבריהם ושכניהם באמצעות נסיונם האישי. הזכאים לסיוע הם דיירי עמידר וכן תושבים הסבורים שהם זכאים לדיור ציבורי.

 

גם לשכת עורכי הדין מעניקה סיוע וייצוג משפטי חינם למעוטי הכנסה במסגרת תוכנית "שכר מצווה". הסיוע ניתן בתחומים אזרחיים בלבד, למי שלא נמצאו זכאים לסיוע משפטי ממשרד המשפטים ואין בידם האמצעים לשכור את שירותיו של עורך דין.

 

הנושאים שבהם מוענק הסיוע הם בתחום המשפט האזרחי וכוללים, בין השאר את תחומי הדיור, כגון דיור ציבורי ופינוי מדירה, סכסוכי שכנים ועוד. כמו כן, ניתן לקבל ייעוץ ראשוני וסיוע במילוי טפסים בנושאים שמוענק בהם סיוע ממשרד המשפטים ללא בדיקת זכאות.

 

ארגון נוסף המספק סיוע הוא הל"ב - התנועה למלחמה בעוני בישראל (ע"ר). מדובר בתנועה חברתית התנדבותית של משפטנים, שמספקת סיוע משפטי למעוטי יכולת במגוון תחומים, במוקדי סיוע בכל רחבי הארץ.

 

סיוע כללי

ישנם ארגונים נוספים המספקים סיוע בתחומים נוספים לדיירי הדיור הציבורי. כך, למשל, עמותת "ידיד - מרכזי זכויות בקהילה", הפועלת למען תמיכה והעצמת שכבות חלשות בחברה הישראלית והגברת הסולידריות החברתית. היא מספקת בחינם ייעוץ וסיוע סוציאלי ומשפטי, למימוש זכויותיהם של הפונים.

 

העמותה פועלת בחצור הגלילית, צפת, נצרת, שפרעם, כרמיאל, תל מונד, תל אביב, פתח תקוה, אשדוד, רהט, ירושלים, קרית מלאכי, שפיר, נהורה וקריית גת. כמו כן, פועל מרכז נייד בכרמיאל, חיפה, סחנין ונצרת עלית.

 

עמותה נוספת המספקת סיוע לזכאים היא "שבילי אופק", המופעלת על ידי מתנדבים מומחים בתחום הכלכלה, הפיננסים והמשפט. אלה מעניקים ייעוץ ללא תשלום בשאלות שונות ובעיות כלכליות המתעוררות בחיי היומיום של הפרט.

 

ארגון שי"ל (שירות ייעוץ לאזרח) הוא יחידה במשרד הרווחה, שהוקמה במטרה לסייע במתן ייעוץ והכוונה בנושאי זכויות האזרח וחובותיו, והשירותים הניתנים לו. השירות בתחום ניתן בחינם, מצד יועצים מנוסים הפועלים בהתנדבות.

 

ניתן גם לפנות לאגודה לתרבות הדיור כדי לקבל מענה בתחום הדיור. אם דיירי הדיור הציבורי נתקלים בבעיות של סכסוכי שכנים, הם יכולים לפנות למרכזי הגישור והדיאלוג בקהילה בישראל, הפועלים לפתרון מחלוקות ובעיות בדרך של הידברות והסכמה. שירותי המרכזים ניתנים לתושבים במחיר סמלי ומסובסד.

 

נוסף לכל אלה, קיימים ארגונים המספקים סיוע לאנשים עם מוגבלויות. למשל ארגון "בזכות" לקידום השוויון של אנשים עם מוגבלות (כולל דיור בקהילה); ארגון "יד לילד המיוחד", המספק הקניית כישורי חיים לבני נוער עם מוגבלות; ארגון "כוונים" לקידום צעירים עם צרכים מיוחדים;

 

עמותת "גוונים" הפועלת בשדרות ומספקת דיור תומך בקהילה; ארגון "אהל שרה" המסייע לאנשים עם מוגבלות קוגניטיבית; ארגון "אקים" המסייע לאנשים עם מוגבלות שכלית; ארגון "שיח סוד" המספק סיוע לאנשים עם מוגבלות שכלית מהמגזר החרדי; ארגון "אלו"ט" המספק סיוע לאנשים על רצף האוטיזם; ארגון "אפי" המספק סיוע לאנשים עם אספרגר; ארגון "בקהילה" הפועל לשלב אנשים עם אוטיזם בחברה; וארגון "בית חינוך עיוורים".

 

הכתבה בשיתוף חברת עמידר החדשה

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים