שתף קטע נבחר

גם באינטרנט: אפשר לסלוק בשקט

כדי לגבות תשלומים בכרטיסי אשראי חנות אינטרנטיות זקוקות למערך סליקה. איך בוחרים חברת סליקה ומהן שיטות התשלום שכדאי להציע ללקוחות?

בשיתוף דואר ישראל

 

איך משלמים באינטרנט ועד כמה זה בטוח? השאלות הללו חשובות גם עבור בעלי חנויות אינטרנטיות וגם עבור קונים ברשת. בעלי החנויות זקוקים למערכת תשלומים שתבטיח להם שיקבלו את כספם ושתתאים לצרכי הקונים, בעוד הקונים מעוניינים במערכת תשלומים נוחה ומאובטחת, שתשמור על פרטיות המידע שהם מעבירים לחנות.

 

מוכרים ברשת - לכל הכתבות

 

יורם מימון, מנהל בנק הדואר, מסביר מה כדאי לדעת על שיטות תשלום וסליקת אשראי באינטרנט.

 

מערך סליקה: למה צריך את זה?

"חברות סליקה הן אלה שדואגות להעביר לעסק את התשלומים שהלקוחות ביצעו בכרטיס אשראי. כמו כל עסק, גם עסק אינטרנטי צריך לבחור חברת סליקה לעבוד איתה וזקוק לתשתית שתחבר אותו לחברת הסליקה", אומר מימון.

 

האם עסק אינטרנטי יכול לוותר על שירותי סליקה?

"לא ממש. אמנם ניתן לאפשר ללקוחות לשלם גם באמצעות העברה בנקאית (סליקה מסוג אחר), אבל חלק ניכר מהקונים באינטרנט משלמים בכרטיס אשראי", אומר מימון. "כמובן, ניתן גם לאפשר ללקוחות לשלם באמצעות חשבון PayPal. במקרה כזה, החנות מתחברת לחברת PayPal, שיש לה מערך סליקה משלה. עם זאת, לא כל הלקוחות רוצים לפתוח חשבון ב-PayPal, ולכן רצוי מאוד שהעסק יאפשר גם תשלום בכרטיס אשראי. מעבר זה, Paypal, שמשלמת עמלת סליקה בעצמה, עשויה לדרוש מהעסק תשלום גבוה יותר עבור שירותיה, בהשוואה לחברת סליקה".

 

איך בוחרים חברת סליקה?

לדברי מימון, נכון להיום, יש שלוש חברות סליקה בשוק הישראל: ישראכרט, ויזה כאל ולאומי קארד, שנותנות שירותי סליקה עבור מותגי האשראי המובילים בעולם, כמו ויזה ומאסטרקארד. איך מחליטים עם איזו חברת סליקה להתקשר?


מאסטרקארד מאסטרפס כרטיס אשראי קניות ב רשת קניות אונליין (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

 

מימון: "קודם כל, צריך לבחור בחברת סליקה שעובדת עם כל מותגי האשראי שרלוונטיים לעסק. למשל, אם מדובר בעסק בתחום התיירות, סביר להניח שחלק מלקוחותיו ירצו לשלם באמצעות כרטיס 'אמריקן אקספרס', ולכן רצוי שעסק כזה יבחר בחברת סליקה שעובדת עם המותג הזה. שיקולים נוספים הם גובה העמלה שדורשת חברת הסליקה ואיכות השירות שהיא נותנת. חשוב לבחור חברה שמספקת שירות יעיל במקרה של תקלות טכניות".

 

עד כמה ניתן להתמקח עם חברות הסליקה על גובה העמלה?

"יש בהחלט מקום למיקוח, אך כוח המיקוח של בעל העסק תלוי, כמובן, בטיב העסק וגודלו", אומר מימון. "לרשת גדולה יש, מן הסתם כוח מיקוח רב יותר מאשר לחנות אינטרנטית קטנה ומתחילה, אבל אם החנות מצליחה ומתרחבת היא בהחלט יכולה לפתוח את נושא העמלה למיקוח בהמשך הדרך".

 

אבטחת מידע: מה נדרש לצורך סליקה?

"מערכי סליקה של חנויות פיזיות ושל חנויות אינטרנטיות הם דומים", מסביר מימון, "אבל המערך הפיזי מתבסס על מנגנונים ייחודיים שמקשים על הונאה, כמו שבב EMV שמותקן כיום בכרטיסי אשראי. כדי למנוע הונאות אשראי וזליגת נתונים של לקוחות לרשת, חנויות אינטרנטיות צריכות לנקוט אמצעי אבטחת מידע שמותאמים לרשת".

 

יורם מימון, מנהל בנק הדואר (צילום: באדיבות דואר ישראל) (צילום: באדיבות דואר ישראל)
יורם מימון, מנהל בנק הדואר(צילום: באדיבות דואר ישראל)

 

מה זה אומר?

מימון: "חברות הסליקה דורשות כיום מבעלי עסקים מקוונים שתשתית מערך הסליקה תעמוד בתקן PCI DSS, כתנאי מקדמי להתקשרות עם העסק. מדובר בתקן אבטחת מידע שקובע איך צריך לשמור את מספרי כרטיסי האשראי בשרת של אתר החנות ואיך להצפין אותם, במטרה להגן עליהם מפני חשיפה. זה נושא שהחברה שבונה את האתר צריכה לדאוג לו".

 

כרטיס חיוב נטען: בשביל השקט הנפשי

חברות הסליקה, מציין מימון, מכבדות גם כרטיסי אשראי או חיוב נטענים. ניתן לרכוש בדואר כרטיס נטען רב-פעמי או חד-פעמי ולהטעין אותו מראש בסכום הכסף הרצוי, בשקלים או במט"ח, ואז לשלם איתו בחנויות פיזיות או אינטרנטיות.

 

מה היתרון של כרטיסים נטענים?

"היתרון המרכזי הוא הגבלת הסכום בכרטיס. זה מקטין מאוד את הסיכון שהקונה חשוף אליו, במקרה שפרטי הכרטיס זולגים, חלילה, לרשת. זה יכול להיות מועיל גם בהקשרים נוספים: למשל, במקום שההורים יתנו לילדים את כרטיס האשראי הרגיל שלהם לצורך קניות ברשת או בכלל, הם יכולים לתת להם כרטיס נטען וכך להבטיח שהילדים לא יוציאו סכומים חריגים. יתרון נוסף הוא שלא צריך חשבון בנק כדי להשתמש בכרטיס נטען. כל אחד יכול לקנות כרטיס נטען, להטעין אותו בסניף הדואר במזומן, ניתן לעביר כסף לכרטיס מהחשבון הפרטי של הלקוח לכרטיס דרך האינטרנט ולהשתמש בו לצרכיו".

 

האם כרטיס נטען יכול לשמש תחליף מלא לכרטיס אשראי רגיל?

"חוץ מהגבלת הסכום בכרטיס הנטען, מדובר בכרטיס אשראי לכל דבר. ניתן לעשות בו שימוש גם בארץ וגם בחו"ל, כולל חנויות אינטרנטיות בינלאומיות, וניתן גם להוציא באמצעותו כסף בכספומט".

 

בשיתוף דואר ישראל

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים