שתף קטע נבחר

יוגב: "מחובתי לנהל מגע עם התקשורת"

כך אמר מנהל רשות החברות הממשלתיות, אורי יוגב, בתדרוך עיתונאים בנושא נבחרת הדירקטורים שהתקיים בניגוד לעמדת האוצר, אשר מצדו איים בסנקציות על יוגב. "מקווה שמדובר באי הבנה שנדע להסביר ולהסדיר"

מנהל רשות החברות הממשלתיות, אורי יוגב, הציג היום בתדרוך עיתונאים את המהלכים החדשים של הרשות לקראת מינויים של דירקטורים בחברות ממשלתיות.

 התדרוך התקיים בניגוד לעמדת משרד האוצר, אשר ניסה לבטלו ברגע האחרון ואף איים בסנקציות נגד יוגב. יוגב החליט להתעלם מן אזהרת מנכ"ל משרד האוצר שי באב"ד ולקיים את מסיבת העיתונאים כפי שתכנן מראש.

 

"ב-2013 יצאנו עם נבחרת הדירקטורים הראשונה, הוצאנו נבחרת ב-2014, ואז ב-2015, ועכשיו אנחנו יוצאים עם הנבחרת השלישית, ונפרסם רשימה של מומלצים לשרים", אמר יוגב בראשית הדברים.

 

יוגב הסביר כי בעקבות הצטרפותה של ישראל ל-OECD חלו תמורות רבות בניהולן של חברות ממשלתיות: "לפני מהלך נבחרת הדירקטורים, שהחל ב-2013, חוק החברות הממשלתיות עבר תהליך של 20 שנה שבהן השתנה מעט, הוקמה ועדה שעסקה בדירקטוריונים לא ראויים ולא מתאימים, ב-2009 היועץ המשפטי לממשלה הוציא הנחייה שלא יושמה בשנים הראשונות, ואז הצטרפה ישראל ל-OECD שבה יש דרך מאוד מוגדרת כיצד מנהלים חברות ממשלתיות. קפצנו מהסביבה של מדינות כמו טורקיה, פולין, מקסיקו וברזיל לעולם שהוא אולי המתקדם ביותר – ניו זילנד, צ'ילה צרפת.

 

ראש רשות החברות הממשלתיות, אורי יוגב (צילום: קובי גדעון, לע"מ) (צילום: קובי גדעון, לע
ראש רשות החברות הממשלתיות, אורי יוגב(צילום: קובי גדעון, לע"מ)

"תפקיד נבחרת הדירקטורים הוא לגשר בין הכמות העצומה של אנשים בישראל הרוצים לתרום לתפקודן ורווחיותן של החברות הממשלתיות תפקיד רשות החברות הוא להיות באמצע ולהנגיש את האנשים הטובים לבחירת השרים".

 

"שהשרים יפסיקו למנות דירקטורים"

לפי יוגב, חברה ממשלתית היא לא משרד ממשלתי ולא יחידת סמך. "חברה ממשלתית נשלטת על ידי הארגון שלה, המנכ"ל והדירקטוריון שמעליו, על ידי חוק החברות הממשלתיות, שאומר שחברה ממשלתית תפעל לפי השיקולים הכלכליים של חברה לא ממשלתית ולכן שמנו את נבחרת הדירקטורים. קריטי שאנשים בדירקטוריון יהיו עצמאיים ובלתי תלויים".

 

יוגב מתח ביקורת על שרים וטען שרצוי שיפסיקו למנות דירקטורים בעצמם: "הנבחרת היא מאגר לשרים ועבורם. הייתי שמח שהשרים יפסיקו למנות דירקטורים אבל כרגע רק נותנים להם בחירה רחבה יותר. לשרים יש השפעה מלאה לעשות את המדיניות שהם רוצים בחברות, שכן בכל מקרה הם זקוקים לאישור השר בכל מיני תחומים לרבות הנפקות שונות".

 

בעניין הוראת מנכ"ל משרד האוצר, שי באב"ד לבטל את התדרוך, אמר יוגב: "התהליך המקצועי של בניית נבחרת חדשה והקריטריונים לא נעשה על ידינו בשיתוף פעולה מלא, זה לא אומר שבאנו והשלנו מעצמנו סמכות כלשהי. הסמכות והאחריות בניהול התהליך המקצועי עצמו היא כולה שלנו.

 

"לגבי התנהלות כזו או אחרת, יש להפנות את השאלה לגורמים אחרים ואני מקווה שמדובר באי הבנה שנדע להסביר ולהסדיר. חובתי, ולא רק סמכותי, היא להנגיש ולהציג את הנבחרת החדשה לציבור ואני לא מכיר דרך אחרת להציג את זה לתקשורת. אני חושב שאין שום מניעה ואף חובה לנהל מגע עם התקשורת ולהנגיש ולהציג לציבור דרך התקשורת".

 

יוגב נשאל האם יפתחו נגדו כעת בהליכים בעקבות מסיבת העיתונאים והשיב: "אני מאמין שהדברים הנכונים יקרו והחשוב הוא שנעשה את תפקידנו המקצועי ועם כל הקשיים נמשיך בתהליך של ההתמקצעות.

 

"מטרתו של הליך נבחרת הדירקטורים, שיצאה לדרך היום באמצעות מכרז, היא לאתר מועמדים לכהונה כדירקטורים מקצועיים בחברות הממשלתיות. במסגרת המהלך, מוצגת לבסוף רשימה של דירקטורים שמומלצים לשרים, מהם על השרים לבחור דירקטורים לכהונה בחברות הממשלתיות".

 

85% מנציגי הציבור המכהנים - מנבחרת הדירקטורים

לפי הנתונים שהציג יוגב, 85% מנציגי הציבור המכהנים הם מנבחרת הדירקטורים, שהם 280 במספר. בתעשייה האווירית כל עשרת הדירקטורים הם מנבחרת הדירקטורים, ברפאל כל תשעת הדירקטורים, בחברת החשמל שמונה מתוך תשעה, במקורות שישה מתוך שבעה.

 

להערכתו, בקרוב יהוו מועמדים מתוך נבחרת הדירקטורים 100% מנציגי הציבור המכהנים. לצד מועמדי נבחרת הדירקטורים ישנם גם תואמי נבחרת – כדירקטורים שלא ניגשו לתהליך עצמו, אלא מונו לבקשת שר בממשלה. ההליך לגביהם מתקיים באופן זהה להליך בנבחרת הדירקטורים. לדעתו של יוגב, יש לחדול גם מהליך תואמי הנבחרת "ואני בספק לגבי האיתנות החוקית שלו, אבל היום זה קיים".

 

הודות להליך נבחרת הדירקטורים, לדברי יוגב, 63% מהדירקטורים המכהנים הם מומחים פיננסיים, ל-69% יש ניסיון כדירקטורים ול-85% יש תואר שני ומעלה, לא מעט בעלי תואר דוקטור.

 

בנוסף, לדבריו, הודות למהלך, ישנה קפיצה דרמטית בנושא הייצוג ההולם, כשבחברות הממשלתיות הגדולות, 50% מהדירקטורים הן נשים ו-11% הם מהאוכלוסייה הערבית.

 

במסגרת המכרז שיצא, מתוכנן הגדלת מספר המועמדים במאגר ל-900, מהם 500 הם מנבחרת 2015, כלומר מועמדים מכהנים, ועוד 400 שייבחרו בנבחרת 2017. כמו כן, תחוזק הפלטפורמה לאיתור דירקטורים מאוכלוסיות שונות, כולל יוצאי אתיופיה, חרדים, בעלי מוגבלות ועולים חדשים.

 

עדכון תנאי הסף השנה מביא להורדת שנות הניסיון משבע לחמש כדי לאפשר הזדמנות גם למועמדים צעירים, וכן יורד המשקל לניסיון קודם בדירקטוריונים מ-30 נקודות ל-20.

 

באשר לתפקוד תחת חוסר האמון של שר האוצר, אמר יוגב כי "אני חושב שאנחנו עושים את כל מה שניתן לעשות בצורה המקצועית, והשקופה והמעוררת אמון ביותר שניתן, ואני לא מוצא שתהיה איזושהי בעיית אמון של גורם כזה או אחר ברשות החברות".

 

על המועמדים להגיש מועמדותם למכרז שפורסם היום עד ה-20 בפברואר. בחודש מרס ייבדקו תנאי הסף של המועמדים ואלה ירואיינו באפריל ובמאי. בהמשך תפורסם רשימת שמות המועמדים לציבור כולו לצורך בקרה נוספת של התהליך, כדי להימנע מטעויות. בשלב המיון במכרז, רשות החברות בודקת את המועמדים לפי דיווחיהם. לאחר שהשר בוחר דירקטור מרשימת המומלצים, ניגש המועמד הנבחר לוועדה שבודקת את זיקותיו הפוליטיות. פרסום שמות המועמדים שנבחרו בעיתונות תסייע לבדוק בעייתיות פוליטית של מועמד כזה או אחר.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: קובי גדעון, לע"מ
אורי יוגב, ראש רשות החברות הממשלתיות
צילום: קובי גדעון, לע"מ
מומלצים