שתף קטע נבחר

המשרד להגנת הסביבה: "ערכי זיהום חריגים בדגימות במפעל איטונג"; המפעל: רוצים לעבור לגז טבעי - העיכוב אינו באשמתנו

המשרד להגנת הסביבה יוצא להליך אכיפה נגד מפעל איטונג בפרדס חנה, לאחר שדיגום ארובות תקופתי מצא חריגה של 246% בזיהום חלקיקים. איטונג בתגובה: העיכוב בחיבור לגז טבעי מונע את הפחתת הזיהום הסביבתי

המשרד להגנת הסביבה יוצא להליך אכיפה נגד מפעל איטונג בפרדס חנה, זאת בעקבות מדידת ערכי זיהום חריגים על ידי איגוד ערים שרון-כרמל שלא טופלו. מאידך מעלה המפעל טענות לפיהן הוא מעוניין לעבור לשימוש בגז טבעי, אולם העיכוב בחיבור אינו תלוי בו.

 

לפני כחצי שנה ביצעו אנשי איגוד ערים שרון-כרמל דיגום ארובות תקופתי במפעל וגילו חריגות במאות אחוזים בחומרים מזהמים: חלקיקים, תחמוצות חנקן ותחמוצות גופרית. חצי שנה עברה ובאיגוד אומרים כי המפעל לא פעל לתיקון הליקויים. בנוסף, למרות ההבטחות של המפעל כי יעבור לאספקת גז טבעי עולה כי טרם ביצע פעולות בנושא.

 

מנגד, במפעל מסבירים כי חברת האספקה לא תוכל לספק גז טבעי בחצי השנה הקרובה. בתשובה למשרד להגנת הסביבה כתב מנכ"ל החברה, ששון הר סיני, כי למרבה הצער החיבור לגז טבעי של האזור מתעכב משמעותית ונדחה מתקופה לתקופה. "עד אפשרות החיבור ומעבר לגז טבעי נאלצת חברתנו לעשות שימוש במזוט כבעבר", כתב.

 

במכתב שהוציאה רכזת איכות אוויר מתעשייה וחומ"ס באיגוד, יונת אלקלעי, נכתב: "בוצע דיגום ארובות תקופתי בדוד הקיטור במפעל איטונג. מתוצאות הדיגום עולה כי ישנן חריגות חמורות בריכוזים בהשוואה לריכוזים הנדרשים ברישיון העסק".

 

הדיגום בוצע בארובות דוד הקיטור של מפעל איטונג. מתוצאות הבדיקה עולה כי אחוזי החריגות של חלקיקים היו 246%, תחמוצות חנקן 156% ואילו חריגות בתחמוצות גופרית היו 139%. חלקיקים נשימים עדינים מסוכנים מאד לבריאות האדם, מאחר והם עלולים לחדור לעומק דרכי הנשימה. מבחינה בריאותית, אין סף בטווח החשיפה הנשימתית לחומר חלקיקי באוויר. חשיפה נשימתית לריכוזים נמוכים של תחמוצות חנקן עלולה לגרום לגירוי עיניים, אף, גרון וריאות, ולהוביל לשיעול, קוצר נשימה עייפות ובחילה. חשיפה לריכוזים גבוהים יכולה לגרום אפילו למוות.

 

החודש שלח המשרד להגנת הסביבה מכתב לפיו מזה כחצי שנה המפעל בחריגות בפליטה בארובת דוד הקיטור, בהתאם לתנאי רישיון העסק עבור המזהמים חלקיקים, תחמוצות חנקן ותחמוצות גופרית. עוד נכתב כי לפני כשנה וחצי המפעל דיווח לאיגוד כי התקיים משא ומתן עם חברת סופר NG לאספקת גז טבעי למפעל, אך טרם הציגו בפניהם הסכם חתום.

 

המשרד להגנת הסביבה דורש לו"ז למעבר לגז טבעי

במשרד להגנת הסביבה ומשרד הבריאות מסבירים כי לאור העובדה כי גופרית דו חמצנית נפלטת ממקורות תעשייתיים בלבד, ככל שיותר מפעלים, תחנות כוח ומתקנים יעברו הסבה לשימוש בגז טבעי במקום פחם, סולר ומזוט, כך תצומצם החשיפה למזהם. באיגוד ביקשו להעביר להם הסכם חתום למעבר לגז טבעי ולוח זמנים להסבה של הדוד לגז. "במידה ולא מתוכננת הסבה לגז טבעי, יש להעביר תוכנית חלופית הכוללת לוח זמנים לעמידה של הדוד בתנאי רישיון העסק", הודיעו במשרד להגנ"ס.

 

חברת האספקה סופר NG התחייבה להקים את רשת החלוקה והחיבור לצרכנים מתחילת שנת 2016. אלא שהחברה פנתה למשרד תשתיות הלאומיות והאנרגיה בבקשה לעדכן את לוח הזמנים שלה. מנהל רשות הגז הטבעי, אלכסנדר וורשבסקי, אישר להם את החריגות. בלוח הזמנים החדש שניתן להם על פי הרישיון שקיבלו מהמדינה, הם מתחייבים להתחיל לחבר בתי עסק ומפעלים החל מחודש אפריל 2017 ועד סוף שנת 2018. המשמעות היא שהזיהום במפעל איטונג יימשך, מבלי שתהיה להם יכולת לטפל במפגע.

 

מאיטונג נמסר בתגובה: "העיכוב בחיבורם לצינור ההולכה הארצי של גז טבעי של מפעלים באזור פרדס חנה-חדרה, הוא שמונע את הפחתת הזיהום הסביבתי. מפעל איטונג ערוך ומוכן להפעלת פסי הייצור באמצעות גז טבעי וזאת לאחר שהושקעו סכומים נכבדים בהסבת מערכות המפעל לשימוש בגז. אולם, החברה האמורה לספק את הגז, סופר NG, הבהירה כי תהיה מסוגלת לספק את הגז רק בעוד כחצי שנה ויש מומחים המעריכים כי בפועל ניתן יהיה להתחיל בהזרמת הגז הטבעי רק בעוד כשנה.

 

"לאנשי המשרד להגנת הסביבה, כמו למנהלי איטונג, ברור, כי השימוש בגז מפחית כמעט לחלוטין את הפגיעה בערכי הסביבה. אנשי המשרד להגנת הסביבה מודעים לכך שאין כל יכולת, לעת עתה, להפעיל את המפעל באמצעות גז. איטונג הצהירה זה מכבר כי תעשה כל שביכולתה להטמעת השימוש בגז טבעי באתרי הייצור שבבעלותה. בהתאם למדיניות זו, מפעל החברה שבאשקלון, אשר ניתן היה לחברו לרשת הובלת הגז הארצית - יחל לפעול באמצעות גז טבעי כבר בעוד שבועות מספר".

 

לגבי נושא החביות, מסבירים באיטונג "הרי שחבית אחת בלבד עלתה באש במשאית אשר עזבה את שטח המפעל. במפעל עצמו לא בערה כל חבית אולם עקב החשש האפשרי מהתלקחות – פונו החביות בהן החומר המסוכן משטח המפעל באופן מיידי לשטח מורשה.

 

"יודגש כי, חברת איטונג פעלה לאורך השנים, על פי תקני איכות הסביבה המחמירים ביותר ותוך שיתוף פעולה הדוק עם אנשי המשרד להגנת הסביבה. גם הערכים שנקלטו בדיגום שערכו אנשי המשרד במפעל לא היו נחשבים כחריגים עבור מפעל המשתמש במזוט ואת זה מאשר המשרד בהודעתו".

 

במכתב ששלחה החברה נכתב: "בהמשך לתכתובות שבנדון בדבר תוצאות דיגום ארובת דוד הקיטור שבוצע לאחרונה על ידי חברתנו עפ"י תנאי רשיון העסק, נציין כי אין כל שינוי באופי פעילות המפעל ואין חריגה אל מול ערכי התקן שנקבעו לארובה זו במסגרת תנאי רשיון העסק המקוריים, כמו גם אל מול מדיניות המשרד להגנת הסביבה ("המשרד") בעניינים אלו בהינתן שהמפעל פועל לעבור לשימוש בגז טבעי כמתואר להלן.

 

חברתנו מתעתדת לעבור לשימוש בגז טבעי במפעלה בפרדס חנה, כפי שעשתה גם במפעלה שבאשקלון, ורואה במעבר זה יתרונות גדולים ביותר, הן בהגנה ושמירה על איכות הסביבה והן בייעול וחסכון כלכלי שיש בצדו. לצערנו, כידוע לכל, חברת החלוקה האזורית, סופר אנ.ג'י חדרה והעמקים – חברה לחלוקת גז טבעי בע"מ ("אנ.ג'י"), אשר אמורה לחבר את אזור פרדס חנה לגז טבעי מתעכבת משמעותית בלוחות הזמנים אשר מתארכים ונדחים מדי תקופה, כשלהבנתנו אנ.ג'י תהיה מסוגלת לחבר הגז באזורנו רק באופק של עוד כשנה לפחות אם לא יותר מכך.

 

תהליך המעבר לגז הינו תהליך ידוע ומוכר לנו, הן בביצוע תהליך זה המושלם בימים אלה במעבר לגז טבעי במפעל חברתנו שבאשקלון (שבו ניתן היה לממשו אל מול חברת החלוקה האזורית שם), והן בביצוע התהליך על ידי חברה "אחות" של חברתנו, חברת כרמית מיסטר פיקס בע"מ ("כרמית") בחיבור לגז טבעי של מפעלה הנמצא בסמיכות לזה של מפעל חברתנו בפרדס חנה – כשהוצאתו לפועל של תהליך זה תלוייה בסופו של יום בלו"ז חברת החלוקה האזורית להקמת ופרישת רשת חלוקת הגז הטבעי על ידה.

 

נציין כי בהמשך לחיבור הקרוב לגז טבעי במפעל החברה באשקלון כאמור לעיל, התקשרה חברתנו בהסכם עם ספק גז, הכולל גם אפשרות לאספקת גז טבעי באותם התנאים גם למפעל החברה בפרדס חנה. זאת ועוד, חברתנו בוחנת בימים אלה, בין היתר, באמצעות יועצים מקצועיים בנושא, אפשרות חיבור מפעלה לזה של כרמית כאמור לעיל, מעצם היותן חברות אחיות בשליטה משותפת (מלאה) אשר פועלות באותו אתר.

 

ברור לכל, כי אילו הייתה ניתנה הסכמת אנ.ג'י לכך, אפשר היה לחבר במהירות ובפשטות את דוד הקיטור של חברתנו לחיבור הגז של כרמית, ובכך לקצר בזמנים ולחסוך משמעותית בבירוקרטיות, תשומות ועלויות כפולות ומיותרות המושתות על המפעלים לבדם בתהליך הנ"ל. מיותר לציין, כי עד אפשרות החיבור ומעבר לגז טבעי כאמור לעיל, נאלצת חברתנו לעשות שימוש במזוט כבעבר, כשגם בעניין זה למצער, כידוע למשרד, אין בנמצא מזוט קל שיכול היה להפחית את ערכי הפליטה.

 

חברתנו תשתף פעולה בעניין ובכלל, בתיאום מלא עמכם, כפי שעשתה ועושה לאורך עשרות שנות פעילותה, ותשמח לערוך פגישה עמך בהקדם האפשרי בנושא זה וקידומו, ביחד עם יועץ חברתנו מר אלדד שרוני המלווה את חברתנו בעניינים אלו".

 

"נפעל מולם בכל האמצעים העומדים לרשותינו"

מהמשרד להגנת הסביבה נמסר: "איגוד ערים שרון-כרמל מצא בחודש אוקטובר 2016 ערכים חורגים במפעל איטונג. אם המפעל היה מציג למשרד הסכם עם חברה לאספקת גז טבעי או הסכם למעבר לגז טבעי – הרי שהערכים שהתקבלו בדיגום לא היו נחשבים כחריגים (וזאת כחלק ממדיניות המשרד לעודד מעבר לגז טבעי והפחתת זיהום האוויר). אלא שמאז מציאת החריגה ועד היום, המפעל לא הציג אף אחת מן החלופות, ומכאן שמדובר בערכים חורגים, הנחשבים כהפרה. על כן, המשרד יוצא להליך אכיפה נגד המפעל".

 

יו"ר איגוד ערים שרון כרמל, יעקב אדרי, אמר: "דרשנו מהנהלת המפעל לטפל באופן מיידי בחריגות הגורמות לפגיעה באיכות הסביבה. באם הדבר לא יבוצע נפעל מולם בכל האמצעים העומדים לרשותינו".

 

מנכ"ל האיגוד ניר סהר אמר כי "מפעל איטונג מחויב להציג הסכם התקשרות עם ספק גז בכדי לצמצם את הפליטות הגורמות לזיהום האויר. המפעל לא עשה זאת והפליטות המזהמות נמשכות ופוגעות בסביבה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איגוד ערים לשמירת איכות הסביבה שרון כרמל
ניר סהר, מנכ"ל איגוד ערים לשמירת איכות הסביבה
צילום: איגוד ערים לשמירת איכות הסביבה שרון כרמל
צילום: איגוד ערים לשמירת איכות הסביבה שרון כרמל
יעקב אדרי, יו"ר איגוד ערים שרון כרמל
צילום: איגוד ערים לשמירת איכות הסביבה שרון כרמל
מומלצים