שתף קטע נבחר

לפעמים חלומות מתגשמים

המכינה שמחליפה בגרות או בחינה פסיכומטרית בדרך ללימודי הנדסה

*התכנים במדור זה מוגשים בשיתוף עם המוסדות האקדמיים המציגים

 

מכינה ייחודית, שנפתחה אשתקד במכללה האקדמית להנדסה אורט בראודה, מאפשרת גם לחסרי תעודת בגרות להתקבל ללימודי הנדסה, לאחר שיעברו בהצלחה תשעה חודשי לימוד במקצועות רלוונטיים. שובל יהודה, בת 23 מהקריות, ורפאל מושיוב, בן 26 מפרדס חנה, סיימו בהצטיינות את המחזור הראשון של המכינה ובמרס הקרוב יתחילו ללמוד במכללה: יהודה נרשמה להנדסת תעשיה וניהול ומושיוב - להנדסת תכנה. לפני שנה, לו נשאלו אם יש סיכוי שיהפכו יום אחד למהנדסים, היו משיבים בשלילה.

 

"הסיכויים שלי להצליח היו אפסיים בלי המכינה הזאת", מספר מושיוב. "בתיכון נאלצתי לעזור לאמי, אם חד הורית, בפרנסת המשפחה. לא יכולתי ללמוד כמו שצריך ונבחנתי רק בשני מקצועות: מתמטיקה ברמה של 3 יחידות, ואנגלית ברמה של 4 יחידות. היו לי 7 יחידות לבגרות וכמובן שלא היה לי לא זמן ולא כסף להיבחן את כל הבחינות מחדש. ששמעתי על המכינה של בראודה, שנותנת סיכוי לאנשים כמוני, ומיהרתי לברר על האפשרות ללמוד בה".

 

מושיוב, שסיים שירות צבאי בפלח"הן גבעתי, ידע שזאת ההזדמנות האחרונה שלו להצליח, למרות שהחיים מנעו זאת ממנו. בגיל 13 עלה עם אמו ושני אחיו הקטנים מקולומביה. אימו,שלא הצליחה להשתלב בעבודה ההולמת את כישוריה והשכלתה בשל קשיי שפה, נאלצה לרתום אותו למטלות הבית והפרנסה.

רפאל מושיוב ושובל יהודה, סיימו את המכינה הייעודית להנדסה של אורט בראודה ()
רפאל מושיוב ושובל יהודה, סיימו את המכינה הייעודית להנדסה של אורט בראודה
"קיוויתי להתקבל למכינה עם 7 יחידות בגרות ובלי פסיכומטרי ולשמחתי, אחרי ששמעו את סיפור חיי, הסכימו לתת לי צ'אנס", נזכר מושיוב. "ואז ידעתי שלא אתן לצ'אנס הזה להתמוסס לי בין הידיים. במשך תשעת חודשי המכינה השקעתי את כל כולי בלימודים וסיימתי בהצטיינות, על מנת להירשם להנדסת תוכנה מבלי להשלים את תעודת הבגרות וללא צורך בבחינה פסיכומטרית".

 

מושיוב הוא אחד מיני רבים שקיבלו במכינה הייעודית להנדסה את הזדמנות חייהם, כפי שמסבירה מנהלת המכינה במכללה, ילנה שפיגלמן: "חשבנו שיש מקום למכינה כזאת, לאחר שהתברר לנו שישנם צעירים רבים בעלי פוטנציאל לימודי גבוה, אשר מסיבות כלכליות ואחרות, לא הצליחו בלימודיהם בתיכון. ואמנם, עם פרסום המכינה החדשה המונים ביקשו להירשם אליה. בסופו של דבר, קיבלנו כ-40 תלמידים שקיוו להגיע לציון משוקלל של 85 ומעלה על מנת להמשיך ללמוד הנדסה במכללה, ללא צורך בתעודת בגרות וציון הפסיכומטרי".

ילנה שפיגלמן, מנהלת המכינות של המכללה האקדמית להנדסה אורט בראודה ()
ילנה שפיגלמן, מנהלת המכינות של המכללה האקדמית להנדסה אורט בראודה
 

התברר שבמחזור הראשון,כרבע מהתלמידים הצליחו להגיע לתעודת הצטיינות. גם יהודה עשתה זאת. אמנם יש לה תעודת בגרות, אבל היא חששה מהבחינה הפסיכומטרית ולכן שמחה לגלות שיש מקום שמוכן לקבל אותה ללימודי הנדסה על סמך יכולותיה בפועל.

 

"אני מרגישה שהרווחתי רווח עצום בעצם השתתפותי במכינה", אומרת יהודה. "הבחינה הפסיכומטרית לא מתאימה לכל אחד, לכן שמחתי על האפשרות לעקוף את המשוכה הפסיכומטרית, אם רק מוכיחים יכולת. שיפרתי מאוד את המוכנות שלי ללימודי ההנדסה וזה לא היה קורה בשום מקום אחר. לימודי המתמטיקה היו ברמה של 5 יחידות בעוד שבבגרות נבחנתי ב-4 יחידות בלבד.

 

"קיבלנו הכשרה בפיזיקה ובאנגלית ברמה של 4 ו-5 יחידות, כך שההכנה ללימודים האקדמיים הייתה אופטימלית. סגל המורים במכינה מאוד תומך, ואווירת הלימודים הרצינית מאפשרת לרוב משתתפי המכינה לסיים אותה בהצלחה ואף בהצטיינות. עם זאת, מדובר בתשעה חודשים של לימודים מאוד אינטנסיביים, אין כאן הנחות, צריך להקדיש את כל התקופה ללימודים, אך בסוף זה משתלם. אני מאוד ממליצה".

 

למכינה הייעודית להנדסה של בראודה יכולים להתקבל מי שעברו בחינות בגרות בהיקף של 7 יחידות לפחות בציון עובר, ויש להם ציון פסיכומטרי או "מימד" של 500 ומעלה. כאמור, מי שישיג וציון משוקלל של 85 ומעלה, יוכלו להגיש מועמדותם ללימודי הנדסה במכללה, ללא ציון פסיכומטרי. יש הקלות גם למי שסיימו בהצלחה והשיגו ציון בפיזיקה ובמתמטיקה של 75 ומעלה – פטור מקורסי המבוא במקצועות אלה. הפיתוי להצליח גדול, ולא פלא שבמחזור השני של המכינה הייעודית במכללה מספר הלומדים הוכפל.

 

"המכינה הזאת היא מקפצה להגשמת חלומות", מבקש מושיוב להוסיף, "היא מתאימה לכל מי שבגיל התיכון חווה מצוקה כלכלית או חברתית ומבקש ללמוד לפני שיהיה מאוחר מידי. גם עבורי זאת היתה האופציה האחרונה להגיע למשהו בחיים. ציון הגמר שלי היה 91.8, הוכחתי לעצמי שאני מסוגל ואני מרגיש שרק השמיים הם הגבול".

 

"זו דוגמא למכינה שמבינה את צרכי השוק ופועלת למימוש הפוטנציאל. התעשייה זקוקה לכח אדם איכותי ומקצועי וחבל לפספס בעלי פוטנציאל", מסכמת שפיגלמן. "אנחנו יודעים לתת מענה לכל צעיר וצעירה שחושבים שלהיות מהנדסים זה למעלה מכוחותיהם. אגב, לא כולם צריכים מכינות מקיפות. מי שברשותם תעודת בגרות מלאה וזקוקים לשדרוג במתמטיקה ופיזיקה, יש להם מענה במכינת קדם-הנדסה, שהמחזור הבא שלה יפתח בקרוב".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים