שתף קטע נבחר

דרעי על תחקיר בתי האבות: "לפעול לשלילת רישיונות"

תחקיר ynet ו"ידיעות אחרונות" שחשף אלימות, השפלה והזנחה קשה בבתי אבות סיעודיים הוביל לגל תגובות במערכת הפוליטית. ח"כ שמולי: "אין מנוס מהקמת ועדת חקירה פרלמנטרית". יעלון: "הלב נקרע". מחר: דיון דחוף בוועדת הבריאות

 

 

תחקיר בתי האבות המיוחד שאת חלקו הראשון פרסמנו אתמול (יום ב'), וחשף את שגרת ההתעללות בחסרי הישע במוסדות הסיעודיים, עורר תגובות חריפות בכנסת - בתקווה שהפעילות הפרלמנטרית תוביל לשיפור המצב. הבוקר פורסם ב"ידיעות אחרונות" וב-ynet חלקו השני של התחקיר, העוסק בהזנחה בבתי האבות.

 

בעקבות התחקיר, תקיים מחר ועדת העבודה, הרווחה והבריאות דיון דחוף על המצב בבתי האבות הסיעודיים. יו"ר הוועדה ח"כ אלי אלאלוף (כולנו), הורה היום לכנס באופן מיידי ישיבה בהשתתפות מנכ"ל משרד הבריאות ובכירים נוספים במשרדי הממשלה ובארגון בתי האבות, לאור העדויות הקשות להזנחה והתעללות, העולות מהתחקיר.

 

"נחשפתי בזעזוע לתחקיר 'ידיעות אחרונות' העוסק בהזנחה הקשה בבתי אבות", מסר שר הפנים אריה דרעי, והבהיר: "יש לפעול כבר היום להגברת הפיקוח בבתי האבות ובמידת הצורך אף להביא לשלילת רישיונם של בתי אבות אשר מזניחים ומשפילים את הקשישים".

 

השר דרעי הוסיף: "האוכלוסייה המבוגרת עליה נמנים גם ניצולי שואה היא נכס, ועלינו להתייחס אליהם בכל הכבוד האפשרי. היהדות הביאה לעולם את הצו של 'והדרת פני זקן' ו'מפני שיבה תקום'. סיעת ש"ס תיזום בקרוב חקיקה של הסדרה ופיקוח על בתי אבות בישראל כדי למנוע מקרים מזעזעים כאלה בעתיד. במדינת ישראל יתייחסו לקשישים בכבוד!".

 

השר דרעי הנחה גם את האגף לרישוי עסקים במשרדו לחדד נהלים ולהדק את הפיקוח על בתי האבות שתחת סמכויות פיקוח משרד הפנים. על פי החוק, בתי האבות שאינם סיעודיים כפופים לחוק רישוי עסקים ולכן נמצאים בפיקוח הרשויות המקומיות ומשרד הפנים. דרעי פנה גם לשר הבריאות, יעקב ליצמן, ולשר העבודה והרווחה, חיים כץ, שתחת סמכויות הפיקוח שלהם נמצאים בתי האבות הסיעודיים, וקרא להם להדק את הפיקוח גם בבתי האבות הללו.

 

רוני עוזרי, יו"ר איגוד בתי אבות ודיור מוגן, מסר בתגובה להנחייתו של דרעי כי "התחקיר הציג תמונה מזעזעת של בתים, שעל פי התמונות אינם עומדים בקריטריונים הבסיסיים, ואלה שלא עומדים צריכים להיסגר. לא כך נראים רוב בתי האבות שעושים מאמצים רבים להעניק טיפול הולם לקשישים. אנחנו נהיה הראשונים לקרוא לסגירת מוסדות שאינם נאותים ולחקירה משטרתית של עובדים שפשעו".

 

לדברי עוזרי, "כבר שש שנים שאנחנו צועקים מעל כל במה אפשרית שאין מי שיטפל בקשישים. פנינו בעשרות מכתבים לכל השרים הרלוונטיים, ביניהם גם לשר דרעי, ולא קיבלנו מענה. ניסינו להציע תמריצים למגזרים שבהם קיימת אבטלה כדי לגייס עובדים וזה לא עזר. הגשנו בנושא זה עתירה לבג"ץ, שמתנהלת בימים אלה".

 

האמירות האלה של השר דרעי, לטענת יו"ר איגוד בתי האבות, "הן הסרת אחריות מצד המדינה, האחראית לפתרון המשבר. גם ועדת הפנים בכנסת קראה לשרים הרלוונטיים לפתור את הבעיה ולאשר הבאת עובדים זרים. חסרים בענף הזה 6,000 מטפלים. אין עובדים ולא ניתן במקרים רבים לפטר עובדים לא טובים. למה זה בסדר לאשר עובדים זרים להייטק, לחקלאות ולמלונאות אבל לא מאשרים עובדים זרים שיוכלו לטפל בחמלה הנדרשת בקשישים"?

 

הדרישה: ועדת חקירה

חבר הכנסת איציק שמולי (המחנה הציוני), מוביל המאבק הסיעודי במשכן, כתב ליו"ר הכנסת בדרישה להקמת ועדת חקירה פרלמנטרית. "מהמתואר עולה תמונה קשה ומצמיתה ובתוכה קשישים סיעודיים וחסרי אונים הסופגים התעללות קשה, אלימות והשפלות בתוך מוסדות שהתנאים שבהם מזכירים יותר מכלאות ולא בתי אבות. לנוכח הדברים החמורים שפורסמו אנו סבורים כי אין מנוס מהקמת ועדת חקירה פרלמנטרית, כך שבשיתוף כל סיעות הבית ובסיוע מומחים רלוונטיים ייבדק תחום האשפוז הסיעודי בכללותו, והטענות שהובאו בתחקיר הנ"ל בפרוטרוט".

קשישים בבתי אבות. שר הביטחון לשעבר: "זה לא מוסר יהודי" ()
קשישים בבתי אבות. שר הביטחון לשעבר: "זה לא מוסר יהודי"
שמולי פירט על "תמונה מזעזעת הכוללת אלימות מילולית ופיזית קשה כלפי הקשישים", והזכיר את הקשירה הממושכת ואף תקיפות מיניות. "מול תיאורים מזעזעים אלה הגובלים בפלילים נראה כי הפיקוח הממשלתי קרס ולא מצליח לעשות את משימתו באופן ראוי ואפקטיבי. כתוצאה מכך נמצאים הקשישים הסיעודיים כשהם מבוהלים, מושפלים, מוכים ובעיקר חסרי אונים מול חלק מהמוסדות ומהמטפלים שמתייחסים אליהם כאל תתי-אדם. זאת במצב שבו ממילא התשתיות במרבית המוסדות נרקבות ויש גם מחסור חמור בכוח אדם המונע כל אפשרות לטיפול סביר".

 

לנוכח כל אלה דרש שמולי הקמת ועדת חקירה פרלמנטרית. "המתואר משקף אמנם משבר ערכי באופן שבו בחרה ישראל להתייחס לדור המייסדים שלה בפרק זה של חייהם, אולם ברור כי יש השלכות מעשיות חמורות ודחופות ויש לפעול בהקדם על מנת להציל קשישים רבים".

 

 

חברו לסיעה, ח"כ נחמן שי, הגיש בקשה לדיון דחוף לסדר במליאת הכנסת. "המדינה שוב נרדמה ואינה מפקחת על המתרחש בבתי האבות", כתב. "החברה הישראלית מתגלה בחרפתה ביחסה לציבור הקשישים והקשישות. כך זה בכבישים, בשירותי הבריאות וכך גם בבתי האבות. המדינה השליכה את זקניה ונטשה אותם. זוהי המשימה החברתית הראשונה במעלה היום, לתת לציבור הזה לסיים את הפרק האחרון בחייו בכבוד ובהוקרה".

 

שרת הבריאות לשעבר, ח"כ יעל גרמן מ"יש עתיד", פנתה בשאילתה דחופה לשר הנוכחי יעקב ליצמן. "התחקיר שפורסם ב'ידיעות אחרונות' חושף תמונה מזעזעת של קשירות לכיסאות ולמיטות, אלימות פיזית ומילולית והזנחה שיטתית בבתי אבות שונים ברחבי הארץ", כתבה. גרמן ביקשה לדעת "האם משרד הבריאות ידע על כך ומה בכוונתו לעשות באופן מיידי?"

 

ח"כ חיים ילין ("יש עתיד"): "במקום שבו הרגישות והאהבה צריכים להיות ביסוד עבודתם של הצוות הרפואי, אנו מגלים תמונה מחרידה של כמה עובדים שפוגעים באלה שאין ביכולתם להגן על עצמם. כל פגיעה בקשישים בכלל ובתשושי הנפש בפרט מהווה כתם על אנושיות האדם, ודורשת חקירה מיידית למיצוי הדין והרחקת העובדים מבתי האבות.

 

"היעדר תקציבים ומצוקת כוח אדם לא היו ולא יהיו סיבה למצב שבו מתקיימת התעללות בקשישים", הוסיף ילין. "עלינו לוודא כי המקרים המצערים שנחשפו לא יישנו, וכי המשרדים הממשלתיים יפעלו לשם כך. אל לנו להכתים את כל עובדי הסיעוד, המבצעים עבודתם בשליחות מעוררת הערצה, אלא לטפל בעשבים השוטים שחטאו בעבודתם, כפי שעלה בתחקיר".



"התנאים מזכירים יותר מכלאות ולא בתי אבות" ()
"התנאים מזכירים יותר מכלאות ולא בתי אבות"

גם שר הביטחון לשעבר משה (בוגי) יעלון התייחס אתמול לתחקיר, במהלך כנס הסתדרות המעו"ף באילת: "פתחתי 'ידיעות אחרונות', ראיתי את התחקיר והזדעזעתי. מדברים אצלנו על יחס חוב - תוצר, על הישגים בהורדת האבטלה, הישגים במקרו-כלכלה ואני אומר לכם, יש כסף, רק שהוא לא מחולק נכון. נקרע לי הלב. אצלנו? שאנשים יסבלו כך בבתי אבות סיעודיים? זה בעיני לא מוסר יהודי. אסור להשלים עם מציאות כזו, חייבים לשנות זאת".

 

"תלונות הקשורות לאלימות מטופלות בחומרה"

ממשרד הבריאות נמסר בתגובה: "הטענות שהועלו בפנייתך הן כלליות ואינן נוגעות לאירועים פרטניים, ולכן נענה באופן כללי: אגף גריאטריה ומשרד הבריאות מפרסמים נהלים וסטנדרטים המתעדכנים מעת לעת בנושאי הגבלות מכניות וכימיות, שמירה על האוטונומיה של המטופל ומניעת אלימות, וכן לגבי זכויות המטופל לגבי סביבה בטיחותית ומניעת נפילות לצד מניעת הגבלות".

 

"הפיקוח על המוסדות הסיעודיים מוסדר בנהלים וכלי בקרה שמפורסמים באתר משרד הבריאות וכולל היגדים המתייחסים לנושאי הגבלות וזכויות המטופל. נעשות בקרות בתדירות של לפחות פעם בשנה עם כלי הבקרה, מעבר לבדיקות מצומצמות אחרות. דו"חות הבקרה מפורסמים באתר המשרד ולכל המוסדות שפורסמו ברשימה נערכה בקרה אחת לפחות במהלך שנת 2016".

 

"בשנים האחרונות נושא ההגבלות נמצא במרכז העשייה עם בקרות והנחיות למוסדות, ופעילות ניכרת מתוכננת לשנת 2017. מידע ותלונות הקשורות לאלימות מטופלות בחומרה בכל הכלים העומדים לרשותנו, כולל הליכים משמעתיים ומשפטיים. לגבי כוח אדם - לפי הבקרות שנעשו על-ידי המשרד, אין חוסר בכוח אדם משמעותי, אך ללא ספק יש להעלות את הסטנדרטים והתקינה, בעיקר של מטפלים/כוח עזר סיעודי. משרד הבריאות הגיש בקשה לתקצוב נוסף כדי לממן זאת".

 

שר העבודה והרווחה חיים כץ מסר בתגובה: "אני רואה בחומרה רבה כל התעמרות בקשישים. השירות לאזרחים ותיקים מבצע לאורך השנה ביקורות סדירות ומתואמות בבתי האבות לצד ביקורי פתע, על מנת לוודא שהמחלקות לתשושים ועצמאים, שנמצאות תחת סמכותנו, עומדות בסטנדרטים שהצבנו ובתנאי הרישיון".

 

"בכל בית אבות מופיעים פרטי התקשרות של המפקחים המחוזיים, על מנת לאפשר לאזרחים הוותיקים ליצור קשר עם המפקח בעת הצורך, והמדיניות היא לטפל בכל תלונה במלוא תשומת הלב וביסודיות. אני קורא לכל אזרח שנתקל ברשלנות או פגיעה בקשיש במסגרות שבסמכותנו לפנות מיידית למשרד הרווחה".


פורסם לראשונה 06/02/2017 22:27

 

קובי נחשוני השתתף בהכנת הידיעה
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים