שתף קטע נבחר

5 טיפים לשתילה של צמחים בגינה ובאדנית

לשתול באדמה או בעציץ? כיצד להכין לפני כן את הקרקע? ואילו צמחים מתאימים לעונה זו? אתר "המקצוענים" עם טיפים לחג האילנות, כדי שבאביב הזה הגינה או המרפסת שלכם ילבלבו

ט"ו בשבט הגיע ועמו מסורת שתילת הצמחים ונטיעת העצים. אז מה כדאי לשתול באדמה ומה יתפתח טוב יותר דווקא בעציצים ואדניות? כיצד מכינים את הקרקע לפני השתילה ומדוע ניקוז תקין באדניות קריטי לצמחים? לפני שאתם קופצים למשתלה הקרובה לביתכם ומתחדשים בכמה צמחים ובשק של דשן, הנה הטיפים.

 

עוד כתבות בנושא:

חידוש והקמת גינה בבניין משותף: 4 טיפים להצלחה

טיפים לגינה חסכונית בקיץ

נפרדנו כך: כשאין ברירה וחייבים לכרות את העץ

 

לשתול באדמה או בתוך אדנית?

תלוי מה אתם שותלים. "עצי פרי ונוי, שיחים לגדר חיה או לקישוט, צמחי תיבול או ירקות - עדיף לשתול ישירות באדמה", מסביר אמיר עבדת ממשתלת הכפר החדשה בכפר אז"ר. "לעומת זאת, את פרחי העונה או פורחים קטנים (כמו פטוניות, גרניום, טגטס, ציניה וינקה), עדיף לשתול במכלים.

 

"הם יצליחו יותר כשיהיו שתולים במצע שתילה מוכן (תערובת שתילה מקצועית). זאת, מפני שהוא בנוי ומתוכנן במיוחד עבור צמחים אלו. מצע המורכב מכבול, מכיל דשן למספר חודשים והוא מאוורר במידה הנכונה עבורם. אדמת הגינה הרגילה תהיה לרוב קשה ודחוסה עבור שורשי הפורחים הקטנים. באדמה, הם יגיעו למימדים פחות גדולים ויתפתחו בצורה פחות טובה מאשר בתוך עציץ או אדנית".

 

אפשר לשתול גם בעציצים. באדיבות ZER4U (צילום: קית גלס ) (צילום: קית גלס )
אפשר לשתול גם בעציצים. באדיבות ZER4U(צילום: קית גלס )
 

 

 

אם אתם רוצים לשתול צמחים גדולים יותר ואף עצי נוי ופרי ואין לכם גינה, דעו שכמעט את כל הצמחים תוכלו לגדל גם במכלים. עבדת: "ניתן לשתול גם עצי מנגו, פפאיה, שסק ותפוח במיכלים, רק חשוב להתאים את גודל המכל לצמח המיועד.

 

"עץ הדר למשל - לימון, קלמנטינה, תפוז ואשכולית - כדאי לשתול במכל גדול מספיק, אשר הנפח שלו הוא 150-100 ליטר. זאת, בכדי לאפשר לעץ להגיע לממדים של בגרות ולהניב פירות. אם נשתול אותו במכל קטן, הוא לא יתפתח מספיק על מנת להניב פרי, או שיניב מספר מועט של פירות. בכל מקרה, עצים שנשתול במכל לא יתפתחו כמו שהם יכולים להתפתח באדמה, אך עדיין יוכלו להגיע לממדים גדולים יחסית ולהניב שפע של פרי".

 

גם כשמדובר בצמחי תבלין או בירקות, ניתן להצליח לגדל אותם במכל. "כדאי להקפיד על דישון נוזלי בהתאם להוראות היצרן, ולהתייעץ עם גנן או במשתלה לגבי מידת החשיפה הנדרשת להם לשמש", אומר עבדת. "רוב העצים, הירקות וצמחי התבלין זקוקים לפחות למספר שעות של שמש ישירה מדי יום". 

זה הזמן לשתול ורדים  (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
זה הזמן לשתול ורדים (צילום: shutterstock)

 

כיצד להכין את הקרקע לשתילה?

"אם הקרקע היא ותיקה, צריך לטייב אותה לפני השתילה", אומר בן קרבני מחי LTD באתר "המקצוענים". "כלומר, לעדר אותה לעומק של 20-30 ס"מ ולהעשיר אותה עם הומוס (קומפוסט משופר במיוחד). ניתן לרכוש אותו בכל משתלה, ולהקפיד על ההוראות. על כל שק מצוין מה הכמות הנדרשת לכל מ"ר".

 

כששותלים את הצמחים כדאי להקפיד על מרחק סביר בהתאם לסוג הצמח. "לשתילת פרח עונתי יש להקפיד על מרווח של כ-30 ס"מ בין שתיל לשתיל", אומר קרבני, "בשתילה של שיחים, כדאי להקפיד על מרווח של מטר בין שתיל לשתיל, ובנטיעה של עצים המרווח בין עץ לעץ יכול להגיע גם לארבעה מטרים, בהתאם לסוג הצמח, כמובן".

 

שותלים באדנית? תקפידו על ניקוז תקין

"כששותלים צמחים באדנית חשוב שיהיה ניקוז תקין של המים בתחתית האדנית, על מנת שלא יהיו עודפי מים", מדגיש קרבני. "זה חשוב בייחוד כשממקמים את האדניות על מרפסות או גגות. כשהם בגינה, זה פחות משמעותי, מפני שעודפי הקרקע יירדו לקרקע. לפני השתילה והנחת התערובת חשוב להניח שכבה של 10-5 ס"מ של טוף בתחתית האדנית. זה גורם למים לחלחל לניקוז כמו שצריך, כדי שהוא לא ייסתם".

 

מה כדאי לשתול בעונה זו?

"למעשה ניתן לשתול כעת את כל הצמחים הרב-שנתיים", אומר קרבני. "פחות מומלץ לשתול בשלב הזה פרחי חורף, מפני שהתקופה שנותרה להם היא קצרה מאוד. זה הזמן לשתול ורדים חשופי שורש, מכיוון שתוך 3 חודשים הם יפרחו בצורה מרהיבה. כמו כן, כדאי לשתול חרציות ומרווה (לנוי) שהפריחה שלהם מדהימה בעונה זו. למי שיש ורדים בגינה, זה הזמן שבו עדיין ניתן לגזום אותם גיזום רציני. זה יגרום לחידוש שלהם להיות הרבה יותר יפה". 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

מה כדאי לשתול בעונה זו?

"למעשה ניתן לשתול כעת את כל הצמחים הרב-שנתיים", אומר קרבני. "פחות מומלץ לשתול בשלב הזה פרחי חורף, מפני שהתקופה שנותרה להם היא קצרה מאוד. זה הזמן לשתול ורדים חשופי שורש, מכיוון שתוך 3 חודשים הם יפרחו בצורה מרהיבה. כמו כן, כדאי לשתול חרציות ומרווה (לנוי) שהפריחה שלהם מדהימה בעונה זו. למי שיש ורדים בגינה, זה הזמן שעוד ניתן לגזום אותם גיזום רציני. זה יהפוך את החידוש שלהם להרבה יותר יפה".

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

 

מדוע דווקא בט"ו בשבט נהוג לנטוע ולשתול?

"בעבר הרחוק, כשהחקלאות עדיין לא הייתה מפותחת, לא הייתה אופציה של גידול במכלים", מסביר עבדת. "האפשרות להעביר עצים ממקום למקום הייתה אפשרית רק בחורף, כשהעצים היו בתרדמת.

 

"לכן, היו עוקרים אותם כשהם רדומים ומעתיקים אותם למקום חדש בסוף החורף, כדי שכשהם יתעוררו מתרדמת החורף, הם ילבלבו וייקלטו במקום החדש".

 

מנהג זה נותר עד היום בחג האילנות. "החידוש כיום הוא שבגלל שצמחים גדלים גם במכלים, ניתן להעתיקם ממקום למקום בכל ימות השנה. לגבי שתילי ירקות ופרחי האביב והקיץ, נהוג לשתול אותם כעת מפני שכעת הטמפרטורה מתחילה לעלות בהדרגה, וכך הם ייקלטו בצורה טובה ויפרחו תוך מספר חודשים", הוא מסכם.

 

מחפשים גנן? לרשימה המלאה

 

ynet הוא שותף באתר "המקצוענים" 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים