שתף קטע נבחר

ציפורן תרמה כליה לאמו של אנואר, והוא תרם כליה לאמה של ציפורן

השתלת כליות בהצלבה: בבית החולים סורוקה קיבלה אנשראח את הכליה של ציפורן, ואילו בבית החולים בילינסון הושתלה הכליה של אנואר בלבנה. זו ההשתלה המוצלבת הראשונה שבוצעה בסורוקה

ציפורן לוי (42) מראשון לציון ציפתה לתרום כליה לאמה לבנה פרג' (62) מרמלה. אנואר (28) מתל שבע שבנגב רצה לתרום כליה לאמו אנשראח (53). אלא שבבדיקות התגלה שלאמהות יש נוגדנים כך שלא יוכלו לקבל תרומה מהילדים שלהן.

 

השבוע התקיימה השתלה מוצלבת של שתי הכליות. בבית החולים סורוקה קיבלה אנשראח את הכליה של ציפורן, ואילו בבית החולים בילינסון הושתלה הכליה של אנואר בלבנה.

 

חותמים עכשיו:

לחתימה על כרטיס אדי מקוון - לחצו כאן

  

ציפורן היא זו שהובילה את המשפחה בהליך התרומה. "שמעתי הרבה סיפורים על אנשים שמחכים שנים לקבלת כליה, ואחרי שנודע לי שלא אוכל לתרום לאמי ישירות קיוונו כולם שהתהליך לא ייקח הרבה זמן.

 

"כשקיבלתי את הטלפון ממרכז ההשתלות וסיפרו לי שיש הצלבה התרגשתי. אמרתי שזה נהדר, אני אתן לאימא שלו והוא ייתן לשלי. החיים זה הדבר הכי חשוב. לאחר בדיקות הודיעו לנו על תאריך ההשתלה. זה היה היום הכי מאושר בחיי".

 

בגלל המחסור בתורמי כליות נאלצים הרופאים למצוא פתרונות יצירתיים על מנת להתאים בין מי שרוצה לתרום כליה ובין מי שזקוק לה כדי להציל את חייו. הצלבה בין זוגות תורמים נעשית במצבים בהם יש תורם המעוניין לתרום לאדם הזקוק לכליה (אלטרואיסט או קרוב משפחה) אך לא נמצאת התאמה לאדם שזקוק להשתלת כליה.

 

השתלה בהצלבה. מימין: ציפורן ואמה, אנואר ואמו (צילום: תומריקו, ישראל יוסף) (צילום: תומריקו, ישראל יוסף)
השתלה בהצלבה. מימין: ציפורן ואמה, אנואר ואמו(צילום: תומריקו, ישראל יוסף)

 

ניתוחי ההצלבה: מצמצמים את זמן ההמתנה לתרומה

לדברי פרופ' איתן מור מנהל מחלקת השתלות בבילינסון, מושתל כליה צריך להביא תורם כליה גם אם אין התאמה. "אנחנו מסתדרים כי אנו מפעילים את תוכנית ההצלבות שלנו ומוציאים תורם אחר, וכך מצמצמים את התור של הממתינים להשתלה. אנחנו אומרים לכל מי שצריך השתלת כליה - כל מה שאנחנו צריכים הוא שתמצא אדם שרוצה לתרום כליה, גם אם אין ביניכם התאמה, אנחנו כבר נדאג לכל השאר".

 

סמוך לשעה 10:30 בדיוק הוציאו צוותי הרפואה מסורוקה ובילינסון את הכליות מהתורמים, ואלה הועברו במהירות לידי המנתחים שהמתינו בחדר הניתוח.

 

"השתלה זה אירוע ענק. כל השתלה מחדש אנחנו מתרגשים כאילו הייתה הראשונה", הסביר ד"ר אביתר נשר, סגן מנהל מחלקת ההשתלות בבילינסון. "ברגע שיש השתלה מוצלבת הדבר מצריך תיאום קפדני בין הניתוחים".

 

ד"ר סיגל אייזנר במהלך השתלה בבילינסון (צילום: פז בר) (צילום: פז בר)
ד"ר סיגל אייזנר במהלך השתלה בבילינסון(צילום: פז בר)

  

על פי חוק, בישראל מתבצע ניתוח ההצלבה בו זמנית, כדי למנוע מאחד הגורמים להתחרט כמו שנעשה באירופה לעומת בארה"ב, שם נעשות הצלבות בדרך של שרשרת השתלות.

 

"רשימת ההמתנה לכליה היא עצומה. יש מאות חולים שממתינים להשתלת כליה. ויש מעט תורמים בישראל. בדירוג של תרומה מן המת אנחנו בסוף הדירוג. אם בספרד יש 32 תורמים לאלף ובארה"ב 24 תורמים, במדינת ישראל יש 8-10 תורמים ולכן אנחנו חייבים למצוא פתרונות אחרים, כמו תרומה מהחי", אומר ד"ר נשר.

 

בבית החולים סורוקה בבאר שבע זו ההשתלה המוצלבת הראשונה שביצעו.

 

פרופ׳ סולי מזרחי, מנהל מחלקה כירורגית א׳ בסורוקה, שביצע את ההשתלה בסורוקה: "כמות תורמי כליות מן החי הולכת וגדלה בשנים האחרונות. גם לאור עליה במודעות הציבור לחשיבות תרומות האיברים, וגם לאור הטכניקה הרפואית הלפרוסקופית שבה מתבצעת ההשתלה.

 

"לראשונה ביצענו בסורוקה השתלה מוצלבת ומדובר באירוע מרגש עבור התורם והנתרמת ועבור הצוות הרפואי. המורכבות בהשתלה מוצלבת היא יותר טכנית בשל העובדה שיש לבצע את הפרוצדורה של הוצאת הכליה בשני בתי החולים בו זמנית. בשעות הצהרים קיבלנו כליה ותוך כשעתיים היא הושתלה בגופה של הנתרמת והחלה לעבוד. האישה במצב טוב מאוד ושוחררה לביתה".

 

בעלה של אנשראח, עינד, סיפר: "בני לא התלבט לרגע ורצה לתרום כליה לאמו. היו עוד ילדים שרצו אבל בגלל שהוא הבכור נתנו לו את הכבוד. צריך ללמוד מהמעשה הזה".

 


 


פורסם לראשונה 09/02/2017 08:47

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דוברות סורוקה
השתלה בהצלבה. משתילים כליה בסורוקה
צילום: דוברות סורוקה
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים