שתף קטע נבחר

מתחמם: 5 טיפים לרכישת ותחזוקת דוד חשמל

בישראל כדאי להתבסס על חימום מים בעזרת קולטי שמש. אבל מה עושים כשאין ברירה וניתן להתקין רק דוד חשמל? אתר "המקצוענים" עם טיפים לרכישה חכמה ולתחזוקה נכונה

אם אין לכם ברירה ואתם יכולים להתקין רק דוד חשמלי, הנה כמה טיפים לרכישה חכמה, להתקנה בטיחותית ולתחזוקה שוטפת נכונה.

 

עוד כתבות בנושא:

מים חמים ומהר: הכל על מאיץ חום בדוד

דוד שמש: העיקר האמינות

להתקין דוד שמש במקום דוד חשמל - זה כדאי?

 

רכשו דוד חשמל ללא דוד שמש - רק כשאין ברירה

ישראל היא מדינה חמה. לכן, הרבה יותר כלכלי להתקין מערכת משולבת של דוד שמש עם דוד חשמל. הבעיה היא שלא בכל בית ניתן להתקין קולטי שמש. כמו כן, בדירות שכורות, פעמים רבות בעלי הדירה לא מעוניינים להשקיע במערכת סולארית, מפני שהיא יקרה יותר. את המחיר משלמים השוכרים, אשר לא יכולים ליהנות מאנרגיית השמש ונאלצים גם בימים חמים להדליק את דוד החשמל.

 

"בדירות ישנות, ברבי-קומות או ביחידות דירות מחולקות בהן אין דרישה להתקנת דוד או שאין תשתית לצנרת, וכן במרתפים - נהוג להתקין רק דוד חשמלי", אומר בועז מור יוסף מבועז דודי שמש באתר "המקצוענים". "ועדיין, בכל מקרה של התלבטות, כדאי להתקין את המערכת המשולבת ולא רק דוד חשמלי". 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

ובכל זאת, מה היתרונות של דוד חשמלי? "מהירות החימום שלו גבוהה יותר וגם מהירות הגעת המים החמים למקלחת", אומר מור יוסף. "לרוב, דוד חשמלי ימוקם בחדר שירות בקרבת המקלחת, או בבוידעם, וזהו יתרון משמעותי כשהצנרת קרובה והמים לא מתקררים בדרך".

 

התאימו את נפח דוד החשמל למספר הנפשות

קיים בשוק מגוון גדול של דודי חשמל בנפח שונה ומסוגים שונים. כדאי לבחור בגודל שיתאים לצרכים שלכם. חישוב הגודל הנדרש של דוד חשמל שאינו כולל מערכת חימום סולארית (דוד שמש) הוא שונה. לרוב תוכלו להסתפק בדוד קטן יותר.

 

מור יוסף: "החישוב המומלץ הוא כזה: עבור אדם אחד ניתן להסתפק בדוד קטן של 30 ליטר, אך לקחת בחשבון שהוא יספיק למקלחות קצרות בלבד, ולכן גודל זה עדיף לשימוש במספרות.

 

"עבור 3-1 נפשות, מומלץ לבחור בדוד בנפח של 60 ליטר. עבור 6-3 נפשות, כדאי לבחור בדוד חשמל בנפח של 80 ליטר. 7-6 נפשות - דוד בנפח של 120 ליטר, 10-8 נפשות - 150 ליטר, ועבור 10 נפשות ומעלה - דוד בנפח של 200 ליטר".

 

עד כמה יש הפרש במחיר? "ההפרש במחיר לעתים הוא זניח ונע בין 200-10 שקל", אומר מור יוסף. "לכן, במקרה של התלבטות, לדעתי עדיף לבחור בדוד בנפח גדול יותר". במוקד השירות של אתר "המקצוענים" מוסרים: "טווח המחיר הוא 1,600 עד 2,400 שקל לדוד חשמלי (ללא דוד שמש), כשהמחיר כולל התקנה".

 

האם יש צורך לרכוש מאיץ חום בכל מצב? מור יוסף: "בדודי חשמל של 80-30 ליטר אין מאיץ חום, מפני שהם קטנים מדי. גודל המאיץ (שהוא מעין שרוול בתוך הדוד הגדול) הוא ממילא בגודל של דוד קטן ולכן אין בו צורך בדודים קטנים. בדוד גדול יחסית (120 ליטר ומעלה) מאוד מומלץ להתקין מאיץ. הוא מאפשר חימום מיידי ומהיר של המים בהרבה פחות זמן".

 

העדיפו ציפוי אמייל ואחריות של 5 שנים

התקן הישראלי אוסר על מכירה של דוד עם ציפוי בטון. "אני באופן אישי גם לא ממליץ על דוד המצופה בציפוי אפוקסי (צביעה בתנור), מפני שבמשך השנים הוא מתקלף", אומר מור יוסף. "כדאי לקנות אך ורק דוד עם ציפוי אמייל. עובי הפח המומלץ הוא 3 מ"מ". מה לגבי אחריות? "כדאי להעדיף דוד שמש הכולל 5 שנות אחריות מהיצרן".

 

הקפידו על תחזוקה שוטפת  

"דוד חשמלי תקין אמור לחמם את המים תוך 45 דקות עד שעה עבור אדם אחד, במרבית המקרים", מסביר מור יוסף. "לדוד גדול יותר ייקח שעתיים וחצי-3 שעות לחימום מלא של הדוד. אם מחממים את הדוד שעות ארוכות והוא לא מתחמם, סימן שישנה תקלה.

 

"לרוב יש צורך להחליף את החמם (פלאנג'), לפתוח את הדוד ולנקות אותו מאבנית. תדירות החלפת הפלאנג' היא בהתאם לאזור הגיאוגרפי. באזורים כמו אזור השרון, שבהם כמות האבנית במים גדולה יותר, הבלאי של הפלאנג' יהיה גדול יותר. לעתים, תידרש החלפתו כל 8 חודשים עד שנה. באזור המרכז, לרוב ניתן להחליף אותו רק אחת לשנתיים".

 

לדבריו, "יש להחליף את גוף החימום רק כאשר יש בו תקלה. בכל מקרה, לא כדאי להתעלם במקרה של חשד לתקלה בדוד. זאת, כדי לא לגרום לבזבוז כסף עבור צריכת חשמל מוגברת וגם כדי למנוע פיצוץ בצנרת או של הדוד".

 

כמה דגשים להתקנה בטיחותיות

"כדאי למקם את הדוד קרוב ככל הניתן לחדר הרחצה", מציע מור יוסף. "לרוב ממקמים אותו בבוידעם או בחדר שירות הסמוך לחדר הרחצה. אם אין ברירה, ניתן לתלות אותו בתוך חדר האמבטיה. חשוב מאוד לוודא שעל הדוד מותקנים פורק לחץ (שתפקידו למנוע מצב של היווצרות לחץ עודף בתוך הדוד שיכול לגרום לצנרת או לדוד עצמו להתפוצץ). כמו כן, חשוב להתקין אל-חוזר (שמונע מהמים לחזור אל תוך המערכת)".

 

מוקד השירות של אתר "המקצוענים": "חשוב להקפיד על התקנה בטיחותית של הדוד, על מנת שלא ייפול. כמו כן, חשוב לזכור שמדובר בשילוב מסוכן בין מים לחשמל, מה שמחייב הזמנה של טכנאי דוודים מקצועי שעובד בהתאם לתקנים הנדרשים בתחום זה".

 

מחפשים מתקין דודי חשמל? לרשימה המלאה

  

ynet הוא שותף באתר "המקצוענים"  

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים