שתף קטע נבחר

רטיבות בקירות והוועד מתעלם? כך תפעלו

אם אתם גרים בקומות העליונות, אתם הראשונים לסבול מנזילות מים עקב כשלי איטום בגג הבניין. מה עושים כשוועד הבית מתמהמה בטיפול או מתעלם, מי אמור לשאת בעלויות ומדוע לא בטוח שאנשי האיטום ייקחו אחריות על התקלה? מדריך אתר "המקצוענים"

ימי הגשם האחרונים גרמו לנזילות מים אל תוך הבתים, בשל כשלי איטום בגג המשותף או בקירות החיצוניים שלו. אם גם אתם סובלים מהבעיה, כדאי שתדעו על מי מוטלת האחריות לטפל בבעיה, מי יישא בעלויות ומדוע לא כדאי למהר לתקן את הנזקים לפני שהקירות מתייבשים לגמרי.

 

עוד כתבות בנושא:

ליקויי איטום בבית - כיצד מתמודדים?

אל תזרקו את הכסף שלכם מהגג

סימנים של רטיבות

 

מי אחראי לרטיבות כתוצאה מכשלי איטום בבית המשותף

"ככלל, אם מקור הנזילה הוא בגג המשותף של הבניין או מסדקים בקירות החיצוניים של הבניין האחריות לטיפול היא של ועד הבית", מסביר עו"ד סמי ישראל, יועץ משפטי באגודה לתרבות הדיור. "כאשר אחד הדיירים מבחין בנזילה ממקור זה עליו לפנות לנציגות הבית. כאשר מקור הנזילה בצנרת הפרטית של אחת הדירות בבניין, על בעלי דירה זו לשאת בעלות התיקונים".

 

הזמנתם בעל מקצוע לתיקון בגג המשותף? אתם תישאו באחריות  

אך ישנם גם חריגים. ייתכן שמקור הנזילה יהיה בגג המשותף, והטיפול יהיה באחריות ועד-הבית, אך מי שיישא בתשלום עבור התיקון יהיה אחד מדיירי הבית המשותף. "אם מקור הנזילה הוא מגג הצמוד לאחת הדירות והאחריות על הגג היא של הדירה הצמודה, ישלם בעל אותה הדירה על הנזק", אומר ישראל.

 

"כמו כן, אם מקור הנזילה הוא בגג המשותף, אך כשל האיטום נגרם בשל רשלנות של בעל מקצוע שהוזמן מטעם אחד מבעלי הדירה, בעל הדירה שהזמין את אותו בעל המקצוע יישא באחריות. כלומר, האחריות תהיה שלו ושל בעל המקצוע, ביחד ולחוד".

 

לדבריו, "חשוב לשמור את פרטי בעל המקצוע, ולדאוג לתיעוד על כך שבוצעה עבודה מטעמו, כדי שבבוא העת, ניתן יהיה לתבוע אותו בגין נזקים שנגרמו לאיטום הבית המשותף. מה שחשוב להדגיש הוא שהאחריות לתיקון ולתשלום עבורו היא של ועד-הבית, עד לבירור מקור הנזק".

 

טיפול בכשלי איטום אינו חלק מהתחזוקה השוטפת

"אם מקור הנזילה הוא ברכוש המשותף, יש לעשות אסיפה כללית של דיירי הבניין ובה תתקבל החלטה עקרונית לגבי אופן הטיפול", אומר ישראל. "לאחר מכן, ועד-הבית ייצור קשר עם בעל מקצוע, בהתאם להחלטה המשותפת. באופן כללי, התשלום עבור כל טיפול ברכוש המשותף יהיה מתוך קופת ועד-הבית הנגבית לאורך השנה. אם לא נותר כסף בקופת הוועד, יש לבצע גבייה נוספת בעבור התיקון".

 

ומה קורה במצב שבו יש לבית המשותף חברת ניהול? ישראל: "חברת ניהול לא נושאת בהוצאות תיקון נזילה. זו עבודה חיצונית שאינה נחשבת לחלק מהתחזוקה השוטפת של הבית המשותף. יש צורך לתאם איתה על מנת שהיא תבצע את התיקון ולהוסיף לה תשלום נפרד עבור העניין".

 

מה עושים כשוועד-הבית מתעלם מהפנייה שלכם אליו?

"על פי הפסיקה ועד-הבית נדרש לפתור את התקלה תוך פרק זמן סביר", מסביר ישראל. "במקרים מסוימים, זמן סביר ייחשב תוך שעה, במקרים אחרים תוך יום או תוך שבועיים. תלוי בנסיבות ובמשמעות של הנזק שיכול להיגרם כתוצאה מהתעלמות מהבעיה. בעיקרון, בקיץ גם שבועיים יכולים להיחשב כזמן סביר לטיפול. לעומת זאת, בחורף, בתקופת הגשמים, כשמים חודרים לאחד הדיירים אל תוך הבית הטיפול צריך להיות מיידי".  

 

כיצד יש לפעול במקרה של התעלמות או סחבת מצד ועד-הבית? "בשלב הראשון יש לפנות אל ועד-הבית", אומר ישראל. "אם הוא אינו מטפל בבעיה, ישנן מספר אפשרויות. אפשרות אחת היא לפנות בצו עשה למפקח על רישום המקרקעין, ובמקביל בצו מניעה זמני שיחייב טיפול מיידי לצורך עצירת חדירת הגשמים לדירה, עד שיימצא פתרון כולל. הבעיה עם הליכים משפטיים היא שהם יכולים להימשך גם חצי שנה.

 

"אפשרות אחרת, היא לבצע את התיקון באופן עצמי. לשם כך יש לפנות לוועד הבית בכתב ולציין שאתה מתכוון לבצע בתאריך מסוים את התיקון, ומצרף הצעת מחיר שקיבלת מבעל מקצוע. אם ועד-הבית מתעלם גם ממכתב זה, אתה יכול לבצע בעצמך את התיקון ולדרוש את התשלום מוועד-הבית. במצב כזה, ישנו סיכון שוועד-הבית לא יחזיר לך את התשלום בגין התיקון".

 

מכיוון שבדרך-כלל דיירי הקומות העליונות הם שסובלים מנזילות מים מהגג המשותף, הם יכולים להתאגד יחד להליך משפטי, ולחלוק בהוצאות המשפטיות.

 

לפני שניגשים לתיקון – כמה דברים שכדאי לדעת

אם מקור הנזילה הוא כשל באיטום, חשוב לדעת שלא תמיד תזכו לאחריות מאנשי האיטום. לכן, כשאתם ניגשים לתיקון, חשוב שתדעו מה ימנע מכם את האחריות בפעם הבאה ותקפידו על התנהלות נכונה יותר.

 

"בעבר, נהוג היה לשים זפת על הגג", אומרים במוקד השירות של אתר "המקצוענים". "האחריות שבעל המקצוע נותן על זפת היא לרוב למשך 5 שנים. הבעיה היא שהאחריות מותנית בכך שבכל שנה הוא זה שיסייד את הגג (מפני שזפת שחורה ומתכלה בשמש, ולכן יש צורך לסייד אותה מדי שנה).

 

כיום, ישנו מעבר לאיטום בעזרת יריעות ביטומניות. אמנם מקבלים תעודת אחריות של 7 שנים, אבל מניסיון, גם במקרה זה כשבאים לממש את תעודת האחריות מגלים שגם שם הייתה התניה של הלבנה של הגג אחת לשנה. לכן, חשוב להימנע מסעיף התניה שכזה, או להקפיד על תחזוקה קבועה מדי שנה".

 

האם כדאי לצבוע את הקיר בתוך הדירה מיד בסיום איתור מקור הנזילה? "לא, מפני שגם אם זיהיתם מה המקור של התקלה, חשוב לתת לקיר להתייבש היטב לפני שצובעים אותו שנית", אומרים במוקד השירות. "אחרת, הרטיבות יכולה לחזור, ותצטרכו לתקן שוב. יש להתייעץ עם בעל מקצוע לגבי משך הייבוש הנדרש לקיר ואופן התיקון המומלץ. כמו כן, לאחר תיקון מקור התקלה על הגג, חשוב לדאוג לביצוע בדיקת הצפת מים על הגג, כדי לוודא שאכן האיטום הרמטי". 

 

מחפשים קבלן איטום? לרשימה המלאה

 

ynet הוא שותף באתר "המקצוענים"

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים