שתף קטע נבחר

שינוי במערך הכשרות? "נציגי הוועדה מבקרים את עצמם"

תחקיר ynet ו"ידיעות אחרונות" הביא להקמת ועדה שתפקידה לגבש המלצות למהפך במערך הכשרות, אבל הרכבה מעורר סימני שאלה: ראש הוועדה ספג ביקורת על התנהלותו בתחום הכשרות, נציג הציבור הוא "בשר מבשרה" של הרבנות - וגם חברים נוספים בה הם אנשי הרבנות. "מחיתי בפניהם על דברים שהם אחראיים עליהם, ולא הרגשתי שהייתה אוזן קשבת"

תחקיר ynet ו"ידיעות אחרונות" הביא להקמת ועדה מטעם הרבנות הראשית, שתפקידה לגבש המלצות לשינוי מקיף במערך הכשרות. אבל בפועל, הרכב הוועדה מעורר סימני שאלה באשר לאובייקטיביות שלה, וליכולתה להגיע למסקנות מהפכניות.

 

<<הכל על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. תעשו לנו לייק  >>  

 

קחו למשל את הרב מיכה הלוי, מי שעומד בראש הוועדה המיוחדת – הוא עצמו ספג ביקורת בנוגע להתנהלותו בתחום הכשרות. גם נציג הציבור בוועדה, ז'ילבר כהן, הוא "בשר מבשרה" של הרבנות הראשית - וחמישה אנשים נוספים בה, כולם אנשי הרבנות. "זה מגוחך שנציגי הוועדה בעצם מבקרים את עצמם", אמר ל-ynet אחד הגורמים שהוזמנו להעיד בפניה.

 

עוד בנושא בערוץ היהדות :

 

זה לא סוד שמערך הכשרות בישראל סובל מכשלים רבים. סדרת תחקירים שפורסמה בשבועות האחרונים ב-ynet וב"ידיעות אחרונות" חשפה את הבעיות העולות מהמערך הזה, החל מניגודי עניינים ומינויי מקורבים - ועד למשגיחי כשרות שדורשים תשלום "בשחור", ובכירים במועצות הדתיות המאיימים על בעלי עסקים.

 

ברבנות הראשית, השולטת באופן בלעדי על מערך הכשרות ובעלת הסמכות היחידה להנפיק תעודות כשרות בישראל - היו מודעים לבעיות. ולמרות זאת, במשך שנים התנהל מערך הכשרות באותו האופן, מבלי שאיש ברבנות עשה מאמצים רציניים לתקן את התחלואים.

 

ביקורת על הרב מצד מבקרת העירייה

בשנים האחרונות, נוכח לחץ מצד פוליטיקאים, בעלי עסקים וגופים פרטיים - וכשברקע עתירות המתנהלות בבג"ץ - הוחלט ברבנות להתמודד עם סוגיית מערך הכשרות, ולבחון אפשרות לערוך בו רפורמה. בחודשים האחרונים החלה להתכנס מטעם הרבנות "הוועדה המיוחדת לבחינת מערך הכשרות בישראל", שנועדה לגבש המלצות באשר לשינוי מקיף במערך. בין ההמלצות המסתמנות, כפי שחשפנו כאן בעבר - הקמת תאגיד כשרות ציבורי, או לחלופין שימוש ב"נאמני כשרות" במקום במשגיחים.

 

מתוך דו"ח המבקרת: שלושה מתוך ששת מפקחי הכשרות בפתח תקווה אינם מבצעים את עבודתם כראוי. בעקבות הערות הביקורת, פרש אחד המפקחים מתפקידו במועצה (צילום: גיל לרנר) (צילום: גיל לרנר)
מתוך דו"ח המבקרת: שלושה מתוך ששת מפקחי הכשרות בפתח תקווה אינם מבצעים את עבודתם כראוי. בעקבות הערות הביקורת, פרש אחד המפקחים מתפקידו במועצה(צילום: גיל לרנר)

 

אלא שגורמים בתחום הכשרות מעלים ספק באשר ליכולתה של הוועדה לגבש המלצות מרחיקות לכת, אשר בכוחן לבצע שינוי אמיתי במערך. הספקות הללו מקבלים משנה תוקף לאחר שבוחנים את הרכב הוועדה.

 

בראשה עומד הרב מיכה הלוי: בוגר ישיבת "מרכז הרב", ממייסדי ארגון הרבנים "צהר" וחבר בארגון הרבנים השמרני "דרך אמונה". בשנת 2012, לאחר מאבק פוליטי ארוך, מונה הלוי לרבה הראשי של פתח תקווה, לאחר שלוש שנים שבהן התנהלה העיר ללא רב ראשי.

 

כחלק מתפקידו, אמון הלוי על מערך הכשרות בעיר. בדו"ח מבקרת עיריית פתח תקווה משנת 2015, נמתחה עליו ביקורת חריפה בהקשר זה. כך למשל, נמצא כי בעיר פועלים 65 עסקים ללא פיקוח, וכי שלושה מתוך ששת מפקחי הכשרות אינם מבצעים את עבודתם כראוי. בעקבות הערות הביקורת, פרש אחד המפקחים מתפקידו במועצה.

 

בנוסף, עלה כי הרב הלוי מינה מטעמו שלושה אנשים היוצאים לשטח ועורכים פיקוח, אשר שכרם ממומן על ידי תרומות. לדברי מבקרת העירייה, "מתן הרשאה לפיקוח בעסקים למי שאינם עובדי מועצה, הינה פסולה מן היסוד. הסמכות לפנות לבתי עסק ולהיכנס לאזורים שאינם נגישים לציבור הרחב, קיימת אך ורק לפקחים שהינם עובדי המועצה".

 

גורמים במועצה הדתית בפתח תקווה טוענים כי אותם פקחים שהרב הביא עמו לאחר שקיבל אחריות לתחום הכשרות בעיר, הם אנשי שלומו הפועלים בכדי לקדם את מקורביהם. במכתב ששלחו כמה מהם למבקר המדינה, ואשר הגיע לידי ynet, הם כותבים כי "אנשים שבאו עם היבחרו של הרב לרבנות פתח תקווה, מנהלים לרב את המחלקה לא על פי מנהל תקין, ובידיעת הרב גורמים להרס וחורבן לכשרות בפתח תקווה, ולהרס כלכלי של משגיחים ותיקים".

 

לדבריהם, כמעט שליש מכלל העסקים הפועלים בעיר הועברו להשגחתם של משגיחים חדשים, שחלקם אינם בעלי תעודת משגיח, תוך מה שהם מכנים קיפוח משגיחים ותיקים, לכאורה.

 

"לא מבין איך הוא מייצג את הציבור"

בוועדה שהקימה הרבנות חברים, מלבד הלוי, חמישה אנשים נוספים - כולם אנשי הרבנות. גורם שהעיד בפני הוועדה תוהה כיצד יכולים אנשי הרבנות עצמה, שבראשם אדם המתקשה לעמוד בנהלים הנוכחיים, לטפל במערך הכשרות הבעייתי ממילא שהם חלק אינהרנטי ממנו.

 

"זה מגוחך שנציגי הוועדה בעצם מבקרים את עצמם", אמר. "הם אמנם הקשיבו לי בקשב רב, אבל אני מחיתי בפניהם על דברים שהם אחראיים עליהם. לא הרגשתי שהייתה שם אוזן קשבת".

 

מפתיע לגלות גם שנציג הציבור בוועדה, מי שכביכול אמור לייצג את האינטרסים של בעלי העסקים, הוא בשר מבשרה של הרבנות: ז'ילבר כהן, לשעבר מנכ"ל הרבנות נתניה וראש מחלקת הכשרות בעיר.

 

"אני לא מבין איך הוא מייצג את הציבור", אומר גורם שהעיד בפני הוועדה. "דווקא התרשמתי שמכולם, הוא הכי התנגד להצעות הנוגעות לשינוי במערך, וזה לא מפתיע. הוא חלק מהמערך".

 

הרבנות: דו"ח מבקר העירייה לא מוכר לנו

מהרבנות הראשית נמסר בתגובה: "פעילותו של הרב מיכה הלוי כרב העיר פתח תקווה בכלל, ובתחום הכשרות בפרט, זוכה להערכה רבה, בין היתר, מצד הרבנות הראשית. הרבנות הראשית לישראל מוקירה תודה לרב הלוי שנעתר לבקשה לעמוד בראשות הוועדה אשר הוצבה לפתחה משימה מורכבת לפעול לתיקון מערך הכשרות בישראל. דו"ח מבקר עיריית פתח תקווה אינו מוכר לנו, ולמיטב ידיעתנו לא הועבר לרבנות הראשית, וממילא לא נוכל להתייחס אליו".

 

"מר ז'ילבר כהן אכן שימש בעבר בתפקידים שצוינו. עם זאת, הוא פרש מעבודתו במועצה הדתית נתניה עוד בטרם מונה כחבר הוועדה. ניסיונו של מר ז'ילבר כהן במשך כשלושה עשורים, והיכרותו העמוקה עם מערכת הכשרות על כל רבדיה, בא לידי ביטוי בעבודת הוועדה, וזאת דווקא ממי שכבר לא שייך למערכת, ואיננו מחויב לה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל לרנר
ספג ביקורת מהמבקרת. הרב מיכה הלוי
צילום: גיל לרנר
מומלצים